Србија

Зелена трансверзала против Србије

Пише: Драгиша Трајковић

После 1945 године у Титовој Југославији рађа се нова нација Муслимани који су касније преименовани у Бошњаке. И од тог а времена се код муслиманске интелектуалне елите ствара идеја о јединственом географском простору на којем живе Муслимани од Бихаћа до Новог Пазара (Зулфикарпашић, 1986) и даље преко Косова и Метохије и Јужне Србије те преко Бугарске па све до Турске, дакле тзв. Зелена трансверзала.

Циљ Бошњака је територијално спајање муслимана у Босни и Херцеговини и Србији, а које подржавају и финансирају Албанци са Косова и Метохије. С тим у вези иде и захтев Зукорлића за аутономијом Санџака, јер ће тако лакше протерати Србе са подручја Рашке области. Добију ли аутономију уследиће исти сценарио као и на КиМ после устава из 1974 године.

Почеће са протеривањем Срба на разне начине, и сталним захтевима за независношћу. Посебно забрињава активни утицај Турске на Балкану, а посебно у БиХ и Санџаку. Наиме још од 1992 у Истанбулу је отворена „Канцеларија за независни муслимански Санџак“ на чијем је челу тада био Сулејман Угљанин, а канцеларија је третирана као амбасада.

Пошто су Албанци „завршили“ посао на КиМ само треба да се споје са Санџаком и Југом Србије ( видети карту Велике Албаније).

Међутим овим тежњама за сада се испречавају Република Српска и север КиМ јер ове територије пресецају коридор Зелене трансверзале, и то РС дели БиХ и Санџак а север КиМ Санџак и КиМ.

Сетимо се само где су извршени највећи злочини током рата у БиХ. Око Сребренице и Братунца је убијено Преко 3500 Срба, а циљ је био да се направи коридор од сарајева до Новог Пазара који ће насељавати углавном Бошњаци. Данас су у Сребреници на власти Бошњаци и зато не чуди њихов стални захтев да Сребреница добије посебан статус у оквиру РС па чак траже да буду посебан дистрикт у БиХ. Поред тога захтевају да на изборима имају право гласа сви који су ту живели до 1991.

С друге стране север КиМ је стално под притиском јер представља брану даљем ширењу албанских екстремиста. На северу КиМ се налазе два веома важна стратешка објекта, рудник Трепча и језеро Газиводе. Вредност руде око Трепче је процењена на 40 милијарди евра а Газиводе имају стратешки значај јер се водом из њега снабдева пола централног Косова па и сама Приштина као и термоелекране у Обилићу, дакле значај овог вештачког језера је немерљив.

Идући даље линијом коридора Зетре долазимо до Југа Србије. Албански политичари из овог дела Србије теже да се припоје Косову још од 1992 године када је одржан референдум о припајању Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову и Метохији. Стога је и дошло до побуне 2001 године, где је тражено да српске снаге безбедности напусте то подручје, тобоже су Албанци угрожени од стране њих. А циљ је исељављње Срба са Југа Србије и лакше остваривање тежње припајању „независном“ Косову, а касније и формирању Велике Албаније.
Ко има користи од Зелене трансверзале?

На ово питање је релативно лако одговорити. Довољно је само погледати на карти где се овај коридор налази и све ће бити јасније. Дакле, у питању је геополитчки и стратешки важан простор. Као пример ћемо навести следеће чињенице:

-Коридор 10 – важан коридор за Србију и целу Европу јер је спаја са малом Турском и Блиским истоком, а његово уско грло је Југ Србије, код Прешева и Бујановца где живе Албанци који ће покушати да коридор 10 на том правцу буде под њиховом контролом.

-Пештер –висораван веома погодна за постављање радарских станица одакле се може контролисати практично цео Балкан. Пештер је једина висораван на Балкану где постоје услови за изградњу војног аеродрома . С друге стране Пештер поред Неготина представља једину земљишну просторију у Србији где се може извршити велики десант, управо зато је он 1999 год.био веома добро брањен од стране Војске Југославије.

-Бифуркација Неродимке- ово рачвање три морска слива врши се на реци која се налази на КиМ близу Урошевца и управо зато је ту саграђена база Бондстил, с циљем контроле речних токова и контроле извора воде на Шар-планини.

Дакле, Пештер се налази у Санџаку, бифуркација је на КиМ а коридор 10 пролази на Југу Србије и зато ове три ствари чине ове српске територије важним. А корист од овог пројекта Зелене трансверзале имаће САД и Турска. Турска ће тако имати важан утицај на Балкану контролом Коридора 10 и Пештера. Док ће САД и даље лобирати за Коридор 8 који иде из Бургас-Софија до Драча у Албанији и потпуно заобилази Србију. И тако се жели избећи било какав утицај Србије на овај енергетски коридoр.

 

Извор: Видовдан.орг

Напиши коментар