Србија

Заштитите децу, скините лажно знамење са школа

Повереништво Двери у Новом Саду упутило је писмо-апел директорима новосадских школа у којима су, под притиском сепаратиста у бившој новосадској власти, постављане заставе АП Војводине.

Поводом почетка школске године и жеље да се најмлађи ослободе непотребних и њима неразумљивих појмова и ствари – које их већ на уласку у поједине школе у Новом Саду дочекују -повереништво Српских Двери у Новом Саду послало је писмо директорима оних школа на којима је истакнута новокомпонована застава АП Војводине да то лажно знамења што пре уклоне. 

Повереништво Двери у Новом Саду на овај начин расветљава још један аспект штеточинског деловања великоаутономаша и сепаратиста са простора северне Србије.

У наставку у целини преносмо писмо директорима:

Поштовани директори новосадских основних и средњих школа,

Обраћамо вам се као људима који за своју професионалну обавезу имају посао од веома велике важности и одговорности у целокупном миљеу друштвеног и јавног живота једног града и једне државе.

Имајући у виду колико је велико и упечатљиво све с чиме се дечја душа сусреће, а што чини школу и јединствени школски амбијент, како оног најмлађег првачића, тако и оног скоро одраслог човека – матуранта, желимо овом приликом да упутимо апел и молбу да поштедите дечије душе једног сувишног и непотребног смућивања и недоумица, једног излишног притиска и наметања којем они, поред свих искушења, не морају и не треба да буду изложени. 

Од пре неколико година у многим новосадским школама је уведена пракса, као излазак у сусрет сугестијама и притисцима тадашње политичке гарнитуре на власти у граду Новом Саду, да се поред државне заставе Републике Србије на школским зградама истиче и новокомпонована застава АП Војводине.

Управо тај чин, усиљеног истицања овог знамења, које је можда примереније назвати застава АПВ у покушају, сматрамо веома проблематичном и нежељеном појавом која у главама наше деце ремети традиционално прихваћене вредности и производи и уноси збрку и збуњеност. 

Не анализирајући потпуну контроверзност, спорадичност и конфузију који су пратили појаву поменутог знамења, желимо да истакнемо да оно никад није успело да заживи као општеприхваћено, да нема ни национално, ни географско, ни друштвено, ни културолошко, ни било које друго, осим идеолошког и партикуларног утемељења, и као такво представља увреду за здрав разум и понижење за нашу Отаџбину и достојанство грађана Новог Сада.

Под великим знаком питања је и законска основаност акта истицања ове заставе на школама, поготову у светлу свих појава и актера чије се активности почињу да расветљавају са свим својим нимало безазленим и у најмању руку дискутабилним циљевима.

Имајући све ово у виду, закључујемо да не постоје разлози да се овакво стање продужава, те Вас стога молимо и апелујемо да што пре са школских зграда уклоните овај предмет.

Повереништво покрета Двери – Нови Сад

Напиши коментар