Република Српска

Добој: Биста хероју Споменку Гостићу

Република Српска се напокон мало одужила храбром дечаку хероју који је са непуних 15 година погинуо у близини своје куће на Озрену, у одбрани отаџбине

На дан погибије 1993. године, у четвртак је у Добоју откривена спомен-биста храбром дечаку хероју Споменку Гостићу, који је са непуних 15 година погинуо у близини своје куће на Озрену у одбрани отаџбине.

Спомен-бисту, уз присуство великог броја његових сабораца и поклоника дела и жртве малог хероја, открили су премијер РС Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић. Поред делегације Владе РС, венце су поред знамења дечаку положили и изасланик председника РС, те представници Града Добоја, организација које окупљају бивше учеснике рата ВРС, удружења и других борачких организација.

– Захваљујемо се Епархији зворничко-тузланској на благослову да у простору испред Саборне цркве, посвећене изгинулим у свим отаџбинским ратовима, поставимо спомен-бисту – рекао је између осталог министар Ђокић, подсећајући на дечаков кратак животни пут.

Прошла је још једна годишњица погибије малог хероја, који није крив што се као сироче морао привити уз војску, након што је почетком рата остао без мајке и што му је у септембру те 1992. године граната убила баку са којом је живео. Дечак је маштао да по завршетку рата заврши школу, али је судбина хтела да остане на вечној стражи, а са њим је остало све његово: мајка, бака и срушена кућа у којој је до погибије живео.

Оно што је жалосно је да ни даље у родном Добоју и Републици Српској нема улице или јавне установе која носи његово име. Ни његов гроб у засеоку Јовићи у близини Бочиње, једног од упоришта муџахедина у општини Маглај (ФБиХ), није још премештен на територију РС.

Коментари (4)

 1. Зоран требињац каже:

  Почивај у миру!!!

 2. turgenjev каже:

  Postovanje pred ovim senima ovog malog a tako velikog junaka. Nek mu Bog dusu prosti.
  Samo se pitam, sta ce ova dzukeletina Petar Dzokic tamo. Bivsi pandurcina, kao njegov partijski sef i idol u srbiji “slobin prason” koristi vlast za licno bogacenje. Je … se njemu i za borcima i za invalidima i za decom i za svim. To je lik bez obraza i morala.
  Nek pocivaju u miru junaci nase otadzbine R. Srpske.

 3. Dragana Desnica каже:

  Neka mu je vecna slava .

 4. Filip каже:

  Pravi mali heroj hvala mu za sve sto je uradio za Republiku Srpsku nadam se da cemo da se oduzimo kako treba !!

Напиши коментар