Србија

Бивши пилоти: пропада ловачка авијација Војске Србије

Ловачка авијација у Војсци Србије, авиони МиГ-29 и МиГ-21, срозава се и девалвира, пилоти тих летелица су деградирани и дискриминисани, а последњи је за лет на њима одшколован 1998. године, упозорили су данас представници Удружења надзвучних пилота.

Mig-29

Они су, а ради се о пензионисаним или бившим пилотима, на конференцији за новинаре оценили да држава не цени војне пилоте, поготово ловачке авијације, у коју ниједна власт од деведесетих година није улагала, иако обавља важан посао заштите ваздушног простора земље. Према речима Борише Мандића, једног од оснивача клуба, просек старости пилота ловачке авијације у Војсци Србије, којих је „мало више од туцета”, износи 42,5 године, док, на пример, у Француској они не лете на тим авионима после 36. године. На сцени је, објаснио је он, систем „три Д – пет Н”: девалвација, деградација и дискриминација пилота ловаца и незнање, неспособност, нерад, небрига и неодговорност људи који имају високе чинове и плате да би бринули о тим људима.

Некадашњи војни опитни пилот, а данас капетан на „Ербасу” Ер Србије Салко Хаџић, констатовао је да држава не цени наше пилоте, посебно оне у ловачој авијацији, који постану „потрошена роба”, иако су у њихово школовање уложени милиони евра. Није проблем у пилотима, проблем је у авијацији, нагласио је Хаџић, и запитао када ће држава да се изјасни о томе ко ће да чува њен ваздушни простор, пошто је очигледно да ће, ако то ми нећемо да урадимо, некоме другом морати да се плати на десетине милиона евра годишње.

Према његовим речима, ако авиони МиГ-29 после ремонта стоје на земљи и не лете, као што је то случај у Србији, а разлози су често банални, кад неко неће да шест месеци потпише папир за набавку гума или акумулатора, тешко је поверовати да је то случајно.

Представници Удружења надзвучних пилота указали су и на нерешена стамбена питања њихових колега који још лете, јер их 50 одсто нема стан, нити га је било који пилот надзвучног авиона добио од 2003. године. Пензионисани пилоти су нагласили да конференцију држе и у име колега који су активни војни пилоти, да би пренели њихово незадовољство, јер они то не могу да учине због правила која забрањују наступе у јавности.

 

Фонет

Напиши коментар