Досије

Злочин без казне у Тузли: Муслимани су мучки побили 224 голобрада војника

Радован Кецојевић, бивши официр ЈНА, сведок злочина у Тузли, 15. маја 1992. Виновници трагедије никада нису осуђени. Тузлаци овај дан славе као „дан победе“

Тузланска колона
Радован Кецојевић је преживео

У Тузли су 15. маја 1992. године у стравичном нападу паравојних муслиманских снага на колону Југословенске народне армије, која се повлачила из касарне „Хусинска буна“, погинула 224 голобрада војника тадашње ЈНА. Сведочи ово, у разговору за „Новости“ Радован Кецојевић (72), бивши официр ЈНА, данас дипломирани правник, и сам сведок трагичних догађаја на почетку крвавог сукоба у БиХ.

Кецојевић, који је сплетом околности, остао и после тога у „граду соли“, каже да је до тог броја дошао склапајући мозаик од „живе” речи, која је јавно, без устручавања и кајања изношена на разним местима, од друштвених скупова и “седељки испред стамбено-пословних здања и кафана“.

– Бројке су варирале од 200 до 250 побијених – каже Кецојевић, који је ово откриће недавно преточио у књигу „И крв је горела“. – Истражујући то, нисам могао здравао за готово да прихватим оно што сам чуо, па сам, на крају, пажљиво тражећи, установио да је број од 224 убијена 100 одсто тачан. Тачан број ликвидираних војника знају само они који су затрпали њихова беживотна или још полужива тела на само њима знаним местима. Зна се да је две трећине војника у колони преживело, а да је трећина страдала у страховитим мукама. Боли ме у души што виновници те трагедије још нису кажњени. Нико од њих. Ово утолико пре што је то био невиђени злочиначки подухват паравојних оружаних снага Армије БиХ.

Овај бивши официр ЈНА, који је службовао у Тузли, сматра да је недопустиво што није процесуиран тузлански градоначелник, Селим Бешлагић, „највероватније због притисака моћних сила, из само њима јасних разлога“.

– Колона је, после утаначеног договора војних власти са представницима власти Тузле, долазила из Гарнизона на Градини, а њено чело од неких пет до осам возила, пропуштено је да из Скојевске улице скрене са раскрснице на пут улево – сећа се раних послеподневних сати тог 15. маја Кецојевић. – На остатак колоне осута је паљба из разних врста наоружања, бацани су Молотовљеви коктели и ту је отворено гротло пакла. Око камере није успело да нам презентује све кадрове ове драме, посебно шта се догађало на путу према Славиновићима. Међутим, по ономе што сам сутрадан видео, а видео сам како су неке ТВ екипе све снимале, прво на Брчанској малти, а онда и неке призоре који су остали иза напада, истина је сакривена.

Тузланска колона
Паравојне формације напале су колону која се повлачила из касарне „Хусинска буна“

Наш саговорник каже и да то што је снимљено, како ствари стоје, још дуго ће остати недоступно јавности. Иначе, Тузла скоро четврт века, слави 15. мај као свој „историјски дан, дан ослобађања и дан победе“.

– Тузлацима се стално намеће верзија да су војници, тобоже, страдали јер су први отворили ватру – прича Кецојевић. – Војници из колоне нису испалили ниједан метак. Како је било тога дана, уживо и верно, сликом је показала тамошња ТВ кућа, па се видело ко је нападач, а ко жртва. Уследиле су, потом, монтаже видео-материјала, како је онима који су „потписали“ зулум одговарало.

Тела страдалих војника, сећа се Кецојевић, била су у таквом стању да нису могла да буду идентификована, али да је било воље и хуманости, могло је то да се учини касније, помоћу ДНК анализе. Хуманост је у Тузли, каже, затајила и према мртвима!

И КРВ ЈЕ ГОРЕЛА

Кецојевић као живи сведок каже да су му „слике у глави“ остале нетакнуте. Гледао је и сутрадан језиве призоре, чију слику „здрав људски ум не може да схвати“.

– Нисам могао да се не упитам, јесу ли тај злочин извели свесни људи или крвожедне звери у људској кожи – прича Кецојевић. – Људска тела висила су заглављена између возила, било их је по путу, тротоарима… По онима на путу, разбацана војничка храна, крвава и нагорела војничка опрема и поломљено наоружање. Свуда се осећао задах смрти од људских сагорелих тела и крви.

Новости

Коментари (7)

 1. Б каже:

  А који злочин над Србима је процесуиран?До рата деведесетих неби дошло да су кажњени за злочине из другог светског рата.Није мени толико криво што они неће да кажњавају него што многи Срби неосуђују.

 2. aleksandar sekaric sekira каже:

  recimo jasno i glasno ,hrabro po stoti put…tigrovski,imenom ,udruzenjem jasno i glasno,,,patriote i obilicevi zavetnici,i kozaci sa kojim se spajamo..ili spojili,,,sud bih,tuzilastvo bih,sipa oba su osmanlijski konjanici sultana bakira.podrzani cia-om,s.arabijom,turskom,njihovom nastojanju za brisanje srpske,,,direktor obavestajno bezbednosne angecije je covek nadimka 8-ica jedan od glavnih aktera dobrovoljacke,alijin bodigrad,cije je postavljanje nazalost podrzala srpska placenicka opozicija,,,uzimaju praznike,srpske ,namecu svoje,dan kada je ubijen srpske svat,,,dezavuisu sve institucije srpske,predsednika,grb zastavu,gase pomen svece,secanja na pale borce,masakre nevih vojnika dece,ignorisu,bacaju srpstvo na kolena,,dok je zadnjeg tigra,obilicevog zavetnika,a godinu upozoravamo,edukujemo,o rusenje srpske od jahorine,najavljujemo delovanja iranskih sluzbi,,,vivak,,,ratne poklice iz fahadove dzamije,teroristicke obuke u dubnici,dolaske furkana ,tejferovca,nusretovca,,,brisanje srpske,poput sirije ukrajine ,ponizavajuce presude hapsenja….dozovite se srbi,,,zaklinjem se sa tri prsta zivot dacu za spas srpstva…obilicevi zavetnici,,,pisemo pricamo,osvescujemo hercegovinu ,srpsku,apelujemo srbiji,,,sa reci na dela…obilicevi zavetnici

 3. Peko каже:

  Najveći izdajnik je ercov , ljubišanin, general Kukanjac, inače Alijin zet. Videli ste kako dva auta bježe u drugu ulicu to su Alija i Kukanjac. Kukanjac je žrtvovo vojnike radi svog dupeta i svoje žene. Onje najveći izdajnik koji nije odgovarao za svoja nedjela. Rdio je u interesu Muslimana i Alije Izbegovića. Zasto on nije poginuo sa svojim vojnicima. Ne jos mu je data penzija. Đubre izdajničko je trebalo streljati.

  1. Joca каже:

   U pravu si..Kukanjac je kriv za taj stravicni dogadjaj. Trebalo je komandovati bojevu uzbubu i pod uzbunom krenuti pravcem koji sama komanda odredi a ne da ih mestani i mesna komanda navuku tamo gde su postavili zasedu. Na najmanji znak napada trebalo je punom brzinom krenuti dalje i pod stalnom i zestokom paljbom po protivnickim uporistima pokusati pobeci. Ne poznajem taj teren ali najverovatnije da je postojalo vise pravaca i nacina da se prodje kroz Tuzlu. Da je vojska bila pripremljena za napad i adekvatno naoruzana ishod bi bio skroz drugaciji. Dakle, iz nekog razloga je postupljeno takticki skroz pogresno i mladi i golobradi mladici su mi prakticno gurnuti na pokolj. Ako nije namerno izdao svoje jedinice Kukanjcu bi trebalo suditi za kukavicluk i nepostovanja pravila sluzbe a takodje i za pogresnu procenu situacije sa katasrofalnim ishodom sto jednom generalu niposto nesme da se desi..

  2. Veteran каже:

   Zasto komentarises nesto o cemu ne znas nista? Ovde covek govori o napadu na kolonu u TUZLI. Kukanjac je bio sa Alijom u SARAJEVU, kad su napali JNA u Dobrovoljackoj ulici. Al izgleda da ti o tome znas samo ono sto ci nacuo, a kamo li da si gde pusku nosio.

 4. Peca каже:

  S obzirom da sam 91/92 bio u Jna ne bi me čudilo da vojnici nisu ni imali bojevu municiju.

 5. Dejan каже:

  Ja sa. 90/91 bio u Zagrebu Maršal Tito kasarna kad su nas opkolili cisternama benzina sa namerom da nas žive zapale

Напиши коментар