среда, 22. 03. 2023.

Власеница: Парастос борцима Дервентске моторизоване бригаде ВРС

Посјетом Спомен соби погинулим борцима Војске Републике Српске, парастосом у цркви Светих апостола Петра и Павла, те полагањем цијећа и прислуживањем свијећа на Војничком гробљу, у Власеници су обиљежене 23 године од погибије 15 бораца Дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Власеница - Спомен-соба погинулим борцима ВРС
Власеница – Спомен-соба погинулим борцима ВРС / Фото: СРНА

Сјенима дервентских бораца, који су 9. марта 1993. године погинули у рејону села Церска, у општини Власеница, поклонили су се чланови породица погинулих, те представници борачких организација и локалних власти општина Власеница и Дервента.

Предсједник Борачке организације општине Дервенте Боро Добриловић рекао је да дервентске делегација већ 23 године долази у Власеницу, чувајући успомену на погинуле ратнике, који су страдали далеко од родног краја.

– Имамо веома добру сарадњу са општинским властима и Борачком организацијом у Власеници. Постоји и идеја о братимљењу ове двије општине и ово је прилика да актуелизујемо ту идеју, рекао је Добриловић.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Споменко Стојишић изјавио је да је 9. март тужна годишњица и за општину Власеница.

– Њихово херојство овај град увијек ће памтити. Дошли су из 200 километара удаљене Дервенте да би нам помогли и пружили подршку да сачувамо наше просторе од непријатеља, рекао је Стојишић.

Начелник општине Власеница Драгослав Тодоровић изјавио је да је заједничка борба власеничких и дервентских бораца у рату подлога и за чвршћу сарадњу између ове двије општине у миру.

– Ми смо раније донијели закључак на сједници СО и покренули активности с циљем да се обезбиједе услови за потписивање протокола о братимљењу Дервенте и Власенице. Мислим да ћемо то урадити у првој половини ове године, рекао је Тодоровић.

Припадници 327. моторизоване бригаде ратовали су широм Републике Српске, од Власенице, Милића, до сарајевског и западнокрајишког ратишта.

 

РТРС / СРНА
1 коментар

  1. Branislav

    327 Derventska motorizovana Brigada slavna, Dosta naših boraca je palo na Teslićkom ratištu, kota vučija glava. Slava svim palim borcima VRS. Veliki pozdrav za moje VITEZOVE interventnu jedinicu,

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *