Република Српска

23 године од формирања јединице „Пеша“

Парастосом у Ражљеву код Брчког, данас је обиљежено 23 године од формирања специјалне јединице „Пеша“, која је дјеловала у саставу Прве посавске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Bosko-Peric-Pesa-grob

Парастосу команданту јединице Бошку Перићу Пеши, као и осталим погинулим припадницима, присуствовала је и делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске коју је предводио Велимир Дуњић, предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

Дуњић је изјавио да чињеница да је обиљежавање формирања ове јединице уврштено у календар значајних историјских догађаја Републике Српске довољно говори о значају ове јединице и слави команданта Бошка Перића Пеше.

Осим делегације ресорног министарства, вијенце и цвијеће на гроб Бошка Перића Пеше, положила је и делегација Општинског одбора СНСД са Ђорђом Којићем на челу, делегација руководства Удружења ветерана БОРС-а Брчко, те Пешини саборци.

Ова јединица, која је у својим редовима имала око 120 бораца, изгубила је 19 својих сабораца.

Бошко Перић погинуо је на брду Лисача на Мајевици 1994. године. Имао је само 24 године. Рањаван је шест пута. Одликован Медаљом хероја Милана Тепића за живота, а постхумно Орденом Обилића.

 

РТРС

Напиши коментар