Србија

Војна тајна: Надоградња бесплатног софтвера плаћена 850.000 евра!

Надоградњу софтвера који је пре две године министарство Томице Милосављевића поклонило министарству Драгана Шутановца грађани су платили деведесет милиона динара, чак четири пута скупље него што је плаћен изворни софтвер који је надограђиван.

Надоградњу софтвера, која је требало да има три фазе, од којих је само ова прва плаћена 90.000.000 динара, Министарство одбране уговорило је по тајном поступку са фирмом Комтрејд (ComTrade IT Solutions and Services), која је творац и изворног софтвера-поклона. Овај милионски посао уговорен је по поверљивој процедури, без јавног позива, у директним преговорима који су трајали пет минута, плаћен је одмах, авансно у комплетном износу, а надограђени софтвер није у употреби ни данас, две године касније.

Да ствари буду занимљивије, у документацији која прати овај посао и са које је, на захтев Пиштаљке, после два и по месеца чекања, скинута ознака „поверљиво“ нема папира који би представљао званичну одлуку или наређење да се овај посао уговори. Цела ствар је започета писмом министра Шутановца министру Милосављевићу које је од 10.8.2009, када је послато, до недавно било тајна. У писму министар одбране обавештава „уваженог колегу“ Милосављевића да су у МО „из средстава јавног информисања дошли до сазнања да је Министарство здравља развило и имплементирало стандардизована софтверска решења за подршку рада домова здравља и болница“. Шутановац потом моли Милосављевића да га обавести о могућностима и условима под којима би Министарство здравља могло бесплатно да уступи Министарству одбране софтвер и изворне кодове за потребе увођења информационог система на Војно-медицинској академији (ВМА).

Софтвер о којем је реч направљен је за пројекат израде информационог система у зрењанинској болници „Ђорђе Јоановић“ који је финансирала Светска банка. Софтвер је израдила фирма Спинакер, која је од 2009. године припојена Комтрејду (ова фирма је у стопостотном власништву фирме ComTrade Group BV регистроване у Холандији). Изворни софтвер за зрењанинску болницу, како стоји у извештају државног ревизора, коштао је нешто мало више од 224.000 евра, а уговор са Спинакером потписан је 25. августа 2010. – готово годину и по дана пошто је Спинакер престао да постоји.

На писмо Шутановца Милосављевић одговара 13.8.2010. и Министарство здравља уступа софтвер Министарству одбране. У марту 2010. године под ознаком „службена тајна“ израђује се елаборат који дефинише начин и динамику увођења информационог система и предлаже начин финансирања. Елаборат одобрава министар Драган Шутановац.

Четири месеца касније, 3.6.2010. године, Управа за телекомуникације и информатику подноси Захтев за набавку који потписује начелник управе генерал-мајор Радивој Вукобратовић. У Захтеву за набавку, који носи ознаку „војна тајна-поверљиво“, тражи се одобравање услуге надоградње софтвера и предлаже планска цена од 76.271.186 динара без ПДВ-а или 90.000.000 динара са ПДВ-ом, скоро у динар тачно онолико колико ће пет месеци касније, 15.октобра 2010, Комтрејд понудити у преговарачком поступку који ће трајати пуних пет минута.

Двадесетак дана после овог Захтева, 12.7.2010. године, Управа за телекомуникације и информатику, опет као „војну тајну“ доставља Сектору за материјалне ресурсе допуну Захтева за набавку у којој се предлаже да се спроведе преговарачки поступак без објављивања јавног позива и да се обезбеди авансно плаћање у висини од 100 одсто вредности набавке. У овом документу, који је упркос скидању ознаке повељивости ипак цензурисан, наводи се и то да је Драган Шутановац писао писмо Томици Милосављевићу на предлог ове Управе.

Процедура потом иде својим током, позив за преговарачки поступак се шаље Комтрејду и 15.10.2010. долази до комисијског отварања понуда. У својој понуди, Комтрејд нуди цену од 103.471.250 динара са ПДВ-ом уз авансно плаћање или 124.165.500 динара са ПДВ-ом и одложеним плаћањем од 30 дана. Комисија Министарства одбране којом председава Наташа Јовановић потом улази у преговоре који почињу, како стоји у Записнику, у 11.45 и трају све до 11.50. Комисија тражи од Комтрејда повољнију цену и у року од пет минута Комтрејд нуди надоградњу софтвера за 76.271.000 динара без ПДВ-а или 89.999.780 динара са ПДВ-ом чиме се за читавих дветотинак динара „подвлачи“ испод цене министарства планиране пет месеци раније. (По тадашњем курсу Народне банке Србије, то је нешто мање од 850.000 евра.) Комисија потом констатује у записнку, чије писање мора да је трајало дуже него сами преговори, да је „након спроведених преговора комисија констатовала следеће: Прихвата се понуда за авансно плаћање 100 одсто у износу од 76.271.000 без ПДВ-а јер је у границама одобрених новчаних средстава”.

Месец дана касније, 11.11.2010. на порталу Управе за јавне набавке објављује се обавештење о избору најповољније понуде у коме се наводи и законски основ за поступак без јавног позива – члан 24 Закона о јавним набавкама у коме се каже да се то може урадити „ако због техничких, односно уметничких разлога предмета јавне набавке или из разлога повезаних са заштитом искључивих права набавку може испунити само одређени понуђач“, додаје се „конкретан разлог за примену поступка“, и наводи да је „понуђач произвођач изворног кода уступљеног софтвера“.

У разговорима које је током истраживања Пиштаљка водила од чланова комисије сазнали смо да се Министарство одбране обавезало да ће и преостале две фазе надоградње софтвера, ако се оне буду уопште радиле, опет радити иста фирма, Комтрејд, и опет без јавног позива. Чланови Комисије покушали су да оправдају одлуку да се ова милионска набавка спроведе без јавног позива тиме да нико други осим Комтрејда није могао да надогради њихов софтвер јер су они поседовали изворне кодове. Међутим, нису имали одговор на питање да ли су то исти они кодови које је Министарство здравља уступило министарству одбране и ако нису, зашто је онда Шутановац тражио од Милосављевића да министарству одбране уступи без надокнаде кодове које им је потом Комтрејд продао по четвороструко вишој цени.

Одговора није било ни на питање да ли би у целом овом послу Комтрејд био неопходан да није било Милосављевићевог поклона Шутановцу и како је то тај поклон снизио цену надоградње када она далеко превазилази вредност оригиналног софтвера.

У незваничним разговорима са појединцима из Управе за телекомуникације и информатику, на коју као најодговорнију упиру прстом и људи из Комисије, одлука да се посао додели Комтрејду под оваквим условима правда се „патриотизмом“  и намером да се овако велики посао да некој домаћој а не страној фирми. Међутим, како је то фирма чији је стопостотни власник из Холандије домаћа, нису имали објашњење.

Стручњаци из области информатике запослени у неким приватним престоничким фирмама који су желели да остану анонимни (јер не желе да се замерају колегама из Комтрејда) потврђују тврдње запослених у МО да фиксни ценовник за израду софтвера не постоји, али тврде да надоградња једног софтвера не би требало да кошта више од софтвера који се надограђује. Осим ако има некога ко то може и жели да плати. Међу информатичарима, како се могло чути у поверљивим разговорима, знало се за овај велики посао Комтрејда и министарства иако он нигде није био оглашен а појединци који су имали намеру да учествују на тендеру за то нису имали прилике, јер тендера није ни било.

Уговор са Комтрејдом о надоградњи софтвера који је министарство одбране добило на поклон од министарства здравља потписан је 6.12.2010. и у њему стоји да је рок испоруке 12 месеци од дана потписивања уговора. Међутим, 11 месеци касније долази до потписивања анекса Уговора којим се рок испоруке софтвера продужава за четири месеца. Тек у септембру прошле године, према документацији, завршена је обука кадрова са ВМА за употребу система, чиме се посао сматра завршеним. Надограђени софтвер који је само у првој фази плаћен више од 800.000 евра, међутим, ни данас није у употреби. Овај уговор је, како смо сазнали у Министарству, неколико пута био провераван, њиме се бавио и државни ревизор, а последњи пут он је постао предмет интересовања инспекције оног момента када је Пиштаљка затражила увид у документацију.

ПРИЛОЗИ:

Писмо Драгана Шутановца Томици Милосављевићу

Службена забелешка у којој се наводи да не постоји одлука или наређење о покретању набавке софтвера

Записник о преговарачком поступку који је трајао пет минута

Захтев за набавку са којег је скинута ознака војне тајне

Допуна захтева за набавку са које је скинута ознака војне тајне, али су неки делови цензурисани

Прва страна уговора Министарства одбране са Комтрејдом

 

Извор: Пиштаљка

Напиши коментар