Република Српска

Марш „Стазама егзодуса“ Срба из Возуће

Марш „Стазама егзодуса“ одржава се данас у оквиру обиљежавања 22 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.


Возућа: Марш „Стазама егзодуса“ (архив) / Фото: РТРС

У маршу који је у 7.30 часова кренуо из из мјеста Тумаре на Озрену, који организује Завичајно удружење Завидовићана из Добоја, учествује и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић присуствоваће обиљежавању страдања у 14.00 часова у мјесту Стог, гдје ће након марша, у Цркви Светог Георгија, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, бити служена литургија и положени вијенци.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста подигнутих као знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Из Организационог одбора наводе да је ријеч о јубиларној 10. манифестацији која је уврштена у календар обиљежавања значајних датума у Републици Српској.

Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршава се у насељу Стог код Возуће.

Ријеч је о „камионском путу“, који иде правцем Бријесница Горња-Малчићи- Кврга-Боровци-Лозна-Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом „Ураган“ или „Фарз“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

 

РТРС / СРНА

Напиши коментар