Регион

ГОДИШЊИЦА ОЛУЈЕ: Усташе славе, Срби тугују

Обележавање ће почети паљењем свећа у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а за недељу је предвиђен парастос погинулим цивилима и војницима у Храму Свете Тројице и полагање венаца

У организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, током викенда у РС ће бити обележено 18 година од војно-полицијске акције „Олуја“.

Обележавање ће почети паљењем свећа у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а за недељу је предвиђен парастос погинулим цивилима и војницима у Храму Свете Тројице и полагање венаца.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је прогон Срба из Републике Српске Крајине највеће етничко чисћење у Европи после Другог светског рата и нагласио да ће институције Републике Српске истрајати у настојању да сви кривци за злочине буду изведени пред лице правде.

– Обележавање овог злодела јесте масовно убиство цивила. Убијено је 1.838 људи, од којих 1.185 цивила, што је 64 одсто – рекао је Милуновић и додао да су од укупног броја страдалих 537 биле жене, односно 29 одсто, као и да је више од половине страдалих цивила било старијих од 60 година.

Према његовим речима, 937 особа још се воде као нестале.

Он је, како су пренели бањалучки медији, подсетио да је на простору тадашње Републике Српске Крајине живело око 220.000 Срба, а да је хрватска војска, у садејству са Хрватским већем одбране и тзв. Армијом РБиХ, ангажовала око 200.000 војника за њихово масовно истребљење.

– У борбеним дејствима активно је учествовало 138.500 хрватских војника и војника тзв. Армије РБиХ, остали су били логистика. Ако имамо податак да је у тадашњој Републици Српској Крајини било око 30.000 војника, онда је јасно какав је то одмер снага био – казао је Милуновић.

Коментари (1)

  1. zoran каже:

    Rat jos nije gotov! On se vodi na drugi nacin,sada! Zasto se ne oglasi Vlada RSK?!

Напиши коментар