Србија

ЕВРОПСКИ СУД ОДБИО ЖАЛБУ СРБИЈЕ: Држава ратним ветеранима мора да плати ратне дневнице!

У Стразбуру потврђена пресуда за исплату ратних дневница учесницима рата на простору некадашње СРЈ. Пресуда обухвата више од 100.000 бораца који ће тражити најмање 240.000 динара

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је жалбу државе Србије и потврдио првостепену пресуду донету раније у корист Савеза удружења бораца Србије 90-99. године који су том суду својевремено поднели апелацију за исплату ратних дневница за учеснике рата на простору некадашње СР Југославије.

Како је рекао председник Савеза удружења бораца 90-99. године Душан Николић, процењује се да ће та пресуда обухватити више од 100.000 ветерана, јер само тај савез окупља око 140.000 бораца.

Николић, иначе, Лесковчанин каже да ветерани не намеравају да “ломе кичму држави” и да су спреми на сваки договор са Владом Србије око динамике и начина исплате дуга.

– Рокови почињу да теку од данас, а о начину и динамици исплате разговараћемо са представницима Владе Србије Србије и притом ћемо имати пуно разумевање за државу – каже Николић.

Он додаје да су их на тужбу против државе натерали “несавесни политичари” који, како каже, својевремено нису имали разумевања за њихове захтеве.

Ратни ветерани су пре четири године у више наврата протестовали у својим местима, а долазили су и у Београд где су испред зграде Владе Србије проводили по неколико дана и ноћи.

Они ће, како каже, од државе тражити исплату најмање 240.000 динара по борцу, колико је својевремено, према једној одлуци владе, исплаћено ветеранима Топличког округа, са припадајућом каматом од 2008. године.

Николић каже и да ће то бити само “прво полувреме” преговора са државом, а у другом ће, додаје, ратни ветерани тражити хитно доношење закона који ће регулисати статус бораца ветерана, ратних војних инвалида и погинулих јер каже да више нико од њих није спреман да дозволи да ти људи живе “од контејнера”.

Савез удружења бораца 90-99 Републике Србије окупља борце ветеране из 12 градова у Србији.

 

Извор: Тањуг

Напиши коментар