Србија

Запад се боји Велике Србије – зато прави Велику Албанију

Директор Руског института за стратешка истраживања – др Леонид Решетњиков – дао је интервју Недељнику у којем је Србији указао алтернативу: могућност да се прикључи Евроазијској унији која ће се убрзо формирати око Русије, Белорусије и Казахстана.

Факти објављују други, завршни део тог интервјуа:

Русија је, пре свега својим капиталом, присутна и утицајна у Црној Гори. На који начин она може да помогне да се смање притисци на српски народ у Црног Гори и на Српску православну цркву?

Мене ситуација у Црној Гори подсећа на Украјину. Мени таква мржња према Србима није јасна. По мом мишљењу, ради се о једном народу, једном језику, једној вери.

Мислим да смо ми изгубили веру. Мислим на Србе, Русе, Бугаре, и то је разлог наших подела. Раније нас је вера сједињавала, а комунистичке власти су срушиле веру. Данас је тешко, јер су људи почели да се деле по економским интересима, и по мафијашким интересима. У таквој атмосфери, спољним факторима је лако да делују.

Ако се српски народ у Републици Српској и Црној Гори и Србији, односно руски народ у Русији, Украјини, Белорусији, Казахстану буду вратили својој вери, свом стожеру који их је обједињавао, онда ће и Црна Гора бити у нормалним односима са Србијом, а Украјина са Русијом.

Ми сви говоримо да смо православне земље, а шта је код нас православно? То што неко носи крст? Или неко слави славу? Таква је иста ситуација у Русији, и зато је наш противник тако успешан и зато се у Црној Гори појављује антисрбизам.

Да ли Русија својим утицајем може да стане у заштиту СПЦ?

Наша РПЦ врло чврто и јасно брани интересе СПЦ у Црној Гори, не признаје никакве црногорске цкрве и никада их неће признати. То је рекао наш патријарх. Ми увек примамо митрополита и епископе Српске православне цркве из Црне Горе као нашу браћу и помажемо им.

Митрополит Амфилохије се сад вратио из Москве и потписао је уговор у нашем министарству културе за помоћ Храму Светог Саве и српским храмовима у Црној Гори. Пошто је председник Руске Федерације такође члан Руске православне цркве, имаће увек исти став о СПЦ као наш патријарх.

Подржавамо митрополита Амфилохија. Шта више можемо да урадимо? Влада Црне Горе хоће у НАТО, а сва истраживања показују да између 70 и 80 одсто становника Црне Горе неће да њихова држава уђе у НАТО, али Русија не може да отвори ватру из свег артиљеријског оружја. Ако Влада не узима у обзир мишљење свог народа, таква Влада неће дуго опстати.

Према вашим анализама, да ли су реални страхови од стварања Велике Албаније?

На Западу постоји велики страх од стварања Велике Србије, због тога је тако агресивна политика Запада на Србију. Отуда и лицемерје и двојни стандарди.

Они, да би спречили стварање Велике Србије, могу подстаћи стварање Велике Албаније. То је идеја Запада, не само албанска. Увек гледајте ко стоји иза кулиса.

Који је то циљ политике САД на Балкану? Они су део својих планова испунили, јер српски народ је подељен. Бугарска је прешла под контролу САД, Грчка је растурена у потпуности. Нанели су јак ударац православљу и православним државама на Балкану. Створили су вештачке творевине као што су Македонија, Косово, Федерација БиХ, без националне идеје, националне историје.

Те државе су створене у Бриселу и Вашингтону и неће бити дугог века. Кад кажем дугог, то може да буде двадесет и тридесет година, али то је само трен у историји. Нама и вама је запало да живимо у том тренутку.

Исто је и с Русијом, руски народ је подељен. Нас 25 милиона живи ван граница Русије. У мом омиљеном руском граду Харкову живи моја сестра, али она живи у иностранству. Четрдесет одсто становника Казахстана су Руси, посебно у делу који се граничи с Русијом. И све те државе настале су вештачким путем, створили су их другови Лењин и Стаљин, они су исцртали границе и поделили руски народ.

Како може да се промени геополитика Балкана и бившег совјетског простора?

Може, ако ми постанемо Руси. Не Совјети, него Руси који су постојали и живели до 1917. године, тада ће се много тога променили.

Зашто су код вас толики напади на СПЦ, а у Русији на РПЦ?

Кад се распао Совјетски савез, Бжежински је рекао да сада треба уништити православну цркву, јер је то последњи непријатељ који је остао. Он је одлично схватио ствари, али ми још увек не разумемо.

Увек треба гледати где непријатељ удара. А ми то схватамо неозбиљно – за православље кажемо „то су поповска посла“.

Ја сам у спољнообавештајној служби једно време био шеф управе за сарадњу са другим обавештајним службама. Дошао нам је у посету директор МИ6 и рекао да хоће да посети наш древни манастир. Никада представници страних служби то нису тражили, али смо отишли. Тражио је да још мало прошета. Погледао сам на сат и рекао да имамо протокол. Он је тражио још пола сата.

Ишао је и гледао у лице монаха с великом брадом. Ја сам му рекао: „Хајде да кренемо.“ Рекао је: „У реду, кренућемо, само ми одговорите – приметио сам, како изађемо из цркве, ви и ваш сарадник се крстите и целивате иконе. Ви сте генерал, паметан човек, зашто идете код тих брадатих људи. Ми смо вам показали пут којим треба да идете, треба да идете према светлости, а ви идете у таму. Зашто? Зашто је овде толико много света?“

Нисам издржао, рекао сам му: „Највећа грешка је била што сте Русима показали пут којим треба да иду. Да нам ви нисте показали, ми бисмо можда тим путем и кренули“. То је случај с директором једне од највећих обавештајних служби. Он је знао којим путем креће Русија, али је хтео да разуме због чега.

Ја сам својим сарадницима рекао: „Момци, на правом смо путу“. То је било 1996. године. Тако да ситуација на Балкану може да се промени. Ако Руси постану Руси, а Срби постану Срби.

Мислите ли да та нерешена питања могу да се реше без рата?

Надамо се да могу. Без муке не може ни риба да се извуче из језера. Морамо да узмемо у обзир сваку могућност, али надамо се да може да прође без рата.

Историја, по вама, неправедно гледа на личност цара Николаја Романова. Једном сте рекли и да је био већи војсковођа од Стаљина, јер није дозволио да страни војник уђе на тло Русије, а Стаљину су дошли скоро до Москве. Да ли сте за обнову монархије?

За Русију и за руског човека је монархија потпуно природно стање. Постојала је скоро хиљаду година, а сто година живимо без монархије.

Одрекли смо се монархије и шта смо добили? Пет година грађанског рата, четрдесет година крваве диктатуре, до пре десет година били смо близу тоталног колапса. Сад је много боље.

Изгубили смо трећину своје територије, и то у Европи. Изгубили смо 25 милиона људи, само за 100 година.

Русија је 1913. године била на четвртом месту по темпу развитка, процене су биле да ће до 1930. Русија избити на друго место. А данас је Русија на десетом месту. Сада се испред нас налази Бразил.

Шта нам је требало тих сто година? Да бисмо уништили најбоље руске људе или да би их отерали у Југославију. Ја сам симпатизер идеје монархије.

Кад сте постали антисовјет?

Био сам члан Комунистичке партије. Али, код нас су сви то били. У моје време већ није било савременика грађанског рата. Моји родитељи су се родили пре револуције, и код њих се сачувао руски осећај. Ја сам био једини у својој породици који је говорио „совјетски“, моји отац, мајка, сестра, брат, сви су говорили „руски“. У совјетско време није било добро помињати да је нешто руско.

Велики утицај на мене имало је и службовање у Југославији. Био сам овде од 1979. до 1983. и искористио прилику да читам све оно што нисам могао да читам у Совјетском Савезу, где је била стриктна контрола литературе. Овде сам читао о белој емиграцији и упознао многе од тих људи.

Тада је већ било извесно да је совјетски систем у кризи и да систем неће дуго издржати. Почео сам да размишљам – куда сада. Јасно је било да комуниста више нема, остали су само чланови партије.

Овде сте „закачили“ и последњу годину Титове владавине…

То је такође био шок за мене. У Совјетском Савезу је већ био немогућ култ личности. Ми смо се, рецимо, исмевали Брежњеву, причали вицеве о њему. КГБ није могао ништа да уради по том питању. Дошао сам овде где смо мислили да је празник социјалистичке демократије. Онако како то стварно треба да изгледа. А овде смо наишли на стаљинистички култ.

Сви су причали о Титу. Два месеца након што сам дошао био је Дан младости. Дали су нам карте за стадион ЈНА где је био слет. Тито је изашао у белој униформи, и изнели су његову статуу, као Ким Ил Сунгову. Сва омладина се спустила на колена и запевали су „Друже Тито, љубичице бела….“. Мислио сам да почињем да лудим.

Стиче се утисак да председник Путин баштини совјетске тековине?

У Русији постоје три фактора – совјетски, прозападни и руски православни. Председник, као и сваки председник, није човек само једне партије него треба да води рачуна о интересима сва три фактора. Може се рећи да има симпатије према Совјетском Савезу, неки ће рећи да он симпатише либералне западне идеје, трећи ће рећи да је он пре свега православац. Он, као и сваки светски политичар, усаглашава сва три фактора.

Свет потреса афера да Америка прислушкује цео свет. Како као бивши обавештајац оцењујете односе највећих служби, да ли Американци могу нешто да сазнају у Москви?

То да Американци прислушкују сигурно је као што је сигурно да жене рађају децу. Код нас им је мало теже да сазнају шта их занима, јер имамо добре контраобавештајне службе. То не значи да треба потценити америчке службе, они имају заиста напредну технику.

У свету се говори само о FBI и CIA, а они имају чак дванаест различитих безбедносних служби.

Како Москва види Балкан и свет

Јужна Америка

Биће под сталним притиском Америке која је посматра као своје двориште. Мислим да тамо Американци неће постићи велике резултате, јер већ немају снаге за то. Америка није оно што је била пре десет година.

Африка

Африка је гладна, у тешком положају, исцртана у вештачким границама нацртаним педесетих година. Она ће увек бити бурни континент и ту је тешко проценити где све могу да избију сукоби.

Сирија

Вид притиска на Русију и Кину. Наставиће се мешање у унутрашње послове Сирије. САД, док год не прогласе победу, неће одустати, или ће много изгубити па ће морати да одустану.

Украјина

Полигон за притисак на Русију. Оваква ситуација као сада продужиће се још неколико година. Украјина ће, ипак, корак по корак да се приближава Русији.

Турска

Турци се налазе поред великим искушењем. Могући су велики унутрашњи проблеми који ће се одразити на јединство државе. Не желе све државе света стабилну Турску. Још је рано процењивати колико спољни фактори утичу на дешавања у Турској.

Пацифик

Финансијски центар света преноси се с Атлантика на Пацифик, што прати јачање Кине. Америка, да би успоставила контролу у овом делу света, производи сукобе као вид притиска на Кину.

Већ сада постоје одређена заоштравања.

Сукоби:

Кина – Јапан

Кина – Вијетнам

Вијетнам – земље Индокине

Европска унија

Без коренитих промена неће опстати. Немачка је једина држава која има снаге да изнесе кризу, али неће немачка локомотива моћи да вуче све европске вагоне. И у Немачкој расте евроскептицизам. Русија тежи продубљивању односа с Немачком.

Балкан

Садашње стање је вештачки уређено и неодрживо на дуг период.

Румунија – под контролом Америке

Бугарска – под америчким утицајем, водиће се борбе око Јужног тока

Црна Гора – има власт која не слуша мишљење свог народа, а таква власт не може дуго да остане

Република Српска – биће под великим притиском јер не води довољно прозападну политику

Косово и Албанија – Запад промовише идеју Велике Албаније као контратежу идејама стварања Велике Србије

Србија – биће под великим притиском да уђе у НАТО

 

Извор: Факти

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Evroaziska unija koja se i te kako pravi i jeste jedna izlaz za Srbiju,kako bi mogla da dise iopstane.A ko nece to da shvati to je njihov licni probelem.Moj sigurno nije i ja sam odavno bio za taj pravac i kurs.Jer jedino takoizbalansirano moze da se ide inapreduje.No sada ovog sadasnjeg rukovodctva zavisi.Od mene ne,jer ja znam smer.I pri tom stavu ostajem.A sto se neko boljasljivo plasi da to urade i da istiskuju koliko mogu od sebe to nece moci da urade.Ja cekam resnje a dotle cekamo njihove poteze i sta ce od svega toga da urade.Ali ih imotrim dobro.

Напиши коментар