Занимљивости

Црвене шубаре блокирале Багдад

crvene-subare

Шта би било, да је било…

Око стотину припадника специјалне Јединице познатији као „Црвене шубаре“ је јутрос блокирало све прилазе Багдаду. Већ је скоро осма година од како су наши специјалци ангажовани у Ираку у борби против тероризма. И који су сами заслужни за пад Багдада и освајање Ирака. Ситуација се погоршава из часа у час а српски специјалци не одустају од својих захтева. Страх се увукао у мултинационалне снаге које су стациониране у Ираку и у све грађане као и побуњенике, јер нико не зна који ће следећи потез учинити ова најопаснија Јединица на свету. Са страхопоштовањем и безуспешно америчке снаге прилазе припадницима Јединице и нуде их цигаретама, сендвичима и водом које наши специјалци енергично одбијају. Колико ће блокада Багдада и овог дела Ирака трајати не зна се али по свему судећи чека се испуњење захтева које су Црвене шубаре поставиле мултинационалним снагама.

Како незванично сазнаје наш извор, проблем је ескалирао када је америчка команда забранила приступ и улаз српским специјалцима у женски официрски клуб и мензу. Америчке снаге су се одлучиле на тај корак јер је само у последњих 3 месеца на територију САД послато 79 припадника лепшег пола које су у другом стању. Помиње се и проблем око бурека који је престао да се прави за доручак у главној мензи.

Портпарол Јединице је рано јутрос дао изјаву за новинаре:

Ми, припадници Јединице смо се одлучили на овај бруталан корак из разлога јер је ударено на наш образ, чојство и јунаштво. Категорично одбијамо сваки напад на наше припаднике и забрану на улазак у женски официрски клуб.

То што је велики број женских припадника америчке војске трудан није наш проблем и о томе не желим да коментаришем и то није наша кривица. Ми смо спремни на употребу силе и војно освајање женског официрског клуба и мензе ако нам се не удовољи захтевима. Са припадницима женског војног особља имамо тесне и уске пријатељске везе и не знам због чега нам је забрањен улаз у клуб. Што се бурека тиче и престанка производње у главној мензи ми захтевамо да се печење бурека врши 24 часа и да буде доступан и после поноћи, јер наши припадници имају ноћне мисије. Рок је дат до сутра у 12 часова по београдском времену.

Државни секретар Кондолиза Рајс је ургентно долетела у Багдад ради решавања кризе са српским специјалцима. Она није желела да коментарише оптужбе на рачун српских специјалаца али је дала велики допринос решавању кризе. Лични разговор државне секретарице и нашег команданта је трајао читаву ноћ иза затворених врата. Приступ је био дозвољен само конобарима који су у више наврата доносили шампањац и кавијар док је пред зору донета велика тепсија бурека.

Након дугих, тешких и конструктивних разговора, командант Јединице и државна секретарка Кондолиза су се појавили на вратима и објавили да је договор постигнут, да ће се бурек и даље пећи и да је забрана улаза у клуб укинута, да српски специјалци нису одговорни за велики број трудница и да је оптужила женске припаднике војске да ће ићи на дисциплинску комисију и затражила од њих да посвете већу пажњу нашим специјалцима који се тешко боре у овој земљи против светског тероризма.

Она је изјавила да ће у ту част направити журку са женским припадницима војске и нашим специјалцима и рекла је да жели лично да прослави мирно решавање кризе са нашим командантом Јединице.

Црвене шубаре су се повукле у базе, и наставиле да обављају редовне задатке и мисије али страх и зебња још увек лете изнад Багдада. Нико са сигурошћу не може да тврди да се ово више неће поновити и на све начине мултинационалне снаге и грађани Ирака настоје да буду фини према нашим специјалцима.

Специјално из Багдада од вашег дописника Драгојла Ц.Б.К.

Напиши коментар