Србија

Злочинац Сорош хоће да купи Галенику

Контроверзни амерички бизнисмен и милијардер мађарског порекла, Џорџ Сорош, који је пре пар недеља купио Дањуб фудс групу у чијем власништву су Имлек, Бамби, „Књаз Милош“ и Суботичка млекара, заинтересован је и за приватизацију Галенике, сазнаје Данас. Он је преко свог фонда Quantum strategic partners LTD, још у октобру, када је Агенција за приватизацију објавила да ће приватизовати 502 предузећа у већинском или стопостотном државном власништву, послао писмо о заинтересованости.

soros

– На тај јавни позив Агенције, за Галенику се пријавило укупно 15 потенцијалних купаца. Иако је реч о необавезујућем документу, тек исказивању намере да се, евентуално, учествује на тендеру уколико држава одлучи да га распише, процењује се да је реч о једној од озбиљнијих понуда.

Иначе, Сорош је на тржиште Србије дошао преко медија, још у време Слободана Милошевића, када је његова финансијска подршка била кључна приликом оснивања радија и телевизије Б92.

Истовремено, један од Сорошових фондова створио је значајног регионалног кабловског и интернет оператера, SBB. Иако се једног тренутка чинило да се овај милијардер повлачи из послова у Србији, јер је средином 2013. продао SBB и свој удео у Б92, застој је трајао кратко. Већ прошле године ушао је у преговоре са Дењуб групом и успешно их окончао током јануара ове, куповином водећих прехрамбених брендова.

Интересовање које је исказао за Галанику, за сада још не значи да ће ући у преговоре, са српским властима, јер одлука о методу приватизације у условима, колико се зна, још није донета.

У прилог неизвесности иде и чињеница да се међу послатим писмима о намерама налази и неколико великих играча у фармацеусткој индустрији. Наиме, од укупног броја заинтересованих за српску државну фабрику лекова, пет је физичких лица – два из Србије и по једно из Канаде, Бугарске и БиХ, као и једна домаћа фирма – Гама сустем, која је, иначе, Агенцији послала највише необавезујућих понуда за куповину државних предузећа (осим Галенике, и за ИМТ, ИМР, Трепчу, Трајал, ФАП …) затим неколико мање познатих компанија и инвестиционих фондова из Русије, Јужне Африке, Чешке и Кипра. Али на списку је и српски огранак швајцарске куће Роше, основане пре више од сто година са високим референцама у производњи лекова из области онкологије, као и мађарски VMD hospital tehnolodži, која се бави набавком медицинске опреме, пројектовањем медицинских система за здравствене установе и набавкама потрошног материјала за болнице.

У озбиљнију понуду може се сврстати и Tera partners aset Management са Малта, који је заправо менаџер инвестиционог фонда Worldwide oportunity са Кајманских острва, са искуством улагања у тржишта у развоју, а у региону је позната и као један од главних акционара црногорског Телекома. У групи партнера од којих Влада, уколико буде донела одлуку о моделу приватизације, прижељкује учешће на тендеру, свакакао би се нашао и Сорошов фонд.

 

(Данас)

Напиши коментар