Србија

Држава ускоро продаје и „вишак“ војних авиона!

Пише: Петар Војиновић

Приликом гостовања у јутарњем програму Телевизије Пинк начелник Управе за одбрамбене технологије најавио је да ће Војска Србије ускоро понудити на продају авионе типа Орао, Јак-40 и Ан-26.

an-26-srbija

После првобитно штурог саопштења Министарства одбране о продаји вишка неперспективне и застареле војне опреме, интересовања медија и детаљнијег појашњења, сазнајемо да ће се у другом кругу продаје Војска Србије ослободити и авиона.

Ово је гостујући на Телевизији Пинк потврдио генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Војске Србије.

По његовим речима војска планира да на продају понуди авионе Орао, Јак-40 и Ан-26. Зрнић није прецизирао колико ће летелица бити отписано нити када би тај процес могао да започне.

Инвентар

ВиПВО Војске Србије у свом инвентару поседује 26 авиона Орао – 9 Ј-22, 7 НЈ-22, 8 ИЈ-22, 2 ИНЈ-22 који су произведени између 1981. и 1992. године.

Транспортних Антонова 26 у оперативној употреби има два док су у 204. ваздухопловној бригади на аердорому Батајница паркирана још четири примерка произвдена 1975. и 1976. године.

Три летелице типа Јак-40 се такође тренутно налазе на Батајници, две су произведене 1972. а једна 1976. године и тренутно су ван употребе. Постоје информације да ће се један авион ремонтовати.

Анализа способности ВиПВО

Како је пренела званична презентација Војске Србије, у Команди ВиПВО одржана је Анализа оперативних и функционалних способности ваздухопловства. „Учесници анализе позитивно су оценили степен реализације задатака који су били усмерени на очување и изградњу оперативних способности у предстојећем периоду“, наводи се у вести.

 

Извор: TangoSix

Напиши коментар