Свет

Амерички војници кукају и моле да Конгрес гласа против напада на Сирију

Републикански конгресмен Џастин Амаш рекао је како се велики број америчких војника противи могућем нападу на Сирију. Његов коментар долази након што су се на интернету појавиле бројне фотографије на којима припадници америчке војске и морнарице позирају с натписима – који прекривају њихова лица – на којима су истакнути разне анти-ратне поруке укључујући „Не желимо да ратујемо на страни Ал-Каиде“. Особе које позирају с натписима одевене су у војне униформе, али не може се са сигурношћу тврдити да ли се заиста ради о припадницима америчке војске или о анти-ратним активистима који су осмислили јако упечатљиву кампању. У сваком случају, скривање идентитета не изненађује.

Но, претпоставка јесте како америчка војска није претерано заинтересована за нове ратове на Блиском Истоку. Присетимо се прошлогодишње ескалације тензија око Хормушког теснаца, тада су високи дужносници америчке војске послали јавну поруку председику Обами позивајући га на смиривање тензија између САД-а и Ирана. Присетимо се и прошлогодишње председничке кампање, тачније избор кандидата Републиканске странке – на крају је изабран Мит Ромеј, но војска и монарица стали су отворено на страну Рона Пола који нимало не скрива своју изолационистичку политику истичући како би се америчка војска требала у потпуности повући с простора Блиског Истока.

Колико су актуелне поруке америчких војника које круже интернетом аутентичне, не може се са сигурношћу рећи, али конгресмен Амаш такође наводи: „Чујем се с многим парипадницима оружаних снага и порука коју константу чујем је: Молимо вас, гласајте против војне интервенције у Сирији“.

Поруке, од лево горе у смеру казаљке на сату: „Нисам се учланио у морнарицу да бих се борио за Ал-Каиду у сиријском грађанском рату“, „Не улазите у Сирију! Нисам се укључио због овога“, „Нисам се учланио у војску да бих се укључивао у грађанске ратове других земаља - не улазите у Сирију“, „Обама, нећу да ратујем за твоје Ал-Каида побуњенике у Сирији. Људи, пробудите се.“

Поруке, од лево горе у смеру казаљке на сату: „Нисам се учланио у морнарицу да бих се борио за Ал-Каиду у сиријском грађанском рату“, „Не улазите у Сирију! Нисам се укључио због овога“, „Нисам се учланио у војску да бих се укључивао у грађанске ратове других земаља – не улазите у Сирију“, „Обама, нећу да ратујем за твоје Ал-Каида побуњенике у Сирији. Људи, пробудите се.“

 

Подсетимо, амерички председник Барак Обама рекао је како жели да нападне Сирију, али је уместо директног напада одлучио да се обрати Конгресу тражећи њихово одобрење. Амерички Конгрес још увек се налази на летњој паузи, до 9. септембра. Након њиховог повратка, можда већ исти дан, организоваће ће се дебата и гласање по питању потенцијалног напада на Сирију. Како ће Конгрес гласати, отворено је питање, али, уколико заиста постоји притисак из правца америчке војске, то би могло знатно утицати на коначну одлуку.

Многи сматрају како ће Републиканци знатније подржати Обамин план напада од његових демократа. Али, и у републиканским редовима постоји одређен број сенатора и заступника у Представничком Дому који се већ сада јавно противе војној интервенцији у Сирији.

Новинар листа „Бизнис Инсајдер“, Пол Солдра, детаљно је истражио тему незадовољства војске у погледу најављеног могућег напада на Сирију. „Контактирао сам сопствене изворе, који су или ветерани или тренутно служе у америчкој војсци. Питао сам их за њихова мишљења требамо ли или не требамо интервенисати у Сирији – већина је резолутно одговорила: НЕ“, пише Солдра.

Амерички војници враћају се с далеких ратишта с ПТСП-ом који се често не лечи. Такође, често завршавају одбачени од капиталистичког друштва које за њих више нема користи па многи завршавају и као бескућници на улицама америчких градова. Те чињенице у задње време излазе на видело, више нису тајна, и то данас знају и актуелне генерације америчких војника.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Da takva je situcaija kod obicnih njihovih vojnika.I to je relna slika.A oni koji finasiraju i njih unajmujljuju u vidu stvaranja novog Kalifata i sveostalo tojeposebnaprica za sebe.A ja sam pored svih skrivenih informacija koje dobijam ipak uvideo i znam njihov pravi i relni stav sto su upravu upotpnosti.I dobroje da je to tako.I zato imaju moju podrsku.

Напиши коментар