Србија

Вучићев благајник Марко Благојевић пљачка донације за поплављене

Пише: Вук Станић

Мада је прошло више од пет месеци од како су стравичне поплаве скоро пребрисале Обреновац са мапе, преживели грађани који су остали без кућа, имовине и без наде у будућност, још увек нису добили од државе новчана средства која су им стигла на рачун такозване владине Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима. У међувремену, Вучићев режим направио је читав систем за пљачку и прање пристиглих пара. Како то у стварности изгледа, истраживао је Таблоидов новинар међу ојађеним грађанима Обреновца.

marko-blagojevic

Великом новцу, намењеном жртвама овогодишњих поплава, више нико не може да уђе у траг. Сигурно је само то да се он троши ненаменски. Све чешће, уместо на рачуне оштећених, та средства се преливају у џепове оних који новцем управљају. Српским језиком речено, овлашћени државни функционери краду паре намењене жртвама поплава!

Директор Канцеларије за обнову и помоћ (Канцеларија) поплављеним подручјима, Марко Благојевић, одбио је да омогући на увид јавности, копије докумената о промету на рачунима на којима се прикупља новац за поплављена подручја. Зашто канцеларија не да грађанима увид у промет рачуна, ако се новац не краде?

На сајту Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, наведене су хиљаде имена којима је помоћ исплаћена, а истраживачки тим Таблоида, нашао је више десетина грађана који су добили решења, мада им новац месецима није исплаћен. Тачан износ уплаћеног новца се не зна, јавност нема увид ни у то да ли се са рачуна раде и друге ненаменске исплате. Све то омогућава да се новац намењен жртвама поплава не примећено краде! И нису то једине индиције да са Канцеларијом није све у реду. Наиме, репортери Таблоида обишли су Обреновац и локације на којима су се председник Владе и министри сликали поред темеља кућа, чија је градња започета пре више месеци. Председника Владе и министре нисмо срели, али смо видели да од њиховог сликања до данашњег дана, није ништа урађено.

Једном од наших репортера пришла је и бесна жена, вероватно активиста неке од владајућих странака и претећи саопштила да новинари ту немају шта да траже.

-Кад мени требају новинари ја зовем новинаре, ви овде немате шта да тражите, рекла је.

Темељи кућа на којима се ништа не ради, доказ су да од Вучићевог обећања да ће „сви добити кров над главом до октобра“ нема ништа. Једино што сада преостаје је да се на терен пошаљу бесни активисти и да растерују неподобне новинаре.

На питање упућено Министарству финансија, да доставе списак свих донација за поплављена подручја, на коме би се видело колики су приходи од смс порука, (посебно од правних, а посебно од физичких лица), добијен је одговор, да „нико у овој држави нема такав податак“!

Речено је да они располажу једино са цифром укупно уплаћених донација, а да са траженим податком нико у држави не располаже, осим Канцеларије. Примера ради, Управа за трезор располаже једино податком о томе колико је било девизних уплата!?

За разлику од Канцеларије коју води Марко Благојевић, они су, доставили све податке, на преко 250 страна. Уредно су навели сваку уплату. Датум сваке уплате, уплатиоца, износ страну валуту у којој је плаћено.

Уз помоћ тог списка могуће је пратити колико је новца из које земље донирано, док листинг о томе ко је у земљи како и на шта тај новац трошио није могуће добити.

-Погледајте овде: Управа за трезор је дала налог да се уплати ових седам милиона евра, и то је и уплаћено. Касније се то књижи као помоћ јавном сектору на рачунима Министарства финансија, они га проследе Канцеларији, он постаје део укупне масе на рачуну Канцеларије и немогуће је ући у траг како се троши, објашњава саговорник Таблоида који је протеклих месеци успео да обезбеди део документације о протоку новца од помоћи за поплављена подручја.

Претражујући по датумима када је која уплата легла на рачуне за донације из иностранства, делује да се новац прво месецима прикупљао на рачунима, где је месецима служио за побољшање ликвидности државе и банкарског сектора, уместо да се прослеђује људима из поплављених подручја.

Механизам „скидања кајмака“ је врло прост: уколико некој банци обећате да ћете код ње на рачунима држати седам милиона евра неколико месеци, можете од банке да очекујете озбиљну провизију. Лепо ћете зарадити, а нико неће моћи да каже да сте потрошили део новца донираног за поплаве. На жалост, они који тај новац чекају, дочекаће зиму као подстанари, у шаторима и у незавршеним кућама, због нечије провизије.

Одавно је заборављен и у пракси суспендован предлог Владе Србије, да се свима који су угрожени, одмах уплати део новца, а да се касније то одбије од укупне цифре која је додељена решењем. Од тог предлога се брзо одустало, и почело се са гомилањем новца и одлагањем исплата. Трезор и Министарство финансија скупљају новац и прослеђују га Канцеларији. Истовремено, Канцеларија не одговара на тражене податке (колика је висина захтева по решењима). На тај начин, сви путеви новца од донација воде до Марка Благојевића, чије пословање нико у овој држави не сме да стави под лупу. Он држи новац и врши опструкцију исплата угроженим грађанима. Уместо тога, уредно „сервисира“ незајажљиве потребе Вучићевог режима.

Са друге стране, себи даје за право и на агресивне изјаве попут оне: „…Не дам паре! Ја не дам!“, коју је дао након што су га новинари питали зашто се касни са исплатама. У поплавама маја месеца ове године, живот је у Обреновцу званично изгубило 57 људи, али грађани никада неће поверовати у ову „истину“. Незванично, та бројка је много већа. Подсећања ради, Обреновац је толико брзо потопљен, са толиком количином воде, да се број 57 који се односи на а целу Србију чини нереално малим.

Званична верзија и статистички делује немогуће, поготово ако се у обзир узме да није оглашавана узбуна, односно нису укључиване сирене, када је вода долазила. Све се дешавало ноћу док народ спава, а узбуњивање народа свело на кајрон који је ишао на ТВ екранима.

Од тог догађаја, месецима по локалним медијима траје разрачунавање овдашњих политичара. Директор РБ „Колубара“, Милорад Грчић напада градоначелника Мирослава Чучковића, а овај му узвраћа. Дозвољено је и да се извештава о успесима локалне власти, али ако кренете да се бавите питањем зашто је Обреновац потопљен, колико је људи настрадало и како се краде новац од донација наићи ћете на проблеме. Зид ћутања, а вероватно и губитак посла, у поверењу нам је објаснила колегиница из једног локалног медија.

Што се тиче утврђивања кривичне одговорности, напредњаци су првобитно све сваљивали на председника општине, Мирослава Чучковића, кој је из УРС-а. Истрага је и почела од Чучковића, али је чињеница да је Обреновац општина која припада граду Београду, значила да он не може бити први и једини одговорни. Главни кривци за смрт људи по командној одговорности због пропуста по хијерархији би морали да буду бивши градоначелник Драган Ђилас или актуелни Синиша Мали. Даља истрага је показала да је брана минирана у Коцељеви ван Обреновца, где престаје свака Чучковићева надлежност. Од јавности се крије ко је брану и по чијем наређењу минирао! На терет је Чучковићу касније стављено, да није огласио сирене.

На крају је Чучковић позван да са напредњацима заједно формира власт у Обреновцу, а са трагањем за генералним кривцем се престало. Тако је он „амнестиран“, како се у ланцу одговорности не би нашле крупније рибе од њега.

Према подацима који су Таблоиду били доступни, разлози што је Обреновац потопљен од стране Колубаре су испуст велике количине воде на брани Ровни изнад Ваљева, и минирање насипа у Коцељеви. Ове две чињенице не могу бити кривица локалне власти. Не узбуњивање јесте локални пропуст, али се одговорност дели опет са градским властима. Ипак, потапање Обреновца из реке Тамнаве, је дефинитивно локални пропуст.

Не зна се тачно да ли је Тамнава, грешком људи из актуелне или неке друге власти на локалу, буквално затрпана, док је проток воде регулисан бетонским цевима. Цеви су толико малог капацитета да је и пре неколико дана Тамнава изгледала као преграђена.

На дан поплава, део људи из Општине, не зна се по чијем налогу, покушао је да додатно подигне насип на Тамнави изнад пијаце, код паркиралишта за камионе, које се користи и као кванташ. Вода је надолазила и није могла да прође кроз уску пропусну цев. Камионима је дотерана земља без џакова и током неспретног покушаја постављања насипа, земља се сурвала у корито и у потпуности зачепила проток Таманве. Речица је потом подивљала и кренула да плави део Обреновца око пијаце, Југопетролове пумпе и фирме Бора Кечић. Тај део поплава није имао везе са минирањем бране у Коцељеви и кривац за тај инцидент се налази у Обреновцу.

Школа у влажном бункеру

Гимназијалци из Обреновца су приморани да настави присуствују у згради у којој се и види и осећа влага са зидова. Преко буђавих зидова, стављене су панел плоче, а на рубовима где зидови нису добро покривени виде се дебеле наслаге мемле. Испред буђаве обреновачке гимназије, стоји плава табла, са жутим звездицама, двојезични натпис (српски и енглески), „донација Европске уније“. У оваквој згради ни у једној нормалној држави не би се одржавала настава, родитељи су згрожени, а политичаре баш брига. У Обреновацу се навелико прича, да су људи који су радили расподелу помоћи, преко ноћи почели да возе нове џипове, док су до јуче седали у половне „југиће“.

 

Извор: Таблоид

Напиши коментар