Регион

18 година од акције „Бљесак“ и прогона Срба

Према подацима “Хјуман рајтс воча”, након “Бљеска” ухапшено је 1.500 Срба, а од њих су многи тада били одведени у логоре у Вараждину, Славонској Пожеги, Новој Градишки и Бјеловару

Данас се навршава 18 година од почетка хрватске војно-полицијске акције “Бљесак“, у којој је, према подацима Докумантационо-информативног центра “Веритас”, 1. и 2. маја 1995. године, убијено 283 Срба из западне Славоније, а протерано најмање 15.000 људи.

Међу убијеним Србима је било 57 жена и деветоро деце.

Према подацима Хрватског хелсиншког одбора, убијено је између 83 и 100 српских цивила, а обе невладине организације истичу да нико од Хрвата није процесуиран за ратне злочине у “Бљеску”.

Поводом годишњице “Бљеска”, данас је служен помен у цркви светог Марка у Београду, с почетком у 11 часова. На Спомен плочу српским жртвама протеклих ратова, у непосредној близини тог храма, Удружење породица несталих “Суза” положили су венце и цвеће.

У Градишки, у Републици Српској, у којој живи највећи број избеглих из западне Славоније, са Моста спаса су бачени венци и цвеће у реку Саву а у цркви Покрова пресвете Богородице у том граду је служен помен.

Више од 160 познатих гробних места у западној Славонији још нису ексхумирани, а процес идентификације погинулих споро тече.

Последња ексхумација је обављена децембра прошле године на Медицинског факултета у Загребу, када су идентификовани посмртни остаци 17 Срба убијених у “Бљеску” и у претходним хрватским војним акцијама на подручје западне Славоније од 1991. до 1995. године. У том периоду из западне Славоније протерано је више десетина хиљада Срба.

У акцији “Бљесак”, која је трајала 1. и 2. маја 1995. године, у тај део западне Славоније, која је била у саставу Републике Српске Крајине, односно сектора Запад под заштитом снага УН, ушло је 16.000 припадника хрватских снага.

Према подацима организације за људска права “Хјуман рајтс воч”, након “Бљеска” ухапшено је 1.500 Срба, а од њих су многи тада били одведени у логоре у Вараждину, Славонској Пожеги, Новој Градишки и Бјеловару.

Сарадњом до расветљавања злочина

Тужилаштво за ратне злочине Србије саопштило је данас да тесно сарађује са тужилаштвом Хрватске на расветљавању убиства 21 српског цивила првог дана акције “Бљесак”, покренуте на данашњи дан 1995. године.

“Од укупно 12 особа, непосредно и преко Службе МУП-а Србије за откривање ратних злочина, тужилаштво је прикупило обавештења о свим њима познатим околностима смртног страдања њихових најближих, првог дана акције “Бљесак”, 1. маја 1995. године, када је у Медарима убијен 21 српски цивил”, наводи се у саопштењу тужилаштва.

На основу информација о ексхумацји, обдукцији и идентификацији страдалих у селу Медари код Нове Градишке, тужилаштво је утврдило да најближи сродници већег броја убијених имају пребивалиште у Србији и да су српски држављани. “У јулу 2010. године, на месном гробљу у селу Медари, ексхумирано је 28 тела из заједничке гробнице настале током акције “Бљесак”, међу којима су десет жена и три детета, од којих је најмлађе имало осам година”, наводи се у саопштењу.

На основу сумње да је у Медару извршено кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, прикупљена документација је, на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, достављена хрватском тужилаштву 15. јуна 2012. године.

Напиши коментар