Република Српска

Обиљежено 26 година од формирања Невесињске бригаде

У Невесињу је данас обиљежено 26. година од формирања Осме херцеговачке моторизоване бригаде Војске Републике Српске, познатије као Невесињска бригада.

Тим поводом представници борачких организација источнохерцеговачких општина и делегације општина Невесиње и Источни Мостар положили су цвијеће на централном спомен-обиљежју у Невесињу – Споменик борцима за слободу, те на споменику код спомен костурнице.

У цркви Светог Василија Острошког служен је парастос, а присутни су посјетили и спомен-собу.

Ратни командант Невесињске бригаде Ранко Продановић рекао је да је ова бригада једна од најмлађих бригада Војске Републике Српске, те да су прије формирања њени припадници из Невесиња и Мостара били распоређени у јединице Десете и Тринаесте бригаде ЈНА широм ратишта на подручју Југославије.

– Новица Гушић преузео је историјску улогу да формира Невесињску бригаду и поведе је одлучујућу борбу. Поред команде, бригада је имала пет моторизованих батаљона распоређених на пет тактичких праваца – Зијемља, Подвележје, Бусак, Врањевићи и Шћепан крст. Сваки овај тактички правац захтијевао је више војске, али распоредили смо војску коју смо имали и храбро стали у одбрану и стварање Републике Српске – навео је Продановић.

Он је додао да је у склопу бригаде било и пет батаљона за подршку, оклопни батаљон, хаубички дивизион, лаки артиљеријски дивизион, инжењеријски и позадински, те пет самосталних чета – чета војне полиције, везе и извиђачка чета, које су најчешће стављане на прву линију одбране од знатно јачег непријатеља – Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ сачињеног од 25.000 војника и ХВО-а у Мостару од 15.000 војника.

– Створена из народа, бригада је ратовала за народ. Најбољи синови Невесиња и Мостара стали су чврсто и дали завјет да неће напустити ниједну стопу своје земље и фронт од 100 километара. Није напуштен ниједан педаљ, а храбри борци Невесињске бригаде стиглу су и на друга ратишта широм Републике Српске. Наше положаје смо натопили крвљу – рекао је Продановић.

Он је навео да је ова бригада у историју ушла са двије побједничке Митровданске битке, наглашавајући да је Невесињска бригада у темеље Републике Српске положила животе 486 бораца, а око 2.000 бораца ове бригаде било је рањено.

Бригада је показала и чојство и јунаштво, истакао је он, и додао, да нема ниједног припадника оптуженог за ратни злочин, а кроз своје линије пуштена је и хрватска и муслиманска нејач када је требало.

Он је нагласио да је Невесињска бригада међу првима одликована од врховног команданта Републике Српске.

– Ми смо наш задатак у рату успјешно извршили. Створили смо и одбранили Републику Српску и дали је нашем руководству да је чува и јача. С правом захтијевамо од оних који је воде да положај породица погинулих, ратних војних инвалида и бораца мора бити на вишем нивоу – рекао је Продановић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је формирање Невесињске бригаде у љето 1992. најважнији датум у Отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

– Невесињска бригада је од тада па до краја рата држала врата Херцеговне широка 98 километара. У тој бригади били су људи из Невесиња, долине Неретве, Билеће, Гацка, Требиња и других градова – рекао је Авдаловић.

Он је пренио поздраве команданта Новице Гушића који честитао борцима и породицама погинулих годишњицу бригаде.

– Морамо памтити овај датум и људе који су дали живот за одбрану отаџбине. Да није било њих не би било источне Херцеговине, ни српских земаља – нагласио је Авдаловић.

Невесињска бригада из свих битака које је водила у зони своје одговорности изашла као побједник, а Митровданске битке уписане су у најславније странице српске историје.

 

СРНА / РТРС

Напиши коментар