Србија

ЦИГАНСКА ПОСЛА: Чеда Јовановић покушава да окупи нови ДОС

Најбогатији Ром у Србији, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић ових дана разговара са лидерима странака које су биле у ДОС у покушају да се од расцепканих странака и ДС обједини “грађанска опција”.

Под притиском реалног очекивања да ће ове године бити организовани ванредни избори, Јовановић има неколико опција о којима разговара са политичарима не би ли се нашла формулу за групацију која би ујединила расцепкане и ослабљене странке и привукла разочаране бираче грађанске опције.

Главна идеја је да направи конфедерацију странака у коју би, поред ЛДП, ушли Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине. Има подршку Ненада Чанка, председника ЛСВ, али му главни играч измиче – демократе нису заинтересоване јер та странка још није ни стала на ноге после промене руководства и разилажења са неистомишљеницима, пише лист.

Разговарано са Љајићем, Мићуновићем, Петровићем и Драшковићем

Незванично, Јовановић до сада о обједињавању опозиције разговарао са Расимом Љајићем, Драгољубом Мићуновићем, Душаном Петровићем који је искључен из ДС, Вуком Драшковићем са којим је већ на прошлим изборима био у коалицији… Разговор са Драганом Ђиласом се очекује ових дана.

Јовановићева идеја је да после уједињења те три странке позове Чанка и Драгана Ђиласа, првог човека ДС, да истовремено поднесу оставке и да се потом изабере лидер стране, чије би име договорили.

Друга опција о којој лидер ЛДП размишља је да у опозицију против Српске напредне странке и све јачег Александра Вучића удружи чак и оне који су сада са Вучићем у власти, а припадали су ДОС-у и да позове Млађана Динкића, лидера УРС, и Расима Љајића, лидера СДПС, који већ има понуду лидера СНС о заједничком наступу на предстојећим изборима.

“Разговара се са свима који су програмски блиски и који спадају у демократске, проевропске, патриотске и просрпске снаге”, рекао је Миљенко Дерета, директор Грађанских иницијатива и посланик који је у Скупштину ушао на листи ЛДП.

ЛДП је већ најавио да ради на организацији заједничког састанка на који би у просторије ЛДП, које су биле бивше просторије ДОС, дошли и Ђилас и Борис Тадић и Зоран Живковић и сви они који су некад блиско сарађивали у коалицији која је срушила Милошевићев режим, осим Војислава Коштунице и Небојше Човића.

Постоји могућност да ДС и ЛДП заједно, у више акција, обележе десету годишњицу убиства Зорана Ђинђића. “Намеравам да позовем Јовановића да видим да ли неке акције, попут шетње 12. марта, можемо заједно да реализујемо”, рекао је Ђилас.

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Е цигани , цигани. Како су почели и како им све допуштамо, доћи ће нам главе. Осим ако не заузмемо прави став.

Напиши коментар