Република Српска

72 године од страдања Срба и Јевреја у Јадовну!

Први пут у Бањалуци је одржана институционално подржана јавна комеморација Србима и Јеврејима мучки убијеним у комплексу усташких логора Јадовно.

Поводом обележавања 72 године од усташких злочина на подручју Лике, Велебита и Пага, у бањалучком Храму Христа Спаситеља служен је парастос невиним жртвама. Испред споменика Јасеновачким жртвама, на тргу НСРС, делегације председника Српске, Владе, Народне скупштине РС, као и потомци и поштоваоци жртава, положили су венце и одржали комеморативни скуп. Двери су биле једина политичка организација из Србије и Републике Српске која је положила венац и присуствовала обележавању Дана сећања на жртве Јадовна, што показује на делу какве су прилике на политичкој сцени Србије.

О страшном злочину почињеном 1941. године, до пре неколико година мало се знало. Од 1. априла 1941. године у само 132 дана, у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, према истраживањима историчара, убијено је више од 40 хиљада људи. У тој стравичној бројци жртава, око 38 хиљада били су Срби, а око двије хиљаде Јевреји и припадници других народа. Највећи број жртава убијен је бацањем у крашке јаме и поноре Велебита и море око острва Пага. Жртве су допремане вагонима за превоз стоке са теритрорије читаве Србије, БиХ, Хрватске и Срема. Никола Лончић из Новог Града, потомак је жртава Јадовна, истиче да не смемо заборавити невине жртве које су убијене на зверски и на свиреп начин, без иједног метка.

Већ четврту годину у Републици Српској обележава се Дан сећања на Јадовно. За чланове Удружења Јадовно 1941. године, неприхваљива је чињеница да ниједна улица у највећем граду Српске није посвећана жртвама Јадовна, нити је изграђено централно спомен обиљежје.

Душан Басташић, предсједник Удружења, каже да је много постигнуто самим тим што је уопште установљен Дан сећања на Јадовно, као и да је тај дан уврштен у календар значајних датума РС. ” Наравно, да ћемо настојати на томе да Јадовно заслужно добије споменик у главном граду РС и да добије улицу.”

У оквиру манифестације Дани сећања на Јадовно, која је почела у петак, 21. јуна, одржана је врло битна трибинау просторијама Светосавске омладинске заједнице (Бана Милосављевића бр. 8). „Логори смрти на острву Пагу“ тема је о којој се данас зна веома мало, и о којима је говорио председник УГ “Јадовно 1941“ Душан Басташић. Други део предавања је био кратак осврт о нашем колективном непримереном односу према прошлости, заснован на једном заборављеном месту  и немару, али и покушају појединаца да се страдање не заборави. Шта знамо о парцели број 142? Секретар Удружења “Јадовно 1941” Предраг Лозо рекао је да на загребачком гробљу Мирогој на парцели број 142 сахрањено 862 дјеце са подручја Козаре и Поткозарја, које су убиле усташе, истичући да та парцела представља причу о српском забораву.

“Предавање, или боље рећи презентација о теми `Тајна парцеле 142`, није конкретно повезана са комплексом логора смрти Госпић – Јадовно – Паг. Тема говори о непоштовању таквих мјеста, са жељом да се на њих укаже и да се према њима промијени однос”, истакао је Лозо.

Он је навео да је се сада, нажалост, поред тог мјеста може осјетити смрад фекалија, те да га посјећује само једна старија Српкиња из Загреба.

У понедељак, 24. јуна, на међународни дан сећања на Јадовно у 19 часова, у Културном центару Бански двор, биће отворена изложба „Моје Јадовно“. Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, након великог успеха у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и Митровици,у Музеју Семберије у Бијељини,у добојском музеју, у Источном Новом Сарајеву, Дервенти, Броду и Њујорку враћа се у Бања Луку.

Понављамо, ни на једном од ових догађаја, сем представника Двери, није било ниједне политичке организације из Србије.

Коначно, Дани сећања на Јадовно завршиће се организованим одласком на Јадовно и острво Паг, а централна манифестација
са парастосом почеће у 11 часова испред Шаранове јаме.

За пријављивање и додатне информације посетите адресу:
http://www.jadovno.com/jadovno-slana-metajna/articles/dodjite-na-jadovno-29-juna-2013.html

Напиши коментар