Република Српска

ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА: Монструми још слободни

Данас се навршава 20 година од егзодуса Срба из Возуће и дела Озрена. Злочинци без казне. Непозната судбина још 150 војника и цивила

Doboj- sa-proslogodisnjeg-marsa
Са прошлогодишњег марша „Стазом егзодуса“

Прошло је двадесет година од егзодуса српског становништва, пада Возуће и дела Озрена у муслиманске руке, а прогнаници ових етничких српских насеља не могу да се помире са срамном чињеницом да нико од одговорних за довођење муџахедина у БиХ, починилаца злочина и оних који их скривају нису кажњени.

Осим благе казне од три године затвора, сада већ преминулог команданта Армије БиХ генерала Расима Делића, нико више није позван ни на одговорност.

Ово је током манифестације обележавања тужног јубилеја истакао Зоран Благојевић, председник Завичајног удружења Завидовићана. У добојској Кино сали је одржана академија “Егзодус и трајање”, на којој су се окупили поштоваоци српске енклаве, која је захваљујући храбрим браниоцима свог краја три и по године раздвајала тузлански и зенички корпус АБиХ и спречавала њихово спајање. Осим становника тих подручја, Академији су присуствовали и представници локалних и републичких власти, општина у суседству и бројни други гости.

Јутрос је тим поводом симболично више стотина учесника возућко-озренског маратона дугог 22 километра кренуло од Тумара, у општини Лукавац на Озрену према насељу Стог у општини Завидовићи. Тиме су показали да желе да се врате на протерана имања назад у Возућу и српска насеља, долином реке Криваје и јужног дела Озрена. Али, масовније тек кад им власти Федерације обезбеде услове за нормалан живот и гарантују безбедност.

У операцији под званичним називом “Ураган 95” у рано јутро 10. септембра 1995. године јединице Армије БиХ предвођене плаћеницима из исламских земаља, напали су Возућу и Озрен. Према службеним подацима нестала су 454 особе. Завршетком ратних сукоба на слободу је из зеничког и тузланског затвора ослобођено 157 војника и цивила. Многе од утврђених и лоцираних гробница је федерална страна организовано измештала.

МАЛИ ОСАМА

Операцију је водио злогласни Абделкадир Моктари, познатији као Мали Осама, један од најближих сарадника вође “Ал каиде” Осаме бин Ладена. Он је редово извештавао своје газде о убијеним и заробљеним српским војницима, као и злочинима над цивилним становништвом. На основу тих извештаја Канцеларија за тражење заробљених и несталих РС обавестила је Трибунал у Хагу и Тужилаштво БиХ, захтевајући расветљавање судбине заробљеника.

 

Новости

Напиши коментар