Свет

Француска ТВ направила лажну репортажу о Србији

Осим што је пустио у свет искривљену слику о Србима, француски Други програм је ставио на испит и односе двеју држава. Новинари платили двојици младића да одглуме кријумчаре

Не верујем да новинари француске државне телевизије нису знали да немају посла са правим кријумчарима већ практично са глумцима-натуршчицима. А имали су тезу унапред и настојали су, не да је провере, већ да је „докажу“ – каже професор Зоран Јевтовић, социолог медија са Нишког универзитета поводом скандала који је изазвала репортажа о наводном шверцу оружја из Србије у Француску. – Међутим, овде није битан сам прилог, већ тренутак када је објављен и намера. Не верујем у случајности.

Осим што је пустио у свет искривљену слику о Србима, француски Други програм је ставио на испит и односе двеју држава. Због лажираног прилога амбасадор Француске Франсоа Гзавије Денио је у понедељак био позван у Министарство спољних послова Србије, а контактирано је и са полицијским аташеом у амбасади Француске.

Спорна репортажа емитована је у марту, а амбасада Србије у Паризу тада је затражила од полиције да провери наводе из прилога, али је истрага отишла у сасвим другом смеру – испоставило се да је реч о инсценираној новинарској причи са лажним актерима. Уместо правих трговаца оружјем инспектори су пронашли ситне криминалце који су их глумили у ТВ-прилогу.

Француски новинари Франк Жензоа и Режи Мате у фебруару су дошли у Србију да сниме репортажу о илегалној трговини наоружањем. Сарадник им је био овдашњи новинар Александар М. који је за 300 евра требало да помогне да нађу кријумчаре спремне да пред камерама сведоче о својим неделима. Он их је повезао са рођаком Ненадом Мирковићем и кумом Жарком Благојевићем који су за 800 евра пристали да одглуме кријумчаре наоружања.

Благојевић је од оца и таста позајмио два пиштоља, а од новца француских новинара купили су и аутоматску пушку. Затим су маскирани, испред српске заставе, „сведочили“ о наводном кријумчарењу. Пиштоље су касније вратили власницима, а пушку продали за 100 евра.

– Прилог француске телевизије се не може посматрати тек као пример новинарске непрофесионалности – сматра професор Предраг Симић, бивши амбасадор Србије у Паризу. Ово није први пут да се у Француској говори о шверцу оружја са Балкана, али и да је у делу јавности пропаганда против Србије и даље јака.

– То долази, пре свега, од дела француске левице и неких професора универзитета – каже Симић. – Објављено је много књига и радова који се негативно односе према Србији. Почев од књига са насловом попут „Српски национализам од Вука Караџића до Радована Караџића“, преко теза да је Холокауст у Србији био страшнији него у Хрватској, до докторске дисертације која тврди да је Француска изабрала погрешног савезника на Балкану у Првом светском рату. Тај покрет је доста снажан, а истакнуту улогу у њему имају Анри Леви и Бернар Кушнер.

Професор Јевтовић са Филозофског факултета у Нишу каже да је много манипулативних прилога у савременом новинарству.

Напиши коментар