Приче ветерана

Данас је Слава ЈСО

Пише: Вук ЈСО

Данас је Слава ЈСО, једног периода у историји Јединице.

НАПОМЕНА: НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ ЗА ЧИТАЊЕ СВИМА ОНИМА КОЈИ НИСУ ИМАЛИ ПЕТЉУ ДА СЕ БОРЕ ЗА СРПСТВО, ПА СВЕСНИ СВОГ КУКАВИЧЛУКА ОКРИВЉУЈУ ПРИПАДНИКЕ ЗА СВЕ, СКОРО ПА И ЗА РАЗАПИЊАЊЕ ИСУСА…
…И ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ СУ ДОБИЛИ НОВАЦ ДА НАС БЛАТЕ.

А за остале…

Ја не пишем историју. Историја се сама пише. Ја овде пишем само један део онога, чега сам ја био сведок.

Моја маленкост у стварању историје.

Један колега и добар друг упита ме: “Шта ћеш данас написати?” Нисам мислио ишта да пишем, јер још времена треба да прође да би истина могла да се изнесе на видело… То и мојим клинцима кажем када ме терају да напишем књигу о ономе што сам прошао.

А истина ће изаћи на видело. Кад тад. Свака тренутна победа зла и неправде је само привид. И са првим рађањем сунца ће се распршити сав тај мрак. Овај мрак који већ деценијама прети да прогута Србе и Српство, покушавајући да нас претопи у неке друге измишљене нације и деформисане идеје.

Нека ове моје речи буду макар један зрак…

Јединица потиче много пре ЈСО и „надалеко озлоглашених ескадрона смрти“, исто као што и Четнички покрет, потиче много пре Равногорског покрета и Булајићевих стереотипа, који је своју јадну и издајничку судбину омиљеног редитеља аустроугарског каплара и мрзитеља Срба, посветио да укаља сву славу Српских комита, истовремено стављајући знак једнакости између Равногорског и Четничког покрета у целини, са циљем ниподаштавања целокупне историје и појма српског добровољца – јунака.

(Ја заиста не могу у овом контексту, контексту добровољаца да поменем и партизане, али молим, никог да ми се не узме за зло, јер партизански покрет се одрекао свих српских традиционалних вредности, пригрливши грчевито вештачки створену и на силу наметнуту идеју Југословенства. Идеја Југословенства је била погубна за Србе. И то је чињеница. И то је опште познато, тако да ја нећу улазити дубље у њен геноцидни однос према српској историји. Не желим да по Н-ти пут правим поделе, већ да нагласим да је наша држава Србија, а наш народ Срби. Без обзира на вероисповест и политичка опредељења).

И једни и други и припадници Четничког покрета и припадници Јединице су били добровољци који су у одсудним тренуцима за свој народ, отишли далеко од свог дома и узели пушку у руке, борећи се за опстанак и ослобођење српског народа, ван граница Србије.

Припадници Јединице су се мењали, као и команданти.

Јединица је опстајала.

А знате зашто? Зато што је она Нешто изнад свих оних који би да укину, потру, расеју низ ветар и песком заспу сва сећања, Наде, жеље и тежње у неко боље сутра ове јадне и измучене земље… И које год да су ознаке биле, који год оклопи, униформе, заставе… Јединица је била, јесте и биће. Јединица је симбол српског патриотизма и јунаштва. Последњи изданак славне српске историје.

Јединица је директни потомак Славенских ратника, Сербских витезова, хајдука, комита… Свих оних који су били спремни дати свој живот на олтар српства. И свако ко је једном био Припадник, то до смрти и остаје. То је нешто што се не може одузети. Осим ако својим срамним делом спрам Србије, сами себи не одузму то часно звање, бивајући одбачени од осталих Припадника.

И сваки од тих храбрих, а опет тако обичних и једноставних људи је носилац Пламена српства! Прометеји Србије. И можете ухапсити свих пар стотина последњих, активних припадника ЈСОа, али не можете ухапсити хиљаде оних који су били поносни Припадници Јединице и не можете ухапсити десетине и стотине хиљада оних који се осећају делом Јединице и не можете ухапсити и расформирати Идеју српства и Србије коју носи сав српски народ!

И где год да се нађе макар и један Припадник знајте да ће он „заразити“ све око себе храброшћу, чашћу и патриотизмом, дајући лични пример Припадника Јединице.

И они што нас не воле то знају. И зато нас мрзе. И зато нас се боје. И зато до у бесконачност понављају лажи и измишљотине уперене против Јединице и свих њених Припадника, Гебелсовска истина, унапред осуђени на пораз, јер српски народ је кроз своју историју преживео и тежа искушења… осакаћен. Али преживео.

Желим овом сликом да подсетим на један од раних знакова Јединице и на све оне најстарије Припаднике који живе неким сасвим обичним, породичним животима, у земљи и ван чекајући да се одазову на позив своје Отаџбине и дођу у помоћ. Са свих страна. Јер…

БОРБЕ ТРАЈУ, НЕ ВИДИ СЕ КРАЈ!

А дотле… Ћутимо и чекамо.

Коментари (28)

 1. ilija каже:

  srecna slava junacima

 2. Robi каже:

  Pomoz Bog i Srećna Slava braćo
  Živjela Srbija, živjela Jedinica

 3. Ghost каже:

  Srecna slava junaci.

 4. Igor Dragović каже:

  Srećna Nam slava, vazda slavili u zdravlju, sreći, veselju i slobodi. Pozdrav junaci i heroji našeg vremena.

 5. Dex каже:

  Nek je Vukovima srecna slava za naveka, a braci nasoj sto padose srecne rane junacke. Amin.

 6. Zoran каже:

  Bera nam je boje krvi u svemi cemo biti prvi!!!

  SRECNA SLAVA

 7. Чаруга каже:

  Са малим закашњењем СРЕЋНА СЛАВА свим вуковима из јединице и да Вам БОГ подари среће здравља и напретка у животу и да нам са врате КЕПИ,ЛЕГИЈА и ЗВЕЗДАН .

 8. milan djokic каже:

  Srecna slava ja sam ponosan na jedinicu jel moj pokojni brat je bio deo jedinice i zao mi je sto nisam i ja tad uso puno srece i zdravlja svim pripadnicima jedinice

 9. Ljiljana Geric каже:

  Srecna Slava i Slava vam

 10. ДЕЈАН Н. каже:

  Срећна слава свима припадницима ЈСО ,да су живи и здрави ,нека их прати срећа и чува Бог.

 11. nebojsa каже:

  Najelitnijoj jedinici, sa kojom se mogu meriti samo pravi Vitezovi Kosovskog boja, Ustanici u oba srBska ustanka i Junaci-mucenici balkanskih i prvog svetskog rata, zelim srecnu Slavu Svetog Arhangela Mihaila! Zelim vam braco moja, svako dobro od Gospoda Boga i Svetog Arhangela Mihaila, zelim i Bogu se molim da se koliko sutra ponovo okupite zajedno sa vasim i nasim komandantom Miloradom Ulemekom i Zvezdanom Jovanovicem (ukoliko bi ih Sud oslobodio (ovo napominjem da bih izbegao imputiranje elemenata nekog krivicnog dela “poziva na…bla bla”))i da kao jedini pravi i neustrasivi borci krenete u zastitu Srbije i vaskrs hrabrosti, casti i junastva u policiji i vojsci, koji su na ove osobine u potpunosti zaboravli i postali nedostojni uniforme koju nose i zastave i drzave koju predstavljaju! Kod vas nije bilo ni izdaje, niti kalkulantstva, a ponos i vera u Boga koju ste u sebi nosili i nosite je, razlog su zasto ste se po nalogu necastivog Zapada i isto takvog DOS-a, nasli na udaru. Ali blazen je onaj koji se bori i strada u ime Gospodnje. Srecna vam Slava i moje postovanje prema vama braco moja najrodjenija!

 12. Кућни Биоскоп каже:

  НИКАД ЗАБОРАВИТИ, СРЕЋНА СЛАВА!

 13. Jurisic Zoran каже:

  Srecna slava junaci…. Mogu da narucim knjigu Tajna srca mog?

 14. Vlastimir каже:

  Srecna slava svim Pripadnicima neka vas Gospod Bog cuva i pozivi…

 15. Natasa Belevski-Cvetkovic каже:

  Srećna krsna slava sv.Arhandjel Mihajlo od <3 zelim!!!

 16. Владимир Лукић каже:

  Срећна слава, српски витезови! Хвала вам што постојите.

 17. Вукашин Манасијевић каже:

  СРЕЋНА СЛАВА !

 18. Nadarevic Dejan каже:

  Srecna slava.Zivi i zdravi bili .Sve najbolje .Slava Herojima-Smrt dusmanima.

 19. lola каже:

  tvoje reci su i vise nego jedan zrak onima koji drze oci otvorene i veruju srcem u prave vrednosti…onima koji su se opredelili za lazi i kako kazes ”Gebeksovsku istinu”…ne vredi ni pokazivati sunce…u dushi im je tama…

 20. Игор каже:

  СРЕЋНА СЛАВА!

 21. nlcph каже:

  …”до смрти”…Код мене је то урођено, мој нераскидив део, као мисли и осећања.

 22. Aleksandar каже:

  Sretna slava svima.

 23. milan каже:

  SRECNA SLAVA ,svim pripadnicima!!!da li mogu naruciti knjigu TAJNA SRCA MOGA,ima li je kod Vas i koja je cena?

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Хвала!
   Роман ТАЈНА МОГА СРЦА је распродат, у понедељак ћемо знати да ли је има на лагеру. Цена је 420 динара.

 24. bdorotej каже:

  СРЕЋНА СЛАВА.

 25. darens каже:

  SRECNA SLAVA!!!BOG POMAZE!!!BUDITE ISTRAJNI!!!

Напиши коментар