Свет

CIA ОТКРИВА: Медлин Олбрајт највећи заговорник бомбардовања и санкција!

Желела је по сваку цену да задржи санкције против Србије и Срба у БиХ, како би они били присиљени да праве уступке. За време бомбардовања Србије Олбрајтова се залагала да НАТО буде још агресивнији

Медлин Олбрајт, некадашњи амбасадор САД у УН, желела је по сваку цену да задржи санкције против Србије и Срба у БиХ, како би они били присиљени да праве уступке. Она је заговарала оснивање Хашког трибунала, верујући да је он „најважнији елемент мира“, наводи CIA у свом документу из 1996. године с којег је скинута ознака тајности.

Олбрајтова је Суду у Хагу приписала заслугу зато што политички и војни лидери Срба у БиХ Радован Караџић и Ратко Младић нису ишли на преговоре у Дејтон.

Према документу CIA, Олбрајтова је нагласила да су се Руси противили сваком помињању бомбардовања Срба и да су говорили да НАТО нема шта да се петља у БиХ.

Када је до бомбардовања српских положаја у БиХ напокон дошло, у Вашингтону и УН владала је забринутост, јер од акције није било никакве користи, већ су били заробљени припадници УН. Олбрајтова се тада залагала да НАТО буде још агресивнији.

Амерички преговарач Ричард Холбрук сматрао је да санкције Србији треба скинути пре преговора у Дејтону, јер Слободан Милошевић без тога неће ни путовати на преговоре, навела је Олбрајтова.

„То су вероватно биле наше најозбиљније полемике, првенствено зато што сам знала колико је тешко уопште успоставити санкције. Знала сам да је то редак случај да ми имамо предност. Понестајало нам је времена и морали смо ‘склопити посао’, јер би ствари кренуле у другом правцу . Овај пут могла сам рећи Србима: ‘Санкције остају ако се не повинујете“, рекла је Олбрајтова.

Она је истакла да се Милошевићу морало дати на знање да су САД главна сила, да није имало смисла одустати од те моћи, те да се испоставило да је била у праву.

У документу CIA из 1996. године наведено је да је Олбрајтова била исфрустрирана проблемима у УН и нескладом између америчких ставова и жеља Руса, Француза и Британаца.

„У раној фази, 1993. и 1994. године, био је један представник из Венецуеле Дијего Аријас, који је био гласан заговарач муслиманске перспективе и врло моћан у покрету несврстаних, па су контрадикције стизале са свих страна“, открила је Олбрајтова.

Она је као посебан проблем навела француско и британско одбијање скидања ембарга на оружје у БиХ тадашњим муслиманским снагама:

„Кад год бих предложила да потегнемо питање укидања ембарга на оружје – или шта год бих предложила – британски или француски амбасадор би ми рекао: ‘Ви немате право ништа да кажете. Ви немате трупе на терену’“.

Коментари (3)

 1. Aleksandar каже:

  Tu nista novo sve se znalo odavno samo potvrdzuju sve stvari.Pa prema tome i suvise je komentarisati sve ovo govori zasebno za sebe.

 2. Корнелиjе Кодреану каже:

  Крвава бабускара и припадник рептилско-пацовске расе!

 3. Crnogorac каже:

  Ljudi moji,vidite je samo na sta lici
  e to je kada se nakaze prepune kompelsa dohvate vlasti…sigurno je dozivljavala uzbudjenje ,sexualno, kada je unistavala nevine zivote…
  ovo je sestra Hanibala Lektora!

Напиши коментар