Република Српска

20 година од убиства Срђана Кнежевића команданта „Белих вукова“

На Палама је обиљежено 20 година од убиства некадашњег команданта специјалне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови“ Срђана Кнежевића.


Обиљежавање 20 година од убиства Срђана Кнежевића / Фото: РТРС

Чланови породице Срђана Кнежевића, пријатељи и припадници „Белих вукова“ поклонити су се сјенима свог легендарног команданта и положили вијенце и цвијеће на споменик на Палама.

Срђан Кнежевић убијен је 7. августа 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала, а његове убице никада нису пронађене.

У вријеме убиства, Кнежевић је био замјеник начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.

Био је командант специјалне једнице „Бели вукови“ која је изазивала страхопоштавање непријатеља. Име су добили по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници, коју само вукови могу да преживе.

Истрагу о убиству и даље води Тужилаштво БиХ, али без конкретних резултата.

Представници Координације удружења ветерана специјалних јединица ВРС, траже од Народне скупштине да формира Анкетни одбор, како би се истражила послијератна убиства Срђана Кнежевића, Жељка Марковића и осталих сабораца.

– До данашњег дана није се открио убица и налагодавац. Ови неки који су били оптужени касније су ослобођени због недостатка доказа а ми сумњамо да се у то вријеме умијешала и политика – каже Јанко Шешлија, предсједник Удружења “Бели вукови” Пале.

Окружни суд Српско Сарајево 1999. године ослободио је шесторицу Паљана, осумњичених за убиство Срђана Кнежевића. Ослобађајућу пресуду потврдио је Врховни суд Републике Српске, предмет потом преузима Тужилаштво БиХ које никада није демантовало сумње да су нестали кључни докази из списа о убиству “Белог вука”.

– Ми никада нисмо добили одговоре, вјероватно није ни у интересу да се то убиство разоткрије , на жалост. Мој отац је дао главу за Републику Српску и њене грађане а не за своје личне интересе – поручио је Немања Кнежевић, син Срђана Кнежевића.

Неразјашњено убиство Срђана Кнежевића али и Жељка Марковића, Риста Југовића деценијама оптерећује живот њихових породица али и цјелокупну јавност Републике Српске. Због тога су ветерани неколико специјалних јединица ВРС затражила формирање Анкетног одбора у НС РС који би помогао у расвјетљавању тих убистава.

– Припремили смо документацију, све смо то уредили и ускоро ћемо то предати Народној Скупштини Републике Српске , наравно ми никада нежемо одустати од трагања за истином – истакао је Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења ветерана “Гарда Пантери”.

Срђан Кнежевић у рату је је био неустрашив борац. У миру, као замјеник начелника ЦЈБ Српско Сарајево, био је бескомпромисни борац против криминала и корупције што га је, мишљење је многих, коштало живота.

Вјечна му слава и хвала.

РТРС / Јединица

Напиши коментар