Регион

Црна Гора изручила српског генерала Хрватској

Црна Гора је данас из екстрадиционог притвора изручила Хрватској српског генерала у пензији и држављанина Србије Борислава Ђукића, саопштио је Веритас.

General Borislav DjukicГенерала Ђукића је 18. јула прошле године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог века.

Генерал Ђукић је оптужницом из 1995. оптужен за рушење бране на Перучи, а истом су још обухваћени: генерал Ратко Младић, комадант 9. книнског корпуса ЈНА, сада покојни генерал Миле Новаковић, комадант Српске војске Крајине (СВК) и мајор Милан Корица, комадант свих пограничних јединица милиције РСК. 

Оптуженима је 1993. одређен притвор те за њима расписана потерница на основу које је и ухапшен.

Убрзо по хапшењу, 12. августа, Хрватска је отворила нову истрагу против генерала Ђукића, те Јованa Грубића, Милорада Радића, Драгана Харамбашића, Петра Анрдића, Владимира Давидовића, Илије Пријића и Слободана Вујка због кривичног ђела против цивилног становништва почињеног такође у рату деведесетих на подручју Сјеверне Далмације и на основу ње 19. августа 2015. доставила Црној Гори допунску молбу за његово изручење.

Неколико дана касније, 28. августа исте године, Црној Гори је достављена и молба за изручење Србије од 26. августа 2015. којом је затражено изручење генерала Ђукића, због вођења кривичног поступка због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва.

Правоснажним решењем Вишег суда у Подгорици од 6. новембра 2015. утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење генерала Ђукића и у Хрватску и у Србију, на основу којег је министер правде Црне Горе, Зоран Пажин, одлучио да га изручи Хрватској.

Генерал Ђукић је пети ухапшени Србин на подручју Црне Горе по потерницама које је расписала Хрватска за ратне злочине. 

Иначе, према подацима Веритаса на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света су до сада ухапшена 154 Србина, од којих је 51 екстрадиран у Хрватску. 

Од екстрадираних до сада је против 19-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору. Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске.

 

Танјуг

Коментари (3)

 1. munja каже:

  Čudnovati su aršini pravednosti.U Hrvatskoj zločinci poput Tomislava Merčepa,Špegelj, Glavaša i drugihi, su slobodnjaci i nacionalni heroji.Suđenja u Hrvatskoj za zločine nad Srbima, Grubori, Zagreb,Osijek, Gračac, Gospić,Plaški,zapadna Slavonija je svedeno na rijaliti.Hrvati i dalje imaju tajne optužnice i koriste ih kada žele da prikriju sopstvene untrašnjo-političke prilike, imaju profesionalne svedoke, koji učestvuju u lažnim svedočenjima uhapšenih Srba.Žalosno je što nijedna institucija u Srbiji se ne bavi ovim pitanjima, već sporaddično se tek poneko javno oglasi.Kada dođeš u poziciju da dokazuješ da nikome i ništa nisi učino tokom rata, i nađeš se pod istragom hrvatskih isladnika, bolje je onda oduzet si život.

 2. Radivoje каже:

  Ko ne cijeni sebe nece se ni drugi truditi da to rade umjesto vas.
  “Nemas majku niko te ne stiti”..

 3. SIKIRA каже:

  vlada beograda nije kriva za izrucenje jugoslovenskih oficira krivi su srbi srbije koji to hladno gleda tito isto pola komunista zatvorijo u goli otok zato sto su cuvali srbiju i rusiju tako i danas isto srbi srbije i sirom sveta nisu smeli dati ni jednog vojnika u hag i nepretiljima da im sudi ali razbi ovce pa vladaj

Напиши коментар