Србија

„Били су само деца“ – изложба о страдању деце у Јасеновцу, данас 10. април 2014. у 19ч

Изложба фотографија под називом „Били су само деца – Јасеновац гробница 19.432 девојчице и дечака“ биће отворена данас, у четвртак 10. априла у 19 часова, у Клубу и галерији „Зрно“. Изложба сликом и речју приказује страдање деце убијене у овом усташком логору током Другог светског рата, на подручју НДХ. Изложба ће бити организована у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда, a улаз на изложбу је слободан.

emaciated-and-sick-children-suffering-at-jasenovac1

Аутори изложбе су Јован Мирковић, музејски саветник Музеја жртава геноцида, и Драгоје Лукић, преживели логораш Јасеновца.

Изложбу фотографија отвориће директор „Музеј жртава геноцида“ из Београда Вељко Ђурић Мишина.

Након отварања изложбе, у уторак 15. априла у 19 часова, кустос Музеја жртава геноцида Јасмина Тутуновић Трифунов одржање предавање:  Акција Дијане Будисављевић на спашавању деце 1942. године из усташких логора смрти у НДХ.

Улаз на изложбу је слободан, а 10. април је избран јер је на тај дан у Загребу , уз подршку нацистичке Немачке, проглашена Независна Држава Хрватска, на челу са усташким поглавником Антом Павелићем.

Концепт поставке показује голготу 19.432 деце уморене у логору Јасеновац, на простору Независне државе Хрватске, током Другог светског рата.

Изложба обухвата око 60 фотографија и 50 факсимила докумената који говоре о судбини првенствено српске, јеврејске и ромске деце у НДХ.

На 45 паноа обухваћене су три тематске целине, кроз које је приказан аутентичан материјал, који фактографски потврђује сведочења о НДХ, уништавању дечјих живота у јасеновачким логорима и спасавању деце са јасеновачког губилишта.

У програму отварања изложбе 10. априла учествоваће и Певачко друштво при Храму Вазнесења Господњег на Клиси.

Ова изложба, која је до сада обишла многе градове у Србији, Републици Српској и у иностранству, биће отворена до 26. априла од 17 до 21 час, сваки дан сем недеље и сем периода од великог петка до васкршњег понедељка (од 18 до 21. априла).

Клуб и галерија „Зрно“ налази на Тргу Марије Трандафил 11 у Новом Саду.

http://youtu.be/1hc1J5BvBE0

Коментари (3)

  1. Marija каже:

    Da se pamti i nikada ne zaboravi na stravicno stradanje srpskog naroda, posebno dece u NDH! Nemamo pravo na zaborav, jos manje na prastanje u ime umorenih!Srbijo, ako ovo zaboravis, ako o ovome ne govoris celom svetu, ne zasluzujes da opstanes! Imam moralno pravo da to kazem jer su i moji clanovi sire porodice umoreni medju njima i moj brat jedva star nekoliko meseci!Ne trazim osvetu, trazim PRAVDU! Ne od ubica, jer je nikada necu dobiti, vec od drzave srpskog naroda!Podignimo spomenik ovim nevinim zrtvama u Srbiji da bar potomci imaju gde da se isplacu i ozale svoje mrtve!I one ondasnje i ove danasnje!

  2. bdorotej каже:

    Е, а нас та усташија тужи за геноцид.Колико су нам деце побили од 1914-1995 ? Па зар се ми стидимо својих жртава,е зато нам је и памћење кратко.хрватска-геноцидна творевина и треба је укинути.Ваљда ће у Бразилу њихови фудбалери да поздрављају фашистичким поздравом и оним за дом спремни-да подсете своју нацију ко су и шта су.А они(хрвати) данас ликују данас је њихов дан-дан усташа.Кад ћемо ми Срби да прогледамо?А настрани и фашосоидни сусед вреба и никад им није доста српске крви…

Напиши коментар