Свет

Босански Хрват сведочио у корист Ратка Младића!

У одбрану Ратка Младића, оптуженог за геноцид над несрбима, данас је пред судом у Хагу сведочио босански Хрват Давор Коленда.

general-ratko-mladic-heroj

Коленда, који је током рата у БиХ био званичник Хрватског вијећа обране у Травнику, је сведочио да је Војска Републике Српске, у лето 1993, пружила помоћ хиљадама хрватских бораца и цивила, дозволивши им да се, током сукоба босанских Муслимана и Хрвата, евакуишу преко територије под српском контролом.

По Колендиним речима, Унпрофор је претходно одбио да омогући евакуацију. После преговора са Србима, у којима је сведок учествовао, хрватско становништво и борци били су евакуисани преко планине Влашић.

Сведок је изјавио да је 800 војника ХВО затим било смештено у заробљенички логор ВРС на Мањачи, али из „хуманитарних разлога“, и да тамо није било злочина или лошег поступања према њима.

Младићева одбрана тиме је побијала супротну тврдњу вештака тужилаштва Јуана Брауна.

Док га је унакрсно испитивао тужилац, Коленда је потврдио да су Срби помоћ Хрватима искористили у пропагандне сврхе. „Нама је требала помоћ у евакуацији, а Срби су то употребили у пропагандне сврхе, како би свету објаснили да поштују међународне конвенције“.

Сведок је, међутим, назначио и да је „тај третман на Мањачи, у односу на услове који су владали 1993, био коректан“.

Коленда је потврдио да је, с друге стране, на Мањачи уложио протест управи логора „због целодневног малтретирања“, које је сматрао „противним међународним конвенцијама“.

Описао је да су хрватски „бојовници“, по великој врућини, били изведени из хангара, како би пред камерама српске телевизије „понављали једну изјаву“.

„Изјаву да смо заробљеници ВРС и да је Босна српска као што је Москва руска… То је било понижавајуће, поготово зато што ми нисмо били војни заробљеници, него смо тражили помоћ“, рекао је он.

О исељавању Муслимана из у општине Босански Нови, данас је сведочио Радомир Пашић, који је био председник локалног кризног штаба.

Суђење генералу Младићу биће настављено сутра. Младић (72) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

 

(Бета)

Коментари (4)

 1. miki каже:

  pa kako cete ga osuditi kad vam ustaski vojnik kaze da je spasijo ratko mladic 800 ustaskei vojnika e mladicu to ja nikad nebi napravijo spasivo si ustase u bosni i sad ti sude a sto je u oluji hrvatska vojska pobila srpske civile u mrkonjicu grad sravnila 95 hrvati ne odgovaraju zato nista ratko ti si dobar covek nek te bog cuva

  1. Милош каже:

   Мики истина је да је Ратко добар човјек,али сахраниће га то што је СРБИН !!!

 2. slavko каже:

  ratko je pomogo hrvatima u bosni vise nego tudman a mesic vraca tuce mrkonjic grad do temelja rusi toje hrvatska pohfala za mladica ustasi nikad ne veruj ustasa kolje a komunista prodaje

 3. Zivkovic Zivko каже:

  Генерал РАТКО МЛАДИЋ је показао карактер СРБСКОГ ВИТЕЗА! Задња четири реда у чланку, као да су исписале србске крвопије. Молим, убудуће пишите пажњивије, какав геноцид!Запамтите добро: доћи ће дан када ће истина изићи на видело! Неко од спашених проговориће истину.Наводне жртве, сигуран сам да и међу њима муслиманима и муслиманкама, Србима које је тито и комунистичка гамад, прогласио народом на основу религије, с циљем да се боље закрвимо, и сада и убудуће, славе га и славиће као свог спасиоца! ИСТИНА ЋЕ ПОБЕДИТИ!

Напиши коментар