Свет

FBI шпијунирао Теслу

Амерички режисер Џозеф Сикорски радећи на новом филму о нашем генију открио непознате детаље

Обишли смо и снимили објекте у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајледну где је Никола Тесла имао своје лабораторије. Направили смо први кратки спот о филму „Честице са Олимпа – Теслина визија“, са којим смо ушли у полуфинале Међународног трејлер фестивала. Квалификовали смо се и за Америчко такмичење сценографа. На овај начин презентирамо наш филм Американцима и свету, не би ли смо што пре обезбедили средства и почели са снимањем – јавио нам је амерички сценариста и режисер Џозеф Сикорски из Њујорка, где тренутно обилази Теслину лабораторију.

У трејлеру за играни филм „Честице са Олимпа – Теслина визија“ Сикорски је ангажовао глумце Мајкла Ленрера и Леоа Росија, глумицу Шин Јанг, као и сценографа Хауарда Смита, који је радио „Хари Потера“. Чим прикупи први милион долара Сикорски ће почети снимање филма у Теслиној лабораторији на острву Лонг Ајланд, која је за њега права инспирација.

– Већ тринаест година истражујем живот Тесле у Америци, посебно његов рад у лабораторији „Воденклиф“ у Њујорку. Тренутно радим на два пројекта. Један је играни филм „Честице са Олимпа – Теслина визија“, о томе како је FBI шпијунирао и опљачкао Николу Теслу, а други је документарац о Теслиној кули у Њујорку, која је названа „тврђава за народ“. Била је срушена јер се сматрало да је опасна по безбедност САД. Време је да се открије истина о овом научнику, којег је FBI шпијунирао и коме су после смрти агенти FBI претресли собу у хотелу „Њујоркер“, покупили и однели сва документа о тајанственом пројекту који се звао „зрак смрти“. Данас се о том пројекту ништа не зна – открива овај млади режисер.

Сикорски је захваљујући закону о слободи информација успео да прикупи око 200 веома занимљивих докумената на основу којих су Мајкл Каломин и он написали биографију Николе Тесле. У филму Сикорски приказује Теслу кроз истрагу Федералног истражног бироа о његовом изуму – „зраку смрти“. Сикорски је пре две године за сценарио овог филма добио америчку награду, а потом се укључио у кампању сакупљања новца и донација за обнављење лабораторије „Воденклиф“ и отварања Музеја Никола Тесла у Њујорку.

– Тесла је због FBI и става САД да су неки његови изуми, па чак и Теслин торањ, опасни, дуго био непознат Американцима. У школи о њему нисам ништа учио. Сада је време да исправим неправду. Наш филм је дело независне продукције, чији је циљ да прикаже интегралну биографију и причу о Николи Тесли и његовој научној и животној мисији у САД – каже режисер.

Филмом ће доминирати тајанствена страна Теслиног живота, „оживеће“ у њему ликови његових пријатеља и непријатеља, мистичних жена и тајних симпатизерки. Сикорски се нада да ће Теслу играти глумац Ралф Фајнс, а Сару Бернар глумица Сара Џесика Паркер, док би Џеј Пи Моргана могао да игра Шон Конери. Преговори око њихових ангажмана су у току.

МОЋНО ОРУЖЈЕ

Свој изум „зрак смрти“ Тесла је стварао од 1930. године као моћно оружје које може у ваздуху, на даљину, да уништава непријатељске летилице. Продао га је Русима за 32.000 долара, јер Американци нису хтели да га купе.

– Човек је био прави геније. Морамо да узмемо Теслу као узор и направимо још филмова о људима као што је он, који су створили нашу будућност – каже глумац Лео Роси, који ће у филму играти Персија Фоксворта, агента FBI.

ДОЛАЗИ У СРБИЈУ

– Сикорски је само један од стотине Американаца који се интересују за рад и судбину Николе Тесле. Бави се и истраживањем несталих изума и пројеката Николе Тесле.

Сикорски се спрема да посети Србију и сними Теслине уређаје у музеју, као и старе српске хидроцентрале – каже Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије.

Напиши коментар