Србија

Генерал Перишић не одговара за шпијунажу?

С обзиром да је оптужницу против Перишића прво подигао војни тужилац, те да су војна одељења суда припојена тадашњем Окружног суду, поступак за шпијунажу „потпада“ под Виши суд

Поступак против генерала Момчила Перишића за шпијунажу у корист Сједињених Америчких Држава покренут 2002. године највероватније је обустављен, а предмет се налази у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Од 2005. поступак је био у прекиду због суђења Перишићу у Хашком трибуналу.

Након што је Перишића 28. фебруара ове године Жалбено веће Хашког трибунала ослободило оптужби да је као начелник Генералштаба Војске Југославије био одговоран за ратне злочине које је починила Војска Републике Српске у Сарајеву и Сребреници, очекивао се и епилог поступка за шпијунажу у Београду.

У Првом основном суду је речено да чекају да стигне званични допис из Хашког трибунала о пресуди Перишићу, пошто процеси пред овим међународним судом, по Закону о сарадњи, имају предност. Када стигне тај допис, биће заказан наставак главног претреса, речено је у Првом основном суду.

Међутим, у Хашком трибуналу речено је да такав документ неће бити послат.

„Чим је пресуда изречена и објављена у јавности, сматра се да ју је Трибунал донео и појединачне институције и организације се не контактирају да би се потврдила пресуда“, саопштила је прес-службаХашког суда.

Такође, према накнадним тумачењима, с обзиром да је оптужницу против Перишића прво подигао војни тужилац, те да су војна одељења суда припојена тадашњем Окружног суду, поступак за шпијунажу „потпада“ под Виши суд. У том суду су незванично рекли да је предмет у Вишем тужилаштву, где пак нису хтели ни да потврде ни да демантују информације о овом предмету.

Међутим, према незваничним сазнањима, поступак ће готово извесно бити обустављен, мада није познато са којим образложењем. Према једној верзији, то би могло бити застаревање, јер ће дело бити преквалификовано у одавање државне тајне, које застарева после 10 година. Према другој, тумачење ће се засновати на делове Закона о Војсци РС, који кривично гоњење „препушта цивилном“ правосуђу.

Перишић се поводом оптужби за шпијунажу изјаснио да није крив. Прексиноћ се практично први пут појавио у јавности након доласка из Хага, на пријему у Дому гарде поводом Дана војске, где је био у друштву с челницима правосуђа, војске и представницима политичког врха.

Оптужницом су сем Перишића, 2002. били обухваћени и потпуковник Миодраг Секулић и припадник специјалне војне јединице Владимир Влајковић, којима се на терет стављало одавање војне тајне и помоћ у том делу. Против њих ће поступак такође бити обустављен.

Напиши коментар