Свет

БАЛКАНСКИ ЏИХАД РАТНИЦИ: Ратују у Сирији, ослобађајући луксузне виле од власника

Будући да је освајање подручја на северозападу Сирије пратило и протеривање домицилног становништва, новопристиглим џихад ратницима понуђене су њихове празне куће и имања

Сарајлија Елмедин Велић, који је прошлог месеца погинуо на сиријском ратишту у двадесетој години живота, био је припадник одреда Jaysh Muhamed Qa’atiba чији је емир (вођа) Бајро Икановић, осуђени терориста и одбегли предводник вехабијске заједице у Хаџићима.

Иако је у Сирију отишао почетком године, Икановић је за кратко време успео задобити поверење заповедника јединице Jaysh al-Ansar al Mujaheed, најбројније и најмилитантније формације исламског фронта Al Nusrah (а заправо испоставе Al Qaide), који су га поставили за емира одреда у којем ратују махом селефије с Балкана.

Икановићев је заменик Мирза Ганић из Новог Пазара, њихови су саборци углавном пристигли из БиХ, Србије, Црне Горе, Албаније и са Косова, али има и добровољаца из кавкаских земаља. Седиште им се налази у граду Азазу, четрдесетак километара удаљеном од Алепа, уз границу са Турском, где се у последњих месец дана ствара нова колонија балканских муџахедина, који су у ратни плен дограбили имовину протераних и избеглих Сиријаца.

Најпре су Бајро Икановић и Мирза Ганић штаб одреда Jaysh Muhamed Qa’atiba сместили у велелепну вилу, коју су претходно „ослободили“ од дотадашњег власника, високопозиционираног члана Сиријског прелазног већа. Кућа има властити извор воде, луксузно је опремљена, између осталог, у дворишту се налази и базен.

Будући да је освајање подручја на северозападу Сирије пратило и протеривање домицилног становништва, новопристиглим џихад ратницима понуђене су њихове празне куће и имања. Али услов за „решавање“ стамбеног проблема био је да муџахедини имају породицу, због чега су се у последњих месец дана дали у потрагу за женама.

Међу првима се шеријатски оженио емир Бајро Икановић, који је нашао чак две младенке – обе су пореклом с Кавказа. Икановић је, иначе у Хаџићима оставио супругу, са којом има и децу, а на нове бракове се одлучио јер његова жена није желела да оде у Сирију.

Коментари (2)

  1. Aleksandar каже:

    Svi na oprez jer preti opasnost od njih.

  2. Zoran каже:

    Балија је балија. Скоро сви они мисле исто. Овде су се само примирили.

Напиши коментар