Република Српска

Братунац: Парастос погинулим борцима са сарајевског ратишта (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања 20 година од егзодуса Срба из Сарајева, данас је на братуначком гробљу служен парастос, прислужене свијеће за покој душа и окађено 185 гробова погинулих бораца са сарајевског ратишта чији су посмртни остаци пренесени у Братунац приликом егзодуса.

Братунац гробље

На тешке моменте напуштања вјековних огњишта подсјетиле су их сцене из документарног филма „Сарајевски егзодус – три тачке на мир”.

Разговарали смо са члановима Удружења сарајевских Срба из Братунца, и провјерили како данас живе и шта је са њиховом имовином?

Након потписивања Дејтонског споразума, у Братунац је доселило 10.000 Срба из сарајевских насеља Хаџићи, Грбавица, Илијаш, Вогошћа. У избјегличкој колони био је и Перо Пауновић са својом породицом. –

Невријеме, киша, лед ,олуја, колоне, ко није преживио , не може знати шта је било, рекао је Пауновић.

Данас многи изгнани сарајевски Срби, за које медији у Федерацији тврде да су сами произвели егзодус, живе у биједи, у алтернативном смјештају. Имовина им је порушена и немају гдје да се врате. Саво Цвијетић избјегао је са Нишићке висоравни.

– Имам у грунту земљу. Имао сам кућу, све је порушено. Нико ништа није надокнадио, не само мени него никоме у моме селу, истакао је Цвијетић.

Мировним споразумом, сјеверозападне сарајевске општине насељене Србима, мимо њихове воље, предате су Федерацији БиХ.

– Срби су бирали или Републику Српску или своја имања. Изабрали су Српску. Срби кроз историју, иначе, су увијек поклањали своје побједе и територије зарад братства – јединства у којег су само они вјеровали. А, шта се данас дешава данас, ту земљу купује Абу Хамза и њему слични, нагласио је Велимир Дуњић, предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање важних историјских датума.

Предсједник Удружења “Сарајевски Срби” Видомир Бандука нагласио је да је највриједнија слобода и додао – Највриједније је да се у Српској осјећамо слободно, да слободно дишемо и да нисмо под нечијом чизмом.

Иако чезну за својим огњиштима, не желе да се врате у Федерацију, јер би тамо, кажу, били грађани другог реда.

Наступом глумице Биљане Ђуровић, која је извела монодраму “Надежда Петровић”, у пуној сали братуначког Културног центра  завршен је дводневни програм евоцирања сјећања на голготу сарајевских Срба, који су након одбијених 36 непријатељских офанзива, морали да напусте одбрањени завичај.

 

РТРС

Прочитајте још

Напиши коментар