Република Српска

Европска Унија укида Републику Српску

Међународни кругови планирају да поново актуелизују план регионалнизације БиХ из 2003. године, познатији као Пројект ЕУ за регионални економски развитак (ЕУРЕД), чији је крајњи циљ укидање Републике Српске, пише дневник “Прес” у издању за РС.

Лист, наиме, сазнаје да су враћање ЕУРЕД пројекта излобирали бошњачки политички кругови, али и неки хрватски политичари који, како се наводи, желе кризу из Федерације БиХ да пребаце у РС.

Наводи се да је план регионализације припремљен под патронатом Европске комисије, а иако га је Влада РС одбацила 2004. године, бошњачки политички и дипломатски кругови неколико пута након тога покушавали су да активирају поменути модел који подразумијева формирање пет регија у БиХ.

“То су сјеверозападна БиХ, сјевероисточна БиХ, централна БиХ, Херцеговина и сарајевска макрорегија, при чему се потпуно бришу међуентитетске границе”, наводи лист.

Потпредсједник РС Емил Влајки, како наводи Прес, подгријао је страхове у Српској изјавом да има поуздане информације да странци раде на стварању пет регија у БиХ међу којима неће бити Републике Српске.

Високи представник ЕУ у БиХ Валентин Инцко је недавно у интервјуу Танјугу негирао постојање таквог пројекта.

“Немам информације о постојању таквог пројекта. Нисам чуо ништа о томе о чему прича господин Влајки”, рекао је Инцко Танјугу.

Напиши коментар