Србија

ГМО лоби хапси грађане!

Николи Алексићу, директору Еколошког покрета Новог Сада, упућен је позив Прекршајног суда из Новог Сада на издржавање казне од десет дана затвора због уредно пријављеног личног протеста 2. октобра 2011. године испред Народне скупштине у Београду, који је и одржао првог дана по истеку осмомесечног ултиматума председнику Републике Србије, Влади и Народној скупштини, да до 1. октобра 2011. године Србију прогласе слободном од генетички модификованих организама (ГМО). Уколико то не учине, Никола Алексић је у јавној видео поруци именованим државним органима поручио да ће он сам кренути на Народну скупштину, по цену живота, да се бори против легализованог увоза, узгоја и комерцијалног промета производа од ГМО иако Устав и Закон о генетички модификованим организмима то изричито забрањују.

Суочени са ултиматумом једног човека, познатог именованим државним органима, министар полиције, кршећи Устав доноси забрану одржавања јавних скупова ускраћујући грађанима људска права и основне слободе.

Никола Алексић је дао реч да ће у случају неиспуњења ултиматума потпуно сам кренути на Народну скупштину, пријавио је лични протест на који има право по Европској конвенцији о заштити људских права и основних слобода и бежећи од тродневне полицијске потере да га превентивно ухапсе у циљу спречавања одржавања личног протеста, појавио се тачно у 12.00 часова испред Народне скупштине како је и обећао. Јавно је пред Народном скупштином преко мегафона позивао Војску Србије и полицију да ухапсе председника Републике Србије, Владу и Генералштаб због издаје народа и државе, позивао их је да бране Устав и да стану уз свој народ у одбрани права на живот и будућност. Нису га послушали, ухапсили су њега, просто им било, а судија за прекршаје је Николу Алексића и још петоро деце, од којих су двоје били малолетни, који су похапшени на улици да би полиција имала оправдање за доношење забране одржавања јавних скупова, јер су та деца оптужена да су хтела да ,,запале Авалу и разруше Београдˮ, казнила новчаном казном. Због немогућности плаћања казне, без обзира што су га штитили Европска конвенција (обавезујућа за државу потписницу), Устав и Закон о окупљању, Суд је новчану казну преиначио у казну затвора у трајању од десет дана.

Упућени позив Николи Алексићу на издржавање затворске казне и поред евидентне претрпаности затвора због чега се многи не позивају на издржавање казне (учесници у саобраћају), показује нешто сасвим друго за што постоји основана сумња и делимични докази.

Никола Алексић је због свог бескомпромисног става и доследног заступања програмског опредељења Еколошког покрета, постао велика сметња режиму и интересним групама. Због тога су га безброј пута покушали ликвидирати на различите начине, а најчешће обарањем аутом са бицикла да се отклони сумња у праву намеру. Пре је доживљавао по три покушаја ликвидације годишње, а сада се време убрзава, па је по сопственом признању само у мају 2012. године три пута пуком срећом преживео. На основу исконструисане и измишљене изјаве корумпирани суд је Николу Алексића по наруџбини интересне групе која увози семена ГМО, казнио на условну казну. Поновљеном неоснованом тужбом исте интересне групе, показује се ужурбаност намере да се Никола Алексић уклони са друштвене сцене и стави у притвор да би у затвору био ликвидиран за чега би био оптужен неки неурачунљиви наркоман, као у случају бившег министра Саше Драгина. Разлози показане журбе за уклањање Николе Алексића леже у све већим притисцима САД и ЕУ да се ГМО легализују у Србији, за шта је Еколошки покрет са Николом Алексићем на челу за сада непремостива препрека. Саша Драгин, по нашем мишљењу, није претучен нити му је поломљена рука у обичној тучи, постоји сумња да му је на тај начин упућена јасна порука шта ће му се десити уколико било шта каже у истрази што би угрозило саучеснике на слободи.

Никола Алексић се не може заплашити, то је небројено пута доказао, али се зато може ућуткати заувек, а затвор је идеална прилика за то на основу индиција које имамо и на основу примера пребијања Саше Драгина у затвору.

Пошто је Никола Алексић у истој ситуацији као и Еколошки покрет који му због финансијске блокаде не може помоћи, обраћамо се члановима и симпатизерима Еколошког покрета и личним пријатељима Николе Алексића да му пруже помоћ у границама својих могућности уколико сматрају да нам треба жив и на слободи.

Жиро рачун Еколошког покрета Новог Сада је: 335-1856-19

Коментари (2)

  1. Zoran каже:

    Без сувишног коментара! Ово може само у банана републици.

  2. dusan marko kostantin backo - bogunovic каже:

    >>>Grobari Srbije i Srba: Tomislav, Ivica i Vucic<<<!!!

Напиши коментар