Технологије

Бесплатно слушајте курс на Харварду

Предавања неких од најбољих универзитета на свету попут Харварда, Принстона и Берклија могуће је похађати потпуно бесплатно, преко интернета, након чега полажете тест и добијате сертификат престижног факултета. Цела процедура састоји се из два корака: посетите сајт www.coursera.org или www.edx.org и аплицирате за неки од 200 различитих курсева из било које области која вас занима.

ЗНАЊЕ – Бесплатно образовање сан је свих самофинансирајућих студената у Србији који за једну годину студија у просеку дају око 1.000 евра. Школовање на универзитетима попут Харварда тек је посебна прича, јер годишња школарина ту премашује 50.000 евра.

Вођене интересовањем великог броја младих који жуде за образовањем на најбољим светским универзитетима, компаније „Coursera” и „Edx” решиле су да им то омогуће за џабе. У пројекту засад учествују 33 универзитета из целог света, предавања се одржавају неколико пута недељно тако што се уживо прати снимак професора који улази у амфитеатар и држи предавање, док се домаћи задаци и тестови такође решавају онлајн, а ако сакупите довољан број бодова, добијате сертификат о положеном курсу.

Предавања су подељена по семестрима од којих пролећни траје од фебруара до маја, а јесењи од септембра до краја децембра. Сваки програм траје различито – најмање пет, а највише око 20 недеља.

Сајт www.coursera.org покрива разнолике теме, од економије и биологије до права и медицине, док је сајт www.edx.org више оријентисан ка природним наукама, математици и програмирању, углавном са MIT универзитета и Харварда. Да су у питању невероватно занимљиви курсеви, сведочи један од понуђених које сигурно не можете наћи ни у Србији ни у земљама у окружењу. Реч је о програму „Астробиологија и потрага за ванземаљским животом“, предмету који на универзитету у Единбургу држи један од бивших NASA истраживача, и који вас води кроз занимљиву причу о еволуцији живота на земљи и вечитој потрази за животом на другим планетама.

Шта све нуде престижни универзитети

ИЗБОР – Неки од најновијих курсева у понуди су, између осталог, курс о вештачкој интелигенцији на Берклију, древном грчком хероју на Харварду, коњској исхрани на Единбургу, аналитичкој комбинаторици на Принстону… У овој акцији засад учествују универзитети из Америке, Индије, Израела, Шкотске и Швајцарске, али најављује се придруживање универзитета из многих других земаља, у циљу омогућавања доступности универзитетског знања што већем броју људи.

Напиши коментар