Свет

Армија Новоросије убрзано ослобађа територију од окупатора

Армија Новоросије у успешној офанзиви брзо ослобађа места на југу ЛНР и на северу ДНР. Устаници су дан раније оборили један Су-25 и заузели аеродром у Доњецку.

novorossia

„Устаници из ДНР успоставили су контролу над једним од најважнијих индустријских путева у Донбасу, који спаја Доњецк и Мариупољ. Контрола над тим путем је од изузетне важности, пошто се управо на тој линији налазе градови као што су Докучајевск и Новостроицкоје, одакле је украјинска војска гађала Доњецк“ – саопштио је штаб у Доњецку.

Пут Доњецк-Мариупољ пролази кроз село Јељоновка, из којег су устаници раније потиснули украјинске војнике.

Устаници су разбили све контролне пунктове на путу од Доњецка ка Мариупољу, трећем граду по величини у Новоросији, који су устаници сада потпуно опколили.

У Луганској Републици су јединице Новоросије потпуно очистиле од фашиста 23 насељена места.

Спроводе се активности на откривању и уништавању диверзантско-извиђачких група, као и малих изолованих јединица противника које нису успеле да се повуку и које су се нашле у позадини устаничких снага.

ПВО армије Новоросије оборила је још један украјински Су-25. Његов пад  је регистрован у рејону села Петренки.

ВД министра државне безбедности ДНР Леонид Баранов саопштио је да су устаници заробили пољске плаћенике.

„У казненим одредима има велики број страних плаћеника, то је најиндикативније на доњецком аеродрому, који се најдуже држи. Тамо су искључиво професионалци, не само Американци, тамо се говори на различитим језицима. Та информација је потврђена, и са сигурношћу се може рећи да тамо има странаца који се не предају“ – казао је Баранов.

Одговарајући на питање – да ли су успели да заробе неке стране плаћенике, он је рекао: „До сада само Пољаке“.

Претходно је један од команданата устаника из ЛНР, Алексеј Мозговој, рекао новинарима у Јалти да у украјинским снагама има плаћеника, између осталог, из САД, Пољске, Велике Британије, „не само у штабовима и канцеларијама у Кијеву, већ и на првим борбеним линијама“. 

По његовим речима, „то су непосредни учесници борбених дејстава, који притискају обарач и убијају људе код нас“. Како је истакао Мозговој, после њиховог доласка украјинска војска је променила тактику ратовања.

Протекле ноћи украјинска војска је изгубила један авион, три тенка, три артиљеријска оруђа различитог калибра и 20-так оклопних и обичних возила. Убијено је и рањено око 80, а заробљено је седам војника.

Коментари (1)

  1. 124C41 каже:

    “Не дамо Србско-Руски хуманитарни центар у Нишу”
    http://www.peticije24.com/-nedamo_rshc

Напиши коментар