Република Српска

Вучијак – Марш „Путевима првог српског егзодуса у БиХ“

Око 300 људи учествује од јутрос на маршу “Путевима првог српског егзодуса у БиХ” дугом десет километара од Брода до спомен-обиљежја и цркве на Липи, у знак сјећања на све страдале Србе у протеклом рату са подручја општина Брод, Добој, Дервента и Модрича.

Дани Липе на Вучијаку
Дани Липе на Вучијаку / Фото: СРНА

Осим њих, у оквиру манифестације “Дани Липе на Вучијаку” јутрос је и група од 25 маратонаца и 15 бициклиста такође кренула из центра Брода стазом дугом 27 километара до цркве на Липи, гдје ће у 11.00 часова почети парастос.

Након парастоса предвиђено је полагање вијенаца на спомен-обиљежје поред цркве на Липи, обраћање званица и наступ културно-умјетничких друштава.

У Подновљу је синоћ служен парастос у знак сјећања на све страдале српске борце и цивиле са подручја Брода, Добоја, Дервенте, Вукосавља и Модриче у Одбрамбено-отаџбинском рату, чиме је почела традиционална дводневна манифестација Дани Липе на Вучијаку.

Марш „Путевима првог српског егзодуса у БиХ“ од Брода до Липе / Фото: СРНА
Марш „Путевима првог српског егзодуса у БиХ“ од Брода до Липе / Фото: СРНА

Манифестацији су присуствовали начелник општине Брод Илија Јовичић, градоначелник Добоја Обрен Петровић, представници општина Модрича, Дервента и Вукосавље и борчких организација које дјелују на овом подручју, као и бројни грађани. Након молитве положени су вијенци на спомен-обиљежје погинулима.

Јучерашњи дио манифестације је завршен паљењем традиционалне Вучијачке ватре.

Ово је био увод у данашњи главни дио манифестације у мјесту Липа, удаљеном осам километара од Подновља, гдје су вођене борбе у протеклом рату.

 

СРНА

Напиши коментар