Србија

БОЖО ПРЕЛЕВИЋ: Књига Душана Михајловића је крунски доказ да није било побуне ЈСО!

Та књига представља хронологију одбране, односно оно што окривљени говоре све време – да није била побуна већ протест, рекао је бранилац оптуженог Веселина Лечића адвокат Божо Прелевић

bozo-prelevic

Суђење бившем команданту Јединице за специјалне операције Милораду Улемеку и још седморици припадника те јединице, оптужених за наводну оружану побуну 2001. настављено је данас пред Специјалним судом у Београду.

Иако је било предвиђено да на данашњем главном претресу сведочи потпредседник тадашње владе Жарко Кораћ, он се није појавио у судници Окружног затвора у Београду.

Према речима председника судског већа Владимира Вучинића, односно према извештају судског достављача, Кораћ није затечен на адреси, нити је преузео остављено обавештење.

Судија Вучинић ће, како је рекао, од полиције затражити извештај да ли се Кораћ налази на адреси која је достављена суду, како би му позив на сведочење био уредно уручен.

Осим Улемека, оптужени су и Звездан Јовановић и Душан Маричић, Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Потић и Мићо Петраковић и свима се на терет ставља извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона Савезне Републике Југославије.

Одбрана оптужених је на данашњој седници наставила да инсистира да, када је реч о 10. и 12. новембру, није реч о оружаној побуни, већ о протесту припадника ЈСО.

Бранилац окривљеног Лечића, адвокат Божо Прелевић, затражио је данас од судског већа да као доказ буде изведена књига тадашњег министра унутрашњих послова Душана Михајловића „Повленске магле и видици“јер, како је истакао, та књига представља „хронологију одбране, односно оно што окривљени говоре све време – да није била побуна већ протест“.

„Не само писмо (које је Михајловић наводно упутио тадашњем премијеру Србије Зорану Ђинђићу у вези са деловањем ЈСО тих дана) већ и цела књига треба да се изведе као доказ. Није могуће да министар у књизи напише најситније детаље, а да овде (на сведочењу) све заборави. Ово је доказ да је министар и тада и сада знао шта је истина“, рекао је Прелевић истакавши да Михајловић, приликом сведочења пред Специјалним судом, није говорио истину.

Бранилац окривљених Владимира Потића и Мића Петраковић адвокат Градимир Налић такође је затражио да се уврсти у доказе писмо које је наводно Михајловић упутио Ђинђићу, а за које је Генерални секретаријат Владе Србије, према речима судије Вучинића, дописом од 9. јуна ове године саопштило да никада није евидентирано да је достављено Ђинђићу.

„То писмо треба да буде изведено као доказ, јер је оно доказ да је Михајловић овде сведочио неистину. То је доказ да је он некредибилан као сведок“, рекао је Налић.Суђење припадницима ЈСО биће настављено сутра у Окружном затвору у Београду.

Напиши коментар