Србија

Цигани тероришу Србе и граде џамије на северу Бачке!

Цигани са Косова и азиланти из Западне Европе последњих година буквално су окупирали северну Бачку.

Због ниских цена некретнина у овом делу Војводине, они за две до десет хиљада евра масовно купују напуштене куће у општини Мали Иђош, а као последица нагле „колонизације“, недавно су никле и две џамије: једна у Фекетићу, а друга у Малом Иђошу.

Међутим, најдраматичније од свега је што је цео овај крај последњих година у страху од неколико новопридошлих циганских породица које тероришу мештане и праве проблеме о чему ћуте и власт и полиција плашећи се да не буду оптужени за ширење верске и националне нетрпељивости према овој заједници. У прављењу проблема предњачи фамилија Бериша, која свакодневно изазива инциденте и скоро да не прође дан да неког не пребију и избоду ножем.

– Нико са сигурношћу не зна ни колико је Цигана населило општину Мали Иђош, али ни колико су кућа тачно купили у последњих пола године или годину дана. Махом су усељавали одавно празна имања Мађара, а свака од тих породица броји по десетак чланова.

Процена је да их је између 300 до 1.500, али најгоре од свега је што и локалне власти и полиција знају за проблем, али се сви плаше да нешто предузму или јавно говоре о терору седам – осам тих породица, како не би били оптужени да вређају национална и верска осећања циганска – каже један од саговорника који је и сам у страху да не буде тако жигосан замолио да му се не објави име.

Колико је ова прича озбиљна, а проблем узео маха, сведочи и инцидент од пре месец дана о коме сви све знају, али који је до сада скриван од јавности.

Наиме, 28. децембра у центру Ловћенца група од 15-ак Цигана из Фекетића је испребијала једног од мештана само зато што је покушао да заштити комшиницу Николету Радош, коју су малтретирали.

На крају, полиција је, уместо да ухапси починиоце, младићима који су му помогли, запретила кривичним пријавама.

– Та група је цело вече пила у кафани Москва, а када су приметили Николету изашли су и почели да је малтретирају и вређају. Ја сам први изашао како бих смирио ситуацију, али су ме одмах окружили – прича Саша Бањевић, који се због помагања комшиници – нашао на мети полиције.

– Пришао ми је пријатељ Милош Рогановић и ту смо почели да се објашњавамо са групом Цигана тако да нисмо ни видели да се друга група тих младића, иза наших леђа, без икаквог разлога обрушила на на нашег комшију Сергеја Николића. Тек када је власник оближње кладионице завикао: „Људи, убише човека“, схватили смо шта се догађа и једва смо га одбранили. Одмах смо позвали полицију, а нападачи су се разбежали. Замислите мој шок када сам после пет дана позван у полицијску станицу где ми је речено да су се ови Цигани жалили да смо заправо ми њих тукли штанглама и да ће против нас бити поднете кривичне пријаве – огорчен је Саша Бањевић.

Ову причу потврђује Милош, али и настадали Сергеј. Показује фотографије које је снимио одмах по изласку из болнице.

 

Исламска заједница у Фекетићу

Недалеко од сеоског гробља у Фекетићу, у оквиру породичног имања, смештена је и џамија изграђена прошле године.

Селим Краснићи, шеих исламске заједнице у овом крају каже да је углавном реч о муслиманима циганске националности који су пристигли 1999. године са Косова, односно из Пећи и Србице.

– Немамо никаквих проблема и са свим другим нацијама живимо добро. И ја сам чуо да је недавно било неких инцидената, али не знам више ништа о томе – каже Краснићи који је на крају ипак признао да највише проблема прави извесна фамилија Бериша која је смештена у седам-осам кућа.

– Исламска заједница са њима још од краја рата нема никаквих контаката, али праве проблеме и нама – каже кратко Краснићи.

 

Ловћенац

Место Ловћенац има око 3.000 мештана, а најпознатије је по томе што су мештани, колонизовани после Другог светског рата углавном из Црне Горе. До данашњих дана успели да сачувају језик и обичаје из завичаја.

– Ловћенци су јако поносни људи који никога не дирају, али не дају ни на себе. Нажалост, ово је сада село пензионера у коме ништа не ради и у коме млади немају перспективе. Чинимо шта можемо да ту ситуацију променимо, али је тешко – каже Златко Николић, члан градског већа Мали Иђош, родом из Ловћенца.

 

Попис из 2002.

Према попису из 2002. године у општини Мали Иђош, односно насељима Фекетић, Мали Иђош и Ловћенац, највише је Мађара (87,22 одсто), следе Срби са 7,11 посто, Цигани са 2,17,

Југословени са 0,64, Црногорци са 0,54, Хрвати са 0,45 и Немци са 0,18 посто.
На том попису су забележени и Русини, Буњевци, Словенци, Бошњаци, али и Македонци са 0,03 посто и Шиптари са 0,01 одсто.

– Нажалост, проблем је све озбиљнији зато што је све више тих инцидената. Једном од мештана придошлице с Косова су недавно поломили вилицу, а пре два месеца моју кћерку која се враћала из школе у Фекетићу малтретирали су у по бела дана на сред улице. Мада сам све одмах пријавио полицији, још нема одговора. При том, инцидената је било и у другим местима, али сви ћуте о њима. Па једног кафеџију из Фекетића је тужио Фонд за хуманитарно право само зато што је једној групи Цигана рекао да је фајронт – прича Сергеј Николић.

Председник Скупштине општине Мали Иђош, Марко Ровчанин каже да је одмах стао на страну младића из Ловћенца и да ће све учинити да не буду кажњени.

– Па и ја бих се потукао да заштитим ту девојку. Зато сам у сталном контакту и са полицијом и тужилаштвом како би се овај инцидент окончао на једини исправни начин – каже Ровчанин који ипак инсистира да се овај догађај не представи као међунационални сукоб.

– Мали Иђош је општина са око 11.000 становника и чине је Мађари католици, Мађари протестанти, Срби, Црногорци и Цигани који су овде дошли са Косова 1999. године. Значи, треба бити опрезан у квалификацијама сваког инцидента, јер нам не требају проблеми те врсте – каже Ровчанин.

Он ипак потврђује експанзију куповине напуштених кућа у овој општини, али ни он нема тачних података да ли је реч о азилантским породицама или Шиптарима и Циганима из Македоније како се прича.

Коментари (11)

 1. Milorad каже:

  SAMO KOREKTAN ODNOS I DOSLEDNA PRIMENA ZAKONA, BEZ OBZIRA NA PRIPADNOST I SVE CE BITI U REDU.

 2. cat48 каже:

  U zemlji nam je sve gore imamo teror cigana koji sam i ja iskusio,kradu me svake noći i policija NIŠTA.Kažu izgradite ogradu da nemogu da uđu.Košije su skroz odgradjene i nesmeju na njih jer su lovci i imaju oružje.Žena mi je težak invalid distrofičar u kolicima.Ako se ovako nastavi tražiću azil i otići u zemlju moje babe,SRAMOTA da starac sa invalidom u kolicima mora da ode iz zemlje u kojoj je rođen.Ako nedobijem azil u domovini moje babe ili bilo gde javno će mo izvršiti suicid da snimak dostavi se svetu.Supruga je dosta bila maltretirana na Kosovu i vuče posledice.Ako ni ovde gde smo teškom mukom i kreditima uzeli kućicu sklonu padu nemamo mir da bar ovde mirno umremo onda po onom ŠELIJEVOM:
  Ako sam onakav kako Engleska kaže onda nisam za englesku ako nisam onda Engleska nije za mene. bolje rečeno ako nas naša država ne zaštoiti moći će druga koju ću poštovati.Otac i deda koji su bili pravnici prevrću se u grobu!Moj najbolji drug je bio ROM sa 5 dece,radi i nekrade i nikog nije i neće matretirati.PONOSIM SE SA NJIM,dedu je dojila onda Ciganka kojom se ponosim i zahvalan sam jer zbog i tog mleka postojim.Vreme je da u ovoj zemlji ZAKON najzad postoji i za tu sramnu grupu jednog naroda koji je znao da bude primer svega časnog.Vreme je da se i Romi obračunaju sa onima koji ih sramote

  1. cat48 каже:

   Da nešto pojasnim: Delim ljude na dobre i loše i u našem žitu ima kukoljaJa ne mrzim Rome jer su isuviše bili ubijani, bilo ih je vrhunskih umetnika bolje rečeno u svemu vrhunskih,časnih,poštenih zato me i boli kada smo prinuđeni zbog onih loših za koje zakon nepostoji sve Rome sve više stavljamo u isti koš.Setite se malih Roma koje su Fašisti streljali.A da i još da se zna prababa je bila čista Nemica koja mi je rodila dedu i umrla na porođaju a Romkinja ga dojila da neumre.Prababa mi je bila takoreći Arijevka.Ne nemrzim sve Rome ali bi kao i oni koji su ranije dali komentar uradio isto ali samo onima koji su bruka i sramota svoga naroda.
   Netreba da se mrzimo već da zajednički iskorenimo zlo i da niki nikoga ne teroriše.Ako manjina treba da teroriše većinu i da za to bude zaštićena većina će znati da mora da eliminiše to zlo a onda eto novog Firera,rata i svega najgoreg i to nije dobro.Možda će mi strdati moj časni drugar ali i ja ako ga zaštitim a onda čiji sam dali će preovladati arijevska krv ili mleko koje dugujem.tražim samo da mi neko pomogne da se više moje biće nedeli između mržnje i poštovanja i da mogu opet kao što sam sa mojim drugom delim i zadnji zalogaj i dinar jer kako da ja jedem a njegova deca su gladna.Mora u svakoj porodici bar jedan da radi pa da imaju za život.Romi i političari Vi ste na potezu!

 3. Milisav каже:

  Treba dovesti kozake u što većem broju i dati im i tu zemlju i odrešene ruke,Naše su zavezane, a tegovi nam na nogama i strah u srcu a u glavi promaja.

 4. Zoran каже:

  Треба забранити продају некретнина и земље странцима, и поништити све извршене купо-продаје, а поготову оне са циганима. Напоље са њима из Србије, стерилисати их и избацити заједно са онима који су им дозволили насељавање. Очигледно је да неко жели да промени демографску структуру Србије. Дошли смо дотле да цигане “треба да љубимо у дупе” из страха од реаговања западне багре.

 5. Ana каже:

  Da li je predsednik crnogorske zajednice Nend Stevovic reagovao ili se javi amo kada treba da uzme par na mufte

 6. dragan каже:

  cuj plase se da ne vredjaju ciganska verska osecanja,ma jebem im mamu cigansku.to je kuga kakave nema u covecanstvu.ocistite srbiju

  1. Crnogorac каже:

   hahaha..da samo znas koliko si u pravu!

 7. Ana каже:

  Boze me prosti ali Hitler je trebao pobiti sve ciganine….Na zalost nije mu supelo……

  1. dragan каже:

   баш на жалост.

  2. Crnogorac каже:

   imao je on paln i za Srbski narod,zato jebes hicu!

Напиши коментар