Свет

Армија Новоросије заузела Дебаљцево: Уништени усташки и украјински нацисти из пука Азов

Армија Новоросије заузела је Дебаљцево, где је пре две недеље опкољено око 9.000 украјинских војника и осмина кијевске ратне технике. У уторак ујутро проруске снаге су заузеле главну железничку станицу и зграду одељења милиције у којој је био штаб кијевских снага.

debaljcevo

Украјинци су остали у три кварта на излазима из града с покиданом везом, пошто је Армија Новоросије у центру. Министар одбране Доњецке Народне Републике Владимир Кононов изјавио је да његове снаге контролишу 80 одсто града.

Војници украјинског батаљона Кијевскаја Рус преко медија су завапили за помоћ: „Налазимо се у приградском насељу Комуна. Можемо да се одржимо још 12 сати. Ако нам неко не помогне изгинућемо сви.“

Захарченко заробљеном официру: Ви сте за Порошенка нико и ништа, само комад меса

О поразу први је известио украјински новинар Андреј Цаплијенко.

– Јављам се из Дебаљцева. Пре 15 минута руски војници на јуриш су заузели штаб у згради милиције. Сат раније освојили су железничку станицу – јавио је Цаплијенко.

Потом је начелник штаба Четврте бригаде Армије Новоросије саопштио да се борбе настављају без прекида уз подршку артиљерије, снајпера и тенкова.

Ситуација се у граду брзо мењала, козаци Велике војске донске атамана Игора Козицина приступили су чишћењу заузетих квартова. Са њима су ишли свештеници који су се молили за „победу над сатанским силама и ослобођење руске земље“.

Потом се предало око 120 исцрпљених и гладних кијевских војника. За њиховим примером пошло је и девет припадника украјинског спецназа, а онда је предаја попримила масовне размере.

Заробљеници су били зачуђени када су сазнали да је потписано примирје. Истину је први сазнао заробљени поручник од премијера Доњецке Народне Републике Александра Захарченка, који се налази уз своје војнике у Дебаљцеву.

– Када сам у Минску рекао да сте у котлу, помоћник вашег председника Пјотра Порошенка ми је одговорио: „Котла нема. Наши тамо нормално ратују.“ Вас је Порошенко пустио низ воду. Ви сте за њега нико и ништа. Само комад меса – рекао је Захарченко у очи заробљеном официру.

Пробој преко мина

Украјинци су само неколико сати раније покушали пробој из котла. Претходно су оставили положаје на другој, јужној страни окружења како би појачали нападну групу у правцу села Нижње Лозовоје.

За собом су оставили рушевине неколико рудника које су минирали. Већ на маршу ка Дебаљцеву пали су под ватру руске артиљерије и изгубили осам тенкова и оставили лешеве дуж друма.

Десетковани су стигли у Дебаљцево и пошли у пробој, али нису имали места да се развију, па су у колони пошли на поља засута минама. Украјински помоћни напад на Калиновку одмах је пресечен артиљеријом, а главна колона упустила се у борбе на отвореним ливадама око села Нижње Лозовоје.

Армија Новоросије искористила је прилику и послала јуришне групе у кварт из ког је украјинска колона пошла у пробој, па је тако и повратак онемогућен. Лекари из Дебаљцева рекли су америчким новинарима да су сви покушаји излаза из града завршили у минским пољима. Тек је укупно 20 кијевских војника успело да се извуче.

У оближњем Чернухину опкољен је батаљон Дудајев, састављен од Чеченаца који су побегли у Западну Европу, а потом се придружили кијевским снагама.

После чишћења Дебаљцева неколико хиљада кијевских војника остаће једино у утврђеним рејонима јужно од Дебаљцева у селима Ољховатка, Булавинскоје и Александровскоје. Већина горива, муниције и хране, остала је у Дебаљцевским магацинима.

Украјинским тајкунима одговара пад Дебаљцева

У складу са минским договорима, у уторак је требало да почне повлачење тешког наоружања. Међутим, ова тачка споразума се не поштује, због напете ситуације у дебаљцевском котлу.

Посматрачи Оебса најавили су да ће поћи у контролу примирја, али се то није догодило и борбе су настављене. Дебаљцево је један је од највећих железничких чворова Украјине. Станица Дебаљцево је централна тачка, у којој се спајају пруге из Харкова, Маријупоља, Ростова на Дону, Таганрога и Москве.

Кијев је очито намеравао да задржи Дебаљцево и онемогући привреду Новоросије. Нарочито извоз металних производа и угља. Такав поступак, међутим, није у интересу украјинских тајкуна који регуларно тргују са Новоросијом.

Извори из Доњецка указују да возови с угљем регуларно пролазе линију фронта уз мито. Новоросија тиме финансира своје потребе, па чак и исплату социјалних давања, а тајкуни омогућавају рад својих предузећа.

Поражени хрватски и украјнски нацисти

Кијевске снаге трпе пораз и код Маријупоља. Недавна офанзива пука Азов у ком ратују украјински и западноевропски нацисти, међу којима су и Хрвати, пропала је уз огромне губитке. Разобличио их је и видео-снимак на интернету.

Азовци су кукали за помоћ, правдали се недостатком горива, па су и изнели податак да је у једном батаљону остало читавих свега 20 војника.

У Селу Широкино остао је батаљон Донбас, који је команда предала судбини. Њих су опколиле руске пешадијске и тенковске јединице. Понестаје им муниције, а команда им прети војним судом ако оставе положаје.

Украјински командант: Чекамо крај

Заменик украјинског 40. батаљона Јуриј Синковскиј обратио се медијима.

– Ми смо потпуно опкољени. Имамо мртве и рањене. Без лекова смо. Лаки рањеници постају тешки, а онда мртваци. Неки су се већ предали. Путеви су минирани око нас. Хране већ нема, а муниција је при крају. Седимо и чекамо крај батаљона – рекао је пуковник Синковскиј.

Извор: webtribune.rs

Коментари (2)

  1. marko каже:

    BAS SAM SRECAN DALI SWU LEKCIJU INKVIZICIJI EUROPE I NATO VOJNICIMA I PLACENICIMA. SAMO NAPRED RUSI I BUDITE OPREZNI OVI BANDITI NECE STATI ALI SAMO DOBRA PRIPREMA I ZASEDE DAJU IM SMRTONOSNI UDARAC. JA SAM SLAVEN I VOLIM RUSE I PROTIV SAM FASIZMA TJ SRBIN VAN SRBIJE

  2. lika каже:

    a gde su ti azovci jesu još u okruženju ili nisu možda ni bili tu

Напиши коментар