Технологије

Американци још скривају списе које су украли из Теслине собе

Српски геније последње године живота провео је хранећи голубове испред хотела у Њујорку. Али након његове смрти савест научне заједнице ипак је прорадила

Nikola-Tesla

Умро је сам и сиромашан у 87. години у хотелској соби на 33. спрату њујоршког хотела „New Yorker“ у којем је боравио последњу деценију живота. Било је то 7. јануара 1943. године.

Иако је био велики научник и проналазач, без чијих открића данашњи свет не би био исти, Николи Тесли су тек након смрти признали сву његову генијалност и заслужено га назвали једним од највећих умова 20. века.

Чим су сазнали за његову смрт, хотел и собу у којој је живео, окупирали су агенти FBI-a.

Наређење им је лично издао директор Едгар Хувер. Агенти су имали само један циљ – запленити сву Теслину имовину. Кофере препуне нацрта одвезли су у непознато и до данас се не зна шта је у њима писало. Собу су запечатили.

Иако се причало да је српски генијалац умро природном смрћу, постоје многи докази који потврђују да су га американци убили.

Такође, постоје и многе теорије о убиству Николе Тесле.

По једној од теорија задавио га је нацистички ратни злочинац Ото Скорцени, по злу чувени Хитлеров СС пуковник. Он је, представљајући се као амерички тајни агент, од Тесле тражио да му прича о тајним оружјима на којима је радио. Након убиства, Скорцени је део докумената однео Хитлеру, да би их након Другог светског рата Американци вратили. FBI никада није покренуо истрагу о Теслиној смрти.

Теслина соба с погледом на њујоршки Менхетн данас се изнајмљује за 200 долара на ноћ, а на рецепцији с поносом истичу да је генијалац био њихов дугогодишњи гост.

Док је боравио у хотелу, на располагању је имао две собе уређене у art deco стилу на 33. спрату. Спојио је собе 3327 и 3328 и претворио их је у свој дом, а у њој су настали нацрти и изуми које је, након његове смрти злочиначка америчка војска искористила и злоупотребила правећи нова оружја.

Десет Нобелових награда добили су људи за нешто што је он открио. Европски научници онога времена подцењивали су га јер упркос огромном таленту и бројним проналасцима Тесла није имао формално образовање и диплому.

Тесла је био живописна личност, помало чудак, али у сваком случају генијалац. Њему је направљено највише неправди које се могу замислити.

Низом изума на подручју електричне енергије задужио је човечанство. Многи познати научници су га више пута покрали и приписали себи Теслине проналаске. 

Тесла је тврдио да је видео електрон и 1891. објавио је рад о њему. Британски физичар Томсон га је тада напао да су то глупости, а неколико година после тога, Томсон је добио Нобелову награду за откриће електрона. Таквих и сличних примера има заиста много.

Никола Тесла је заиста био врстан физичар. Са само четири цента, неколико песама и нацртом за летећу машину Тесла се запутио у Америку како би изградио каријеру. Изумео је радар и понудио га америчкој војсци. Одбили су га јер су сматрали да то неће функционисати. Тесла је годину дана пре Рентгена открио Икс-зраке и њихову медицинску примену, а чак 30 година пре осталих физичара Тесла је направио убрзивач честица који се користи у експериментима у физици елементарних честица.

Космичке зраке, откриће ласера чак 60 година пре службеног открића 1957. године, сваки пут кад упалимо рачунар, можемо захвалити Николи Тесли, српском генијалцу из Смиљана.

Чипови, односно микроелектроника, раде на три основна принципа логичних склопова, а основни је открио управо Тесла.

Док су неки зарађивали на својим изумима и патентима, Тесла није. Службено су пријављена само 272 патента која носе Теслин потпис, а неслужбено се нагађа да их је могло бити још најмање 800. Управо би документи из Теслине њујоршке хотелске собе могли открити шта је све господар муња, како су га називали, имао још у припреми, односно шта су његови наследници успели да изуме захваљујући његовим нацртима.

Током Другог светског рата, Тесла је са осталим научницима, попут Алберта Ајнштајна, радио на тајним експериментима за америчку војску, односно на изуму тајних оружја. Управо због тога могуће је да је био мета Хитлерових шпијуна.

Имао је мало пријатеља. Дружио се писцима Робертом Андервудом Џонсоном, Марком Твеном и Френсисом Мерионом Крофордом. Колико је био велики генијалац и учењак, толико је мало знао о финансијама. Односно, новац му је дословце клизио из руке. Био је неспретан, ексцентричан и компулзиван. И колеге научници и јавност називали су га самотњаком. Тешка нарав и ћуд спречавали су да га људи слушају и да остварује зараду од својих проналазака.

Задње године живота провео је хранећи голубове и животарио је од годишњих хонорара. Но након његове смрти савест научне заједнице ипак је прорадила.

Европски научници пате од гриже савести и Никола Тесла је добио велику част. Част коју нема ниједан други научник 20. века. Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере – јединица мере за густину магнетног флукса, али и кратер на месецу.

Први је Србин који је номинован за Нобелову награду, 1937. године.

Знао је да ће његов пројект злоупотријебити

Многи Теслини пројекти и данас спадају у сферу научне фантастике, али „Експеримент Филаделфија“ сигурно је један од најтајанственијих. Користећи један од Теслиних експеримената, Американци су наводно успели да учине невидљивим разарач „USS Eldridge“. Касније су све демантовали, а документацију уништили.

У јеку Другог светског рата, 12. августа 1943. године у морнаричком бродоградилишту у Филаделфији стометарски брод с посадом на неколико тренутака је потпуно нестао пред очима окупљених. Обавијен намотајима и претрпан жицама, брод је прво обавила сумаглица да би потом постао невидљив, а посада је наводно погинула. Руководилац експеримента био је Џон фон Нојман, кога је Никола Тесла неколико пута упозоравао о могућим катастрофалним последицама коришћења те технологије. Тесла је пројект напустио када је схватио о чему се ради, а верује се да је убијен у јануару 1943. године, јер је знао превише.

Технологија коришћена у фамозном експерименту користи се данас у контроверзном пројекту HAARP америчке војске. Американци тврде да њиме желе побољшати комуникацију и везе на планети, али према неким теоријама њиме могу контролисати атмосферске прилике и изазивати природне катастрофе попут цунамија или земљотреса.

Тачно у поноћ: Муње и громови најавили рођење Господара муња

Родио се у поноћ 9. јула 1856. у Смиљану, близу Госпића. Према легенди, кад је први пут заплакао, у близини његове родне куће ударио је гром. Научник кога су после прозвали господаром муња, први разред основне школе похађао је у родном Смиљану. Отац Милутин рукоположен је за проту Српске Православне Цркве у Госпићу, па се породица преселила у ово место 1862. године. Преостала три разреда основне школе и трогодишњу Нижу реалну гимназију завршио је у Госпићу.

Несуђени свештеник уместо вере изабрао је науку

Тешко се разболео на крају трећег разреда школе 1870. године. С јесени је отишао у Раковац крај Карловца да заврши још три разреда Велике реалке. Матурирао је 24. јула 1873. године у групи од свега седам ученика са врло добрим успехом, јер је из нацртне геометрије био довољан. Тада је имао 17 година. Након завршене матуре вратио се у Госпић и већ први дан разболео од колере. Боловао је девет месеци. У тим околностима успео је да убеди оца, православног свештеника, да му обећа да ће га уместо на богословију уписати на студије технике. Пошто је оздравио, отац га шаље ујаку проти Томи Мандићу, у Томингај код Грачца, да боравком на селу и планини прикупља снагу за напоре који га очекују. На студије електротехнике креће 1875. године, две године након матуре. Уписује се у Политехничку школу у Грацу, у јужној Штајерској (данас Аустрија). Тада му је било 19 година.

Едисонова лабораторија: Мали простор за два генијалца     

Лутајући Европом, Тесла је кратко радио у Телефонском друштву у Француској, а након тога се 1884. запутио у САД. Запослио се у лабораторију Томаса Едисона. Почетна сарадња и уважавање ускоро су се претворили у ривалство.

Сањао је о открићима које ће људи користити бесплатно

Теслин трансформатор користио се за експерименте за бежични пренос енергије и информација на даљину. Између два намотаја трансформатора се ствара јако електрично поље. Ако се стави лампа унутар тог поља, она ће се упалити.

Теслин торањ је био намењен за бежичну телефонију

Изградња Теслиног торња (Wardenclyffe Tower) на Лонг Ајленду започета је 1901. Торањ је требао бесплатно дилити струју и омогућити интерпланетарну комуникацију. Али, финансијер Џеј Пи Морган (J.P. Morgan) хтео је да заради на томе, па је након сукоба с Теслом срушио торањ.

Рат струја – Теслина борба за наизменичну струју

Тврдио је да се наизменична струја може ефикасно преносити на врло велике удаљености. Као последица протицања струје настајали су електромагнетни таласи, што је применио за пренос енергије без жица.

Открио је Икс-зраке пре Рентгена

Годину дана пре Рентгена Никола Тесла произвео их је деловањем електричног поља високе фреквенције. Због пожара који је уништио његову лабораторију, није објавио своје откриће и заслуге су припале другоме.

Теслу је покрао и Маркони   

Иако се изум радија често приписује Марконију, Тесла је тужбом Уставном суду у САД-у променио ток историје. Доказао је да је Маркони користио његове патенте и преписао себи заслуге за проналазак радија. Маркони је за то добио Нобелову награду.

Поставио је стандард за све будуће електране

Тесла је успео 1895. године да укроти Нијагарине водопаде. У хидроелектрану је уградио два „Тесла-Вестингхаус“ генератора који су радили у вишефазном систему наизменичне струје.

Напиши коментар