Република Српска

Злочин на Глођанском брду без казне

На Глођанском брду, код Зворника обиљежено је 26 година од страдања 126 цивила и бораца Војске Републике Српске, које су 6. новембра 1992. убили припадници тзв. Армије БиХ.

Шестог новембра 1992. године на Глођанском брду на свиреп начин убијено је 126 Срба. Страдао је и Саво Казановић, брат Радинке Ивановић.

– Изгубила сам овдје брата 6. новембра. Главе није имао, мучен је, паћен је. Нико до данас није одговарао за ове злочине – истиче Радинка Ивановић, сестра погинулог борца.

Још се трага за посмртним остацима осам убијених Срба. Игор Ложњаковић није изгубио наду да ће пронаћи тијело оца Миладина.

– Да је супротна страна у питању то би већ било давно ријешено. И замолио бих предметног тужиоца Миланка Кајганића, који води овај случај, да отвори коначно архиву послије 26 година и да се казне починиоци – апелује Ложњаковић.

И поред бројних доказа о злочину на Глођанском брду, још нико није кажњен.

– Жалосно је да толики људи страдају и само да један народ буде крив и осуђен и хапшен, а други за своја злодјела да никада не одговарају – напомиње Станка Петровић, предсједница Организације погинулих и несталих бораца и заробљених цивила Зворник.

Готово у истом тону говори и Нико Лазић, замјеник предсједника Републичке организације породица погинулих бораца.

– Нисмо задовољни радом ни Тужилаштва, ни Суда БиХ, а посебно нисмо задовољни са радом Института за тражење несталих -поручио је Лазић.

Потомци страдалих на Глођанском брду 26 година чекају правду. Поручили су да и поред спорости правосуђа никад неће престати да је чекају.

 

РТРС

Напиши коментар