Србија

ЕУ поново прети Србији: уведите санкције Русији!

Пошто Србија није послушала Јелка Кацина, који реално и јесте небитан лик, жељу Брисела да Србија уведе санкције Русији сада је изрекао и амбасадор ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт.

majkl devenport

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт изјавио је данас да Брисел жели да Србија подржи јединствен став ЕУ у вези са ситуацијом у Украјини.

“Мислим да Влада Србије дели забринутост ЕУ, забринутост Европског савета што се тиче ове ситуације. Мислим да Влада Србије жели да види деескалацију ове ситуације. Иду напори у том правцу и желимо, наравно, да Србија подржи тај јединствен став ЕУ што се тиче Украјине”, рекао је Девенпорт новинарима у Медија центру.

На питање новинара да ли то значи да се настављају притисци на Србију како би се јасно одредила према украјинској кризи, Девенпорт је одговорио да “није реч о томе”.

“Реч је о озбиљној забринутости због ситуације која постоји и о томе како да је решимо на начин који поштује територијални интегритет Украјине”, казао је он.

Амбасадор ЕУ је рекао и да је данас поново пренео шефу српске дипломатије Ивану Мркићу једиствен став ЕУ о украјинској кризи и мишљење да позиција Москве према Криму није прихватљива.

На констатацију новинара да став ЕУ можда није сасвим јединствен с обзиром да је Немачка саопштила да сматра да економске санкције можда нису решење и да има разумевања за избалансиран став Србије, Девенпорт је рекао да став Брисела јесте јединствен и да је тај став пре недељу дана изразио Европски савет.

Напиши коментар