Република Српска

Академици: Одбрана државности и имена Републике Српске

Поводом Дана Републике Српске, српски академици оцјењују да Срби, као и други народи, имају право да бране стечену државност и име, те да то никога не угрожава.

dan-republike-srspke

Академик Миро Вуксановић истиче да је Република Српска настала као резултат жеље да Срби имају права као и други народи, да чувају своје име и свој језик, да имају установе културе, просвјете, науке и умјетности и да слободно стварају, мисле и говоре.

“То је нормална појава у савременом свијету. Ко год говори другачије – није добронамеран. Не може нико узимати од некога оно што није његово. Срби имају обавезу да буду Срби и да бране стечену државност”, наглашава академик Вуксановић.

Он оцјењује да је Дан Републике Српске “прилика вишег реда и значаја да се таква обавеза испуњава” те да то никога не угрожава, па зато не би требало ни други да угрожавају српска права.

Академик Василије Крестић наводи да свака држава има дан државности, па се управо зато Републици Српској оспорава да је држава.

“Зато што бјеже од тога да признају да је држава – зато су и дигли толику галаму. Дан Републике је један од атрибута државности и због тога Република Српска и инсистира на томе, а они који су против ње устају против тога.

Као што постоје симболи застава и грб, тако је у том контексту и Дан државности”, појашњава академик Крестић.

Управо због тога је, сматра Крестић, битно да се обиљежава Дан државности Републике Српске, јер Република Српска јесте један вид државе.

Академик Матија Бећковић наводи да Свети Стефан пада на трећи дан Божића и да онај ко забрањује да се слави Свети Стефан – забрањује да се слави и Божић.

“То није било забрањено ни у најнеславнијим временима. То је слава од када Срби постоје, а са историјске стране то је била слава Немањићке Србије и дједовине Светог Саве”, истиче он.

Академик Бећковић наводи да се “слава славила и у ропству, а камоли да неће у слободи”.

“Од прославе се очекује да се веселимо и радујемо, јер онако како се веселимо и тугујемо на земљи, тако се и свети Стефан радује и тугује на небу”, закључује Бећковић.

 

СРНА

Коментари (2)

  1. Tanja каже:

    Живела Република Српска!

  2. aleksandar sekaric sekira каже:

    dosli smo u bjeljinu,obucili mauzera.poveli oslobodili i zvornik,,stvarali smo srpsku.ja rodjeni beogradjanin,pokojni zika ,zelja rambo,rade,vule..krv smo lili barut gutali,,za barjak,za komandanta,tu sam i upoznao legiju,tu nam se i pridruzio,..i sad,,da cutim,,tigar rezi,,trebinje srpska,,hercegovina,,nekada davno,u grdu na trebisnjici,turska izvidnica,davno pre bitke na marici,srela je srpsku vojsku,na gradini,tu blizu,i bila porazena od strane vojvode vlatka vukovica..tu jos kosti leze hrabrih srpskuh vojnika,, gde mi je djedov grob,blizu,,deca su mi trebinjci,dva brata od strica su zivote izgubili u trebinju,,i to trebinje,tu srpsku ,sada izdaju,,bakirove ulizice.vojnici otpora,canvasa,cie ,erdogana,s,arabije,,slusaju naredjenja,suda bih,8-ice,direktora obe,skidaju gace sipi,,aminuju odluke alijinog sina,bakira,clana muslimanske brace,pretece bele al kaide isisa isila,donatora vehabija,,izdajnicka opozicija SZP,koju je po uzoru na ukrajinu,libiju siriju,stvorila cia a jos davno 99 u budimpesti OTPOR sadA CANVAS pukovnik cie helvi,,kupe opoziciju,postave marionetsku vladu,traze bezuslovnu predaju i prodaju nacionalnih interesa…u glavama cie,bakira,s,arabije,vehabija koji se nesmetano obucavaju u selima bocina,dubnica,u koju dolaze furkani,sandzak,nusretovci,tejferovci iz c,gore srpska vise ne postoji,u trebinju opozicija na putu za mrkonjice rodno selo sv,vasilija prodaje zemlju za trecinu cene,senadu dzambicu,vl,trznog centra bingo,bakirovom drugu,sponzoru vehabija,,u trbinju grafiti patritski,da je to grad ducica sv vasilija,a ne bakira i vehabija,da se postuje dan srpske i grobovi sveti se brisu,,,po naredbi hodze i opstine,,,,ja cutati necu,pisati vise necu,a ni izdaju gledati necu,necu,,ne davnoo 91,kada nas je arkan krstio u dalju ,davno dao sam zakletvu,,,zaklinjem se sa tri prsta,za ovoga casnog krsta ,dacu glavu za spas srpstva,,glava,glava,robija robija,,za krst casni i slobodu zlatnu…ne dam trebinje vehabijama ,bakiru,ne dam svetu zemlju srpsku,

Напиши коментар