Свет

Џерузалем пост: Хрватска да се суочи са својим холокаустом

Аутор чланка Мајкл Фројнд наводи да је Јасеновац познат као Аушвиц Балкана и да је био највећи у мрежи логора које је основала Независна Држава Хрватска

Израелски лист „Џерузалем пост“  објавио је, поводом предстојећг уласка Хрватске у ЕУ, чланак под насловом „Време за суочавање са скривеним хрватским холокаустом“, у коме истиче да би та земља тек требало да се суочи с масовним убиствима која су почињења у Другом светском рату.

Аутор чланка Мајкл Фројнд наводи да је Јасеновац познат као Аушвиц Балкана и да је био највећи у мрежи логора које је основала Независна Држава Хрватска.

Он подсећа да је Хитлер дао задатак Анти Павелићу, вођи фашистичког усташког покрета да руководи Хрватском, а да се он зарекао да ће је лишити Срба, Јевреја и других мањина.

Идући стопама Немаца, Павелић је увео расне законе против Јевреја, ограничења на слободу њиховог кретања и забранио им да се баве разним професијама.

Усташе су убиле више од 30.000 Јевреја, што је чинило 75 процената јеврејске заједнице пре рата, наводи аутор, али додаје да су примарна мета Павелића и његових квислинга били Срби, којих је тада било два милиона.

Усташе су чистиле, како је навео, хрватску земљу паљењем српских села и цркава пуних верника, сечом глава свештеницима. Силом су их приморавали да приме католицизам уз помоћ и охрабрење бискупа Алојзија Степинца. Међутим, у Јасеновцу су показали зверску окрутност , убивши најмање 700.000 људи у оргији неописивог дивљаштва.

Јасеновац није имао гасне коморе, ни убилачке машине, тако да се убијало на старомодан начин, ножевима, шипкама, секирама, па чак и чекићима. Ако је Аушвиц био епитом за механизована убиства, Јасеновац је отелотворење ручно оркестрираног масакра, пише лист.

Фројнд помиње и интервју који је недавно дао Јаша Алмули (95) аутор и новинар, бивши председник београдске јеврејске заједнице. Он је Јасеновац ознацио варварским, истичући баш ту чињеницу да се убијало ручно.

Врло ретко користили су метке, рекао је он, описијући да су усташе секле очи, врат и бацали живе затворенике у пећи од цигала и тровале децу. Усташе су чак имале специјалан нож које су звале Србосјек како би убили што је више могуће Срба, наводи се у опширном чланку у магазину израелског листа, на енглеском језику.

Такође, се преноси сведочење једног Јеврејина из Босне и Херцеговине Едаурда Сажера, коме су тамо убијени родитељи и четворо од петоро браће и сестара. Он је у интервјуу за Меморијални музеј холокауста у САД подсетио на праксу убиства усташа и мучење заточеника. Сажер је гледао с ужасом како је група Јевреја из Сарајева жива спаљена.

Након рата и оснивања Југославије, председник Јосип Броз Тито настојао је да потисне причу у Јасеновцу да не би стајао на путу стварања новог југословенског идентитета. Као резултат тога Хрвати нису били приморани да се суоче с прошлосћу и црним делима, што се наставило након распада Југославије и независности Хрватске.

Иако су хрватски лидери путовали у Јерусалим да понуде речи извињења у парламенту – Кнесету, легат усташа је и даље веома жив и чак га цене неки Хрвати. Као пример наводе се меморијалне мисе пре годину и по у две католичке цркве у Загребу у и Сплиту за Павелића, иако је одговоран за смрт стотине хиљада невиних људи, наводи Џерузалем пост.

Коментари (4)

 1. Данко Б. Марин каже:

  Израел се утркивао са Ватиканом да призна нову,најновију Ен-Де-Ха! Нешто има тамо труло,као да су се радовали добро извршеном усташком геноциду – после ког иде успешна белосвеЦка политика , мирољубива проактивна коегзистенција, међународна сарадња и разумевање? Имају Израелци и своје нацисте , антијеврејске расисте Јевреје, нешто као овај наш смрдеж попут Бисерко,Кандић, Србљановићке&другосрбијанске екипе!

 2. Корнелиjе Кодреану каже:

  Сви jевреjи су расисти коjи мрзе остатак света.

 3. Marija каже:

  Sramota je da Srbi zaboravljaju svoj holokaust u II svetskom ratu.Zar treba drugi da nas na to podsecaju?!?Nije ni cudo da nam se onda zlocini ponavljaju.I moja porodica je tada stradala i zato imam moralno pravo da pitam zasto drzava Srbija nista ne cini povodom toga!

 4. miki каже:

  oko za oko zub za zub srbi trebaju to napraviti i to sto pre nema cekanja ako se ne osvetis nemos da se posvetis bok ce oprostiti ali jesenovac se mora osvetiti

Напиши коментар