Србија

Демократе за 10 година украле и изнеле 51 милијарду долара из Србије!

Чак 51 милијарда долара изнета је из Србије на рачуне разних светских оф шор компанија у период од 2001. до 2010. године, објавио је Међуанродни конзорцијум истраживачких новинара.

То значи да је у периоду приватизације „опрано“ више новца него што Србија укупно приходује, а 2011. године имала је 43,7 милијарди долара бруто домаћег производа.

Занимљиво је да је само прошле године према подацима НБС пребачено око 900 милиона долара на рачуне компанија на Девичанским Острвима.

Када је реч о исисавању новца из државних предузећа, посебно су интересантни случајева „Агрохем“, „Фиделинке“ и „Навипа“. Годинама су кружиле гласине да је пре 10 година личност из сенке преузела компанију „Агрохем“ из Новог Сада. Иза мреже оф шор компанија које су биле укључене у преузимање и банкрот тог предузећа стајао је бивши македонски министар за економију Жанко Чадо.

Он је како се истиче, контролисао фирму на Британским Девичанским Острвима која је добила 6,9 милиона долара на име трансфера из „Агрохема“ пре његовог банкрота.

Истовремено „Навип“ чији су само виногради вредели 30 милиона евра, продат је за мање од шест милиона евра. Такође, Чадова фирма „Алисун маркетинг“ преузела је и 19 одсто акција „Фиделинке“. За кратко време она је од успешне фирме постала губиташ. У та три предузећа 1.300 радника је остало без посла.

Бројке показују да је 15 пута више новца изнето на разна острва него што је држава зарадила од процеса приватизације. То је могло само захваљујући пријатељству политичара и тајкуна – изјавио је Зоран Стојиљковић, члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

Извор: http://www.icij.org/offshore/offshore-firms-funneled-away-millions-serbian-companies-shed-workers-and-lurched-toward

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Sve je demokratcki corelo i sveostalo.Samo ima mnogo podataka od 51 milijrde$ do ostalih 64 miljarde$ pa se sejkuje sa svim tim informacijama.I neznamo pravo stanje koje je.Ali da racunamo ovo pa sto je mnogo mnogoje.Tako da smo rekorderi u ovom poslu.Ostalo se sve zna koje sta sve radio.No pustimoorgaima da rade i ako urade nesto na ovome i koliko.

Напиши коментар