Србија

НВО прети Србима: Прослава Светог Саве крши Устав Србије!

Невладина организација „Покрет за просвећено друштво“ оценила је да се обележавањем Светог Саве, као школске славе, крши начело секуларности у школама у Србији и упитала да ли је та слава намењена свим ученицима или само онима православне вероисповести.

Sveti-Sava

„Покрет за просвећено друштво“ протестовао је и због тога што у школским прославама активно, „молитвама, неумесним проповедима и извођењем религијских обреда“, учествују свештеници Српске православне цркве, чиме се додатно наглашава верски значај тог празника.

„Прослављањем школске славе као религиозног празника, директно се крши Устав Србије који у члану 11. налаже одвојеност цркава и верских заједница од државе“, наводи се у саопштењу.

„Покрет за просвећено друштво“ је подсетио директоре државних школа и одговорне у Влади Србије и у ресорном министарству да међу ученицима, родитељима и наставницима има и припадника других вероисповести, као и атеиста.

„Њима се ускраћује право да Светог Саву прослављају као истински школски празник отворен за све, без обзира на верско и национално опредељење“, указује се у саопштењу.

Та невладина организација је подсетила министра просвете Срђана Вербића на речи српског просветитеља Доситеја Обрадовића: „Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!“ и додала да је Доситеј тиме указао на значај образовања и просвећености.

„Сигурни смо да би ломљење славског колача у цркви, уместо у школи, омогућило заинтересованим ученицима, родитељима и наставницима да празник прославе у складу са својим верским осећањима тамо где је то предвиђено, не рушећи начело секуларности као драгоцену тековину цивилизованог друштва“, пише у саопштењу.

 

Телеграф / Бета

Коментари (4)

 1. Zoran каже:

  Треба им полупати и запалити канцеларије.

 2. Тања каже:

  Не слажем се са тим. Србија је (углавном) хришћанска земља. Могу муслимани и атеисти ђаци да добију слободан дан. И тако школе могу евентуално да развију разумевање зашто су узели одмор муџахедини и атеисти који такође имају свог Небога. Колико је мени познато у Данској муслимани студенти су ионако болесни када је њихов “Рамазан”. И већина знамо зашто…И то је прихваћено. Па зашто се не држати само тога…нека се разболе на Савиндан.

  Кад прочитам “НВО” ја увек прочитам као ” *овно “

 3. Krajincanin каже:

  Stvarno je vise sramota sta te nevladine organizacije rade i pljuju po Srbiji i Srbima, vredjaju sve sto je Srpsko pa dokle vise?? Zar njima ne moze da se stane na put?? Da imaju patriotsku ideologiju, da govore suprotno ovome bili bi zabranjeni, pa sta je ovo?? Zar ti koji su za Evropu ne vide kako nas taj zapad i Nemacka unistavaju, eto kako samo treba biti glup pa da ne razumes.

 4. Elliott Ness Chikago каже:

  Jednoga dana kad vam se koza nadje na siljku nemojte trziti milost jer se trudite da Srbima zagorcate zivot ova je drzava za sve samo ne za Srbe, jedno mogu reci CUVAJTE SE OVO JE SAMO LEP GEST OPOMENE.

Напиши коментар