Србија

Зашто се српске власти стиде својих ратника?

За разлику од Хрватске или Босне у којима ратни ветерани имају предност у запошљавању, али и бројне друге бенефиције, у Србији се чак и не зна тачан број оних који су бранили своју земљу.

Да апсурд буде већи, недавно јавно слушање предлога новог Закона о борачкој и инвалидској заштити у Народној скупштини под називом Положај ратних ветерана у Србији, прошао је без икакве медијске пажње, а на 14 годишњицу од НАТО агресије, већина ратних ветерана је увелико пресавила табак, тужила Србију за дискриминацију и добила тај спор пред Судом правде у Стразбуру.

– Једне предизборне године, држава је начинила гаф тако што је ветеранима из седам општина на југу Србије, на име учешћа у рату, исплатила социјалну помоћ. Борци из других делова Србије су се оправдано побунили и због тога тужили државу, а онда је та наша брука стигла и до Стразбура где је пресуђено да се Србија дискриминаторски понела према својим ветеранима јер је једнима дала паре, а другима није. Још једном смо доживели да нас Европа учи здравој логици – каже огорчено народни посланик Саша Дујовић.

Он је иницијатор новог закона о борачко-инвалидској заштити којим би се умногоме променио садашњи, суморни положај ратних ветерана.

– Мада не постоје тачни подаци, јер Министарство одбране никада није завршило тај посао, процена је да је у Србији око 400.000 ратних ветерана. Око 20 одсто од тог броја су ратни инвалиди и породице погинулих које могу да се похвале бригом државе. Али, остатак, тих 80 одсто су буквално на маргини. Из досадашњег односа државе, то су заправо људи који нису имали среће да буду рањени или убијени у рату. Већина је без посла или икаквих повластица. У закону који сам предложио кључна измена је што ће ветеранима напокон бити признато да су бранили своју земљу и народ и да ће држава то убудуће ценити – каже Дујовић.

Саша Дујовић

Саша Дујовић

Наш саговорник истиче да је предложио да сваки ветеран, по угледу на Хрватску, добија по 10 одсто од просечног бруто личног дохотка, да му се омогући здравствена заштита и предност приликом запошљавања.

– Новац је само симболичан гест државе да цени своје ветеране, а све остало је нешто што се у других државама примењује без проблема – сматра Дујовић.

На јавном слушању новог закона, представници бројних ветеранских организација су огорчено закључили како се Србија стиди својих ратника.

Дугогодишњи председник ратних војних инвалида Југославије и Србије, а сада први човек Српског четничког покрета, Мирослав Челе Вуковић, каже да се држава оваквим положајем према својим ратницима заправо игра са сопственом судбином.

– У свим нормалним земљама ратни ветерани потпадају под ресор Министарства одбране. Тако је чак и у Швајцарској која последњих 300 година није била у рату. У Србији је за ветеране задужено министарство за социјална питања и то је јако тужно. Још је тужније што Србија уз трубе шаље своје младиће у цивилне мисије, а претходно није решила шта ће бити ако се неко од њих врати у ковчегу или осакаћен – каже Вуковић.

Од траума пати 8,8% ветерана

Извршни директор Центра за ратну трауму из Новог Сада Бранислава Вајагић каже да од посттрауматског стресног поремећаја у Србији болује чак 8,8 одсто бивших учесника ратова.

– Таква ситуација има за последицу повећан број самоубистава и повећан број оболелих од болести зависности – каже Вајагић.

Мирослав Вуковић додаје да је та бројка знатно већа, јер је велики број грађана Србије оболео од тог синдрома током НАТО агресије.

– Зато треба тужити НАТО и тражити одштету – истиче Вуковић.

Ко ће бранити отаџбину?

У Босни и Хрватској направљена је категоризација ратних ветерана на основу које се одређује и новчани додатак, али и друге привилегије у друштву.

– Само се Србија одриче својих ратника. Питам се шта ће бити у случају неког оружаног сукоба. Ко ће после свега бранити отаџбину – забринут је Дујовић.

Коментари (15)

 1. roberto каже:

  Eeee ne znam ko će da brani zemlju ako je i sada a v dotera u to stanje..Ali sam siguran da neće ni oni kao ni 1999 kada su pokupili državne stanove on i onaj što se prenemagao na stiroporu..Dok ovoj jednoj telekom je platio…..”politička sirotinja”

 2. Дејра каже:

  1991 бејах као редован војник у Загребу, РХ… Учествовах у 6-то дневном рату у Словенији (сећате се уништених тенкова и војника који су послати без муниције… После тога по Хрватској се забављах… Не могадох и после окончања војног рока да изађам… опкољени били… После поново резерва у РХ, па у БиХ… па Косово…2,5 година имам стажа као војник…А сада имам 45 година, без посла, 2 године радног стажа… и копам канале ако где имам… (иначе факултетски сам образован)… У случају, не дај боже рата, опет би одбрана на нама трећепозивцима била….

 3. Neko каже:

  Ja sam vojnik po zanimanju, profesionalni vojnik, koji I posle 4 godine rada zna koliko I na pocetku zahvaljujuci dobroj obuci. Na sve ovo imam samo da kazem jedno a to je : “Nikada ne treba staviti zemlju ispred svoje porodice”. Uvek se ima gde kada se ima sa kim… Moje shvatanje je takvo zahvaljujuci ovakvim slucajevima…

 4. Иван Милошевић каже:

  Врло сампажљиво прочитао текст који је изашао у часопису” Јединица”, посебно коментар господина и ратног друга кога не познајем Саше Дујовића . Јако ме је дирнуло , разгневило и разочарало понашање садашње власти и предходне, према људима који су бранили своју земљу а многи је пролили сопственом крвљу , остављајући уплакане мајке ,ожалошћене супруге и малу децу која нису ни била свесна губитка оца .

  Учесник сам у два рата. У првом против крволочних усташа , који су хтели да затру све што им је српско . Удругом рату против шиптарских терориста . После завршетка напоменутих ратова доживео сам највећа понижења у мом животу Скоро сви учесници а посебно ми добровољци Проглашени смо пљачкашима , ратним профитерима, убицама . И на жалост често смо били и крволочни кољачи….. Наравно да је све то била неистина , изузев пјединих екстремних случајева , који су скоро и занемарујући у односу на наше непријатеље који су много више то генетски радили .Мало је било таквих екцеса код нас , јер Србија и српски народ никада није имала освајачке апетите. Други разлог је да нам то и правосљавље не дозвољава .Ако гледамо хронолошки и прдходне генерације српских ратника јако су лоше прошли, посебно инвалиди који су просили за хлеб .Прича “Све ће то народ позлатити “, од Лазе Лазаревића , нас враћа у прошлост и садашњост.Највише сам се разочарао у садашњу актуелну власт , јер сам сматрао да они могу највише да разумеју борце јер су лидери садашње власти махом учествовали у предходним ратовима .На жалост они су постали нјвећи кочничари.Не знам да ли су свесни колико би спасили сиритињу и породице када би борцима дали тај новац.Колико би добили гласова на изборима од стране бораца .На жалост они о томе не размишљају посебно што нам се срозао борбени дух. Што се тиче мене ја сам све моје коментаре издвојио и ставиоиспод мог патриотизма :Ја би се и седа јавио ако затреба да се брани земља. на жалост мало би било таквихНадам се да ће садашњи политичари чути овакве коментаре и размислити о својим неморалним и некоректним поступима .

 5. PERO каже:

  GOSPODO KO CE BRANITI SRBIJU OPET SELJACI A I POSTAVLJA SE PITANJE SUCIM DA BRANE OTADZBINU KAD JE SVE PRETOPLJENO U ZELEZARI SMEDEREVO I KAD SU ZVRSILI POSAO DALI SU JE DRZAVI ZA 1 E E TAKO JE VLAST RAZORUZALA NAROD I UNISTILA ODBRANU SRBIJE ZA BUDUCE ZRTVOVANJE SAMIH GRADJANA OD STRANE VELEIZDANIKA I JOS DA NAM SE NATOVARE ONI KARADJORDJEVICI NA GRBACU MORE BRE NEKA IDU TAMO GDE SU PROVELI CITAV ZIVOT NJIMA KO DA JE STALO DO SRBIJE A ONI SU TRAZILI BOBARDOVANJE SRBIJE OD KOGA SAD NAS NAROD UMIRE A OSTETA KOJA BRE OSTETA TU NEMA OSTETE BEZ DA IM SE VRATI NA ISTI NACIM PA BILO KO DA TO UCINI ,,,SRBIJA JE OKUPIRANA DRZAVA PRIZNALI ILI NE A TO SU URADILI MINISTRI TAKOZVANI ODBRANE SEME IM SE ZATRLO ….BESAN SAM KAO VETERAN U SRPSKOJ VOJSCI I TACNO JE STO REKOSE DA CE SE SRBI STIDETI SVOJIH HEROJA DA NECE SMETI RECI DA SU BRANILI OTADZBINU OD TERORISTA POPUT TE BRACE BITICI E KUD CETE VISE ONI SU IM PRECI OD NASIH HEROJA PUPUPUPU VOSKA JE UNISTENA ZBOG MOGUCEG DRZAVNOG UDARA ZATO JE VLAST TAKO AROGANTNA BES ME UDARA U SVAKI NERV

 6. Jugo каже:

  Drzava koja se odrekla svojih boraca netreba ni da postoji na mapi sveta.
  Tko nevoli svoje nepostuje ni tudje, to je odavno poznata stvar….Ovde se drzava odrekla svog naroda zato je ni nepostuje ostatak sveta….

 7. Boby каже:

  Sramota je kako se poslodavci ponasaju prema nama koji imamo status RVI ( ratnih vojnih invalida ). Konkretno moji rukovodioci i neposredni staresine u PU Pirot se ponasaju prema meni kao da sam ratni zlocinac a ne kao prema coveku koji je branio svoju zemlju i tom prilikom zadobio prostrelnu ranu grudnog kosa.
  Zalosno i sramotno…

 8. Aleksandar каже:

  promenicemo i to braco, kad govna omlatimo, i vratimo u rupu iz koje su izasla

 9. Aleksandar каже:

  Da psoto sam borac 1991 godine dobro znam sta je i kako nas svi tretiraju.Dobor sam to osetio na sebi licno.

 10. Glas Dijaspora каже:

  Pa pobogu, kakvo pitanje? Ne stidi se vlast vas već samo radi u interesu okupatora. Za hrvate su amerikanci i NATO bili saveznici dak ste Vi bili protivnici koje su najžešće bombardovali. Eto zato se ne brine adekvatno ova marionetska vlada o vama. Ništa ona vama neće dobrovoljno dati. Jedino rešenje je da uzmete samo u svoje ruke ono što smatrate da vam pripada!

 11. Данко Б. Марин каже:

  Тако иде када је свих ових година министар (министаркиња) одбране Соња Лихт!

 12. bozidar каже:

  a sta sa onima koji su bili 98 i napadali sva najaca siptarska uporista na kosovu kao sto su malisevi komoroni junik jablanica a bili redovnu vojnici

  1. Loki каже:

   Brate,i ti momci koji su kao vojnici bili na služenju redovnog vojnog roka trebalo bi da kao i svi mi ostali koji smo se borili,dobiju ista prava i naknade ,ako išta i dobijemo,ali ne treba praviti razliku jer svi znamo da su i 1998 godine izvođeni borbrni zadaci kao i 1999 godine !Svi smo isti po tom pitanju,i tada se ginulo i bilo je dosta ranjenih na našu žalost,zato nikako se ne sme napraviti razlika između 98 i 99 godine !Pozdrav !

 13. Aleksandar каже:

  Boli me ovo zadnje “Ko ce posle braniti otadzbinu” UVEK IMA SRBINA KOJI CE DA BRANI OTADZBINU !!!!

  1. slavce каже:

   Siguran sam Aleksandre da vi sigurno ne mislite na sebe i svoju decu, vec opet na komsiju i njegovu decu, jer u ovoj zemlji uvek jedni ginu, a posle rata prose, a drugi su najvece patriote posle rata.

Напиши коментар