Војни полигон

Ново руско оружје – маскировка, армија на надувавање!

У геополитичким амбицијама Русије све важнију улогу има доктрина позната као маскировка. Тактика „превара и прерушавања“ сада подразумева све већи број тенкова, летелица и бацача на надувавање, пише „Њујорк тајмс“.

Маскировка

На пољани у предграђу Москве група људи „наоружана“ маслинастозеленом тканином и пумпама створила је импозантно оружје.

Изненада се појавио борбени авион „Миг-31“, са моћним крилима на којима су уочљива обележја – црвене звезде. Реч је о лажном објекту толико верног изгледа да би се и зналци прешли, уколико би били на удаљености већој од 275 метара.

Овај трик је нова ставка на руском репертоару „превара и прерушавања“, познатог као маскировка, доктрина која постаје кључни елемент у геополитичким амбицијама Русије.

Маскировка

„Уколико проучите велике битке у историји, видећете да лукавство побеђује сваки пут. Нико не побеђује поштено“, каже Алексеј Комаров, војни инжењер који предводи тим задужен за ову област.

Комаров је задужен за сарадњу са „Русбалом“ (Russian Ball), компанијом која се бави производњом ваздушних балона и Министарству одбране Русије испоручује све већи број тенкова, летелица и бацача на надувавање.

Маскировка

Њујорк тајмс пише да се Русија за време владавине Владимира Путина вратила на геополитичку сцену и да је Кремљ почео да примењује разне тактике, између осталог и пласирање лажних информација у Европи, па чак и, према наводима служби председника САД, мешање у председничку политику хаковањем компјутера Демократске странке.

Сада је тој листи додата и маскировка.

Идеја је да се непријатељ збуни, да се никада не одају праве намере, да се негира извођење акција, користе сва расположива политичка и војна средства, и да се војници држе у приправности, спремни на изненађења.

Маскировка

Према речима војних аналитичара, ова доктрина је вишеслојна. При томе се не прави разлика између маскирања војника у жбун или дрво маскирном гардеробом и политичких дезинформација на високом нивоу, и лукавих утаја.

Маскировка

РТС / Фото: Њујорк Тајмс

Коментари (2)

  1. cko каже:

    Tako jeeeee jebi amereeee

  2. zoran каже:

    Путин је Геније! Такав треба и нама у Србији, ако желимо да опстанемо.

Напиши коментар